Moderator: Anirysova
Poker napisał(a):rozumiem, że takie "sytuacje" jak dyskutowana, jeśli dotyczą forumowicza - mogą budzić zdziwienie i sprzeciw, zważywszy na teraźniejszą dostępność i mnogość informacji z dziedziny kynologii, jak i aktywność forumowiczów w czytaniu tychże, ale
zdecydowanie sprzeciwiam się stawianiu pod ścianą niepełnoletnich lub dopiero co letnich forumowiczów oraz żądaniu od nich ( nie pytanie ale wręcz żądanie przebija w tonie dyskusji) wyjaśnień w takiej formie, ponieważ uważam, ze bez wzgledu na hmm "świadomość kynologiczną" są oni ( no dzieciaki mimo wszystko, bez urazy) mocno ograniczeni w swej decyzyjności przez rodziców i jest to wobec nich ( młodych znaczy się) nie w porządku
tu raczej właściceli hodowli należało by spytać o cel, a nie Kaśkę z racji dostępności na forum li tylko ( bo wątpię czy to właśnie ona figuruje np. w umowie kupna Niusia?)
AT napisał(a):Jak ja szperam do lat 40 ubiegłego wieku w rodowodzie mojego psa to okazuje się być ,,mocnym inbredem" na nijakiego Pluto v. Erlengut(co może tłumaczyć jej słabość do wody
)
Ben napisał(a):AT napisał(a):Jak ja szperam do lat 40 ubiegłego wieku w rodowodzie mojego psa to okazuje się być ,,mocnym inbredem" na nijakiego Pluto v. Erlengut(co może tłumaczyć jej słabość do wody
)
A tak, w początkach rasy ( mniej więcej 11 pokoleń wstecz) był Pluto v. Erlengut .
To był był ... nowofunland
Ben napisał(a):A Mufka to rodowodowo?
AT napisał(a):...Jednak zastanawia mnie coraz częściej spotykana tendencja do pokazywania przez hodowców współczynnika inbredu przy miotach - czy to jest tylko taka ,,fanaberia" czy chwilowa ,,moda" ?
Powrót do - Wszystko dot. rozmnażania i rozrodu. Dobór hodowlany. Inbreed.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość