Błagam pomóżcie - problemy ze stawami biodrowymi

Moderator: Anirysova

Re: Błagam pomóżcie - problemy ze stawami biodrowymi

Postprzez Karolcia i Gringo » 2010-11-03, 12:14

Na rehabilitacje chodzimy do Pani Magdaleny Rutkowskiej, teraz przyjmuje (w Łodzi) na Zaolziańskiej jest osobą niedowidzącą ale dzięki temu ma lepsze czucie w dłoniach i wie doskonale które poszczególne mięśnie są napięte, jest rewelacyjna bo już po pierwszej wizycie Grinio szedł super, zginał nogi w kolanach i widziałam naprawde poprawe ale niestety juz po nocy mój piękny sen prysną :))) znowu spionowane kończyny. Dostaje cały czas glukozamine.
Wczoraj też byliśmy na kontroli u weta i wszystko jest dobrze, nic się nie zbiera, zagojone bardzo ładnie, prawie nic nie widzac bo już odrosło mu futro, a samą bliznę naprawde ciężko znaleźć :)))
Staram się też żeby dużo chodził po wysokiej trawie co zmusza go do tego by zginał nogi w kolanach i ćwiczył mięśnie
Karolcia i Gringo

Ostrzeżeń: 0
psy: Bernański Pies Pasterski

Postprzez Wydra » 2010-11-03, 13:17

Karola! a myśleliście o pływaniu? Mój Dino i Bianusia pływają ile się tylko da,to bardzo pomaga na stawy :-D
Wydra

Postprzez iwona_k1 » 2010-11-03, 17:20

Nie wiem na ile można go teraz obciążać ale myślę,że to mogłoby być dobre rozwiązanie http://www.vet.sns.pl/aktualnosci.php?ida=28
Poza tym napięte mięśnie można stymulować prądami interferencyjnymi lub prądami TENS.Czytałam kiedyś taki artykuł o rehabilitacji psów.Sama też często korzystam. ;-)
Ale masaże to podstawa :->
http://pies.onet.pl/28797,0,19,uzdrawia ... l?drukuj=1
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Karolcia i Gringo » 2010-11-03, 18:59

hehe myślałabym o pływaniu ale Grinio nawet jak jesteśmy w parku i chce się napić to piszczy ale nie wejdzie łapą do wody żeby zaspokoić pragnienie, nie ucieka od wody ale ma pietra przed wchodzeniem do wody, no może jak ja bym była w wodzi to może, ale na razie nie mieliśmy możliwości sprawdzić bo zastała nas jesień. Nawet Pani rehabilitantka mówiła że przydało by się pływanie, ale o tej porze roku to raczej nie możliwe :))) chyba że znacie jakiś basen gdzie przed spuszczeniem wody z basenu pozwalaja popływac psom :))) Słyszałam o tej hydrowannie dla psów ale nie wiem gdzie można to znaleźć
Karolcia i Gringo

Postprzez Barbel » 2010-11-03, 20:39

tu jest podobny temat viewtopic.php?f=14&t=788
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez Karolcia i Gringo » 2010-12-01, 17:13

Już skończyliśmy rehabilitację i rokowania są naprawde bardzo dobre, Grinio już się nie garbi a i nawet zaczął zginać nogi, dobrze że mamy śnieg to wchodząc w zaspy jest zmuszony do ćwiczeń które mamy zalecone :mrgreen: wierze że na swoje pierwsze urodziny będzie juz w pełni sił żeby jechać ze mną na zimowiska :mrgreen:
Karolcia i Gringo

Postprzez Aga-2 » 2010-12-01, 17:18

A w jaki sposób Grinio był rehabilitowany? Tylko masaże, czy coś jeszcze?
Pytam, bo mamy na forum DSPP z dysplazją i po operacji też będzie potrzebna rehabilitacja.
Cieszymy się, że Gringo ma się dobrze. Daj znać od czasu do czasu co u Was słychać.
A poinformowałaś hodowcę o tym problemie? Mam nadzieję, że tak...
Aga-2
Moderator

Postprzez Karolcia i Gringo » 2010-12-12, 21:02

Sorki że teraz dopiero odpisuje ale nie miałam dostepu do neta, tak Grinio miał tylko rehabilitację w postaci masażu, najpierw cały kręgosłup a potem tylnie nogi od paluszków po biodra i całą miednicę, ale Pani Madzia zalecała też pływanie ale wiadomo o tej porze roku to raczej nie mozliwe ale obiecałam sobie że jak tylko będzie ciepło to będziemy się gdzieś pluskać i ćwiczyć.
Karolcia i Gringo

Postprzez Aga-2 » 2010-12-12, 23:46

Dzięki. Powodzenia :!:
Aga-2
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do - Choroby układu kostnego i aparatu ruchowego (stawy)