Tak, jakie są koszty wiemy. Przez ostatnie 10lat mielismy collie, tez kupilismy bez ,,papierow" ale po rodowodowych rodzicach .Piesek był super, drobne klopoty rekomprensował całkowitym oddaniem i zachowaniem i mimo iż pisza ze szkoty są nieufne do obcych i uparte nasz byl zupełnie inny.Moze istotne jest to, ze u nas piesek nie ma prawa byc bity , zamykany przy wizytach gosci itp? Grono znajomych mamy male ale za to ,,psiarczyki"

rodzina tez musiala sie przyzwyczaic do tego ze u nas jest pies i ze my gdy jedziemy w odwiedziny zabieramy psiaka ze soba

suma sumarum piesek był szczęsliwy i umiał to okazac. Hodowca od ktorego mam wziac pieska oferowal mi szczeniaki z rodowodem z tego samego miotu ale po rozmowie (powiedziałem ile moge na pieska przeznaczyc) zgodzil sie na tę sunie na opisanych war...
AGA-2 masz troche racji ta rozterka polega na koniecznosci zakupu bez rodowodu a tak naprawde byl bym spokojniejszy majac pieska z rodowodem. Na jednym z forum widziałem opinie ze prawdziwy hodowca lubiacy swoje pieski nawet opusci cene byle dostały sie w odpowiednie ręce ,sam mam ,,swira" na punkcie psow wiec poczatkowo wziołem to na serio

Zadzwoniłem do kilku hodowli i rozmowy były podobne, gdy okazywało sie ze nie jestem w stanie zapłacic wymienionej kwoty to były propozycje opuszczenia ceny o 300-400zł i piesek bez papierow co i tak dawało np.1200zł. Wiec co jest grane? Tu sytuacje mam podobna tyle ze zapłace mniej. Jedynie rozmowa z jedna z pań mających Berny podniosła mnie na duchu bardzo fajna kobieta tyle ze już wszystkie szczeniaczki poszły a oni juz kryc swojej suni nie będa .
Mam nadzieje ze piesek będzie mi sie chował i wszystko będzie OK

a ze trafi w dobre ręce to moge was zapewnic

Jak juz będzie w domu to go tu przedstawie i opisze a jesli kumpel juz będzie miał cyferkowy aparat to zdjątka przesle. Pewnie będe tu czesto pisal w sprawach karmienia itp .Karmom kupnym nie bardzo ufam przeczytałem pare opisow z czego to robia oraz o zatruciach psow i zbyt wielkiej zawartosci popiolow w karmach wiec moj kolak cały czas miał jedzonko gotowane.Warzywka krojone w kostke lub tarte , mieso drobno siekane itp. Wiec ,,wprawe" mam

Dzięki za podpowiedzi .