Moderator: Anirysova
Cefreud napisał(a):Dobierając powinniśmy zwrócić uwagę na eksterier,charakter i zdrowie!
Nie pozwalamy psom na dobór naturalny-sami im narzucamy.
bo to prawda, ale nie wkladaj mi w usta czegos czego nie powiedzialem czyli ze z kryc zagraanicznych 'gowno' wychodzi !!! Po pierwsze nie mysle tak tylko smieszy mnie fakt ze ktos moze takie krycia uznawac za 'jedynie sluszne' a po drugie na zdrowy rozsadek: Jak moglbym tak powiedziec w Twojej obecnosci jak wtedy mialas akurat miot z takiego krycia? Przeciez to by bylo z mojej strony zwykle zlosliwe chamstwo a do takich rzeczy sie nie posuwam.
Rozmawialem wtedy z Ula i znajomymi ogolnie o kryciu a Ty uslyszalas, podeszlas i zaczelas wychwalac krycia 'zagraniczne' .Dopiero jak Ula zapytala stanowczo dlaczego twierdzisz ze w PL nie ma dobrych reproduktorow to odeszlas nic nie odpowiadajac. 3 osoby + ja to pamietaja doskonale.
AniRysTeam napisał(a):Tylko oboje rodzice Azira zmarli z powodu problemów z nerkami, co często przytrafia się w tej rasie.
To już prędzej martwiłabym się Ajronem, który zmarł na serce w wieku 5 lat tak samo jak jego tatuś Dolar, a wiem to od właściciela Dolara.
.AniRysTeam napisał(a):Tak prawdę mówiąc osoby zbyt sentymentale, zbyt ambitne i nie potrafiące spojrzeć na swoją sukę krytycznym okiem nie powinny brać się za hodowlę
AniRysTeam napisał(a):Powiedzmy, że suka ma dysplazję D, ale przecież jest taka kochana, że załatwia się jej B, ma ektropium, to się operuje i dopuszcza do hodowli
AniRysTeam napisał(a):tak samo z jakąś inną wadą budowy (np.nie może naturalnie zajśc w ciążę, czy ma złamany ogon)
AniRysTeam napisał(a):w Polsce nikt nie pomyśli, że lepiej dla rasy byłoby oddać taką sukę "do kochania", a nie rozmnażać. Ktoś ma sukę bardzo słabą eksterierowo, ale ma ambicje hodowlane i jeździ daleko za granicę kryć i nie pomyśli, że nawet krycie Zwycięzcą Świata daje małe szanse na piękne szczeniaki, no ale można się pochwalić, że "krycie zagraniczne" ... itd.itd.
sabina napisał(a):[Czy do krycia do Twoich psów przyjeżdżaja tylko championki?
sabina napisał(a):Jeszcze jedno pytanie co jest dla Ciebie ważniejsze EKSTERIER czy zdrowie, długa linia życia, rodowód bez dysplazji nerek czy bez nowotworów?
sabina napisał(a):Na forum zbyt wiele osób chciałoby mówić innym co i jak mają robić, niech każdy robi tak jak mu sumienie podpowiada i posiadana wiedza dyktuje.
Powrót do - Wszystko dot. rozmnażania i rozrodu. Dobór hodowlany. Inbreed.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości