ZORN już za Tęczowym Mostem

Szczęśliwe zakończenia - czyli udane adopcje

Moderatorzy: Aga-2, Milla

Re: ZORN w nowym domu!!

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-18, 01:35

Tak,z pewnościa jest to rywalizacja o nas ale staramy się być sprawiedliwi a Ursa od tamtej soboty miała strach w oczach.Bała się przy nim jeść i pić.Bała sie wejść na górę kiedy on tam spał.Ostatnie dwa dni napawały optymizmem .Wczoraj spała u góry a dziś nawet pozwolił jej sie napić pierwszej wody z miski ona sie odważyła podejść a on pozwolił jej wypić i grzecznie czekał.I sielanka.A tu masz babo placek.Pewnie znów bedzie miala uraz przez kilka dni :-|.co do hormonów to on jeszcze się nią interesuje po suczkowemu ale juz nie z takim nasileniem jak to dane nam było zobaczyć na parkingu :shock: .Ona intersuje sie też nim bo kiedy on się oddala ona z zanteresowaniem podąża za nim.Już wydawalo mi się ,że porządek ustalony...
iwona_k1

Ostrzeżeń: 0
psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Natalia i Galwin » 2009-02-18, 09:20

A jak zareagowałaś po tym incydencie :?: Co zrobiłaś jak on ją "dziabnął" :?:
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Anirysova » 2009-02-18, 12:16

No właśnie, moim zdaniem powinien dostać "ochrzan", bo inaczej może się sytuacja powtórzyć :->
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Drixon » 2009-02-18, 13:19

Się tam wymądrzać nie chcę – ale wiem że zdarzają się ‘nadwrażliwe’ zwłaszcza suczki – nadwrażliwość objawia się przesadnym reagowaniem piskiem na dotyk człowieka, innego zwierzęcia czy też na ból ... Suka sąsiadów (ciotka Ursy) ma taki problem – złapałam ją kiedyś za skórę na karku (była brama otwarta ) żeby na droge nie wyskoczyła – a rozległ się taki skowyt jakby jak ziemia się miała rozstąpić – nie zrobiłam jej krzywdy, tylko przytrzymałam za sierść i luźny fałd skóry – płaczu psiego było jak nie wiem ... z przykładu Dwupaka – pierwsze kroki Ozia na naszym podwórku i pierwsze spotkanie z Drixem – od razu pisk na pól wsi jak tylko Drix się zbliżył go powąchać – może to właśnie reakcja ‘obronna’ w stylu ‘ nie rób mi krzywdy, boję się ała ała – Pańcia ratuj’ ... Poza wszystkim ustalenie hierarchii w stadzie może potrwać dłużej – zwłaszcza w przypadku relacji dorosłych psów i różnych płci ...
Pozostaje życzyć cierpliwości ... Wam i psiakom
Drixon

Postprzez Brożkin » 2009-02-18, 19:05

Ja tu nic mądrego nie napiszę, ale tak się w domu zastanawialiśmy czy jakby Ursa nie przyjechała po Zorna na ten parking tylko czekała na niego w domu, to on nie przyjąłby, że to jednak dom Ursy, a on jest nowy. Bo może jest tak, że jak razem weszły do domu, to on nie kojarzy, że Ursa już tam mieszkała i teraz chce ustawić hierarchię po swojemu. Nie wiem czy tak jest, ale po prostu zastanawiam się jakby to było gdyby Zorn wszedł do domu w którym widziałby Ursę.
Poza tym myślę, że on jej krzywdy nie chciał zrobić tym ugryzieniem a jedynie zaznaczyć swoją dominację. Szkoda oczywiście Ursy, która się boi we własnym domu :-(

A tak w ogóle Iwona, to musiało do tego dojść chyba zaraz po tym jak skończyliśmy rozmawiać, co? ;-)
Brożkin

psy: Bona, Tobi

Postprzez Tess » 2009-02-18, 20:07

U nas problemu nie ma - hierarchia jest jasna: pańcia, pańcio i reszta tak jak oni każą. Psy w zasadzie po równo. Ale kazde warkniecie jest natychmiast karcone.
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez AT » 2009-02-18, 21:29

Wiecie co ja tam z dystansem podchodzę to tych ,,tragedii" które zwłaszcza niektóre suki przeżywają. Moja sucz choć waleczna jak uzna, że jakiś pies jest od niej ,,mocniejszy" to robi czasem takie ceregiele, że głowa boli (zresztą jak niektórzy wiedzą nazywana jest czasem przeze mnie ,,panną Histerią" ;-) ). Najlepszym przykładem jest to jak ,,bawiła" się z cane corso Agaty. Najpierw ją prowokowała do gonitwy za sobą, po czym czmychała, Fibra za nią a że Fibra bawi się tak, że lubi zębiskami kłapnąć czasem to goniąc ją kłapnęła na Mufkę nie dotykając jej nawet końcówką wargi na co Mufka bardzo rozpaczliwie pisnęła z cyklu: ,,ojej zabiła mnie, patrzcie zabiła!"... Agata zganiła Fibrę - zupełnie niepotrzebnie bo to Mufka powinna ,,dostać w łeb" za udawactwo i komedianctwo... oczywiście Mufka jeszcze nie raz tak głupio zaczepiała Fibrę - tylko jak zobaczyła, że nikt na jej ,,piskliwy dramat" nie zwraca już uwagi to oczywiście przestała udawać cierpienie...
Iwonka polecam książkę ,,Pies, który kochał zbyt mocno" tam jest rozdział o rywalizacji między psami i jak na to reagować (jeśli w ogóle reagować) całkiem fajnie opisany...
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-18, 23:44

No własnie Adamie do incydentu doszło po rozmowie ;-) .Jak zareagowałam?Oczywiście żle bo oczywiście w afekcie bo trudno tutaj o zdrowy rozsądek.Zorna chyba skarciłam choć był z siebie niezmiernie zadowolony czyli teoria przypodobania sie pańci miałaby swoje wytłumaczenie choć trudno mi uwierzyć ,że jest aż tak rozumny.Ursa oczywiście została pożałowana :oops: Ale tak naprawdę ona nie chciała tego żałowania ponieważ jak tylko po chwili Zorn pojawił sie obok niej ignorując ja kompletnie i połozył się odwracając do niej doopką ona usiadła z tyłu wbijając w niego swój cielęcy wzrok.Fakt ona chyba trochę histeryzuje ale tak naprawde nie wiem czy powinnam go karcić czy zupełnie to ignorować żeby sami załatwili swoje problemy bo opinie są różne.Dziś np odgonił ją ode mnie przy powitaniu choć też staram się ignorować oboje jak wchodzę do domu.Czy powinna pojechać?Opinie też bywały różne.Kierowałam się teorią,żeby spotkały sie na neutralnuym terenie ale może Adam ma tutaj rację?Doświadczenie zdobywa się w trakcie ale czasu cofnąc nie można :-|
iwona_k1

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-18, 23:49

Oczywiście co do książki to chętnie poczytam.Co do karcenia...Nie wiem czy wtrącać się w te relacje rzeczywiście,bo jak nie załatwią tych spraw sami to....
U mojej kuzynki była taka oto sytuacja:mieszkali ze sznaucerkiem miniaturką -dorosłym pieskiem kiedy dołączył do nich szczeniak owczarka niemieckeigo -sunia dość bojazliwa,kojcowa.Sunia sobie rosła i rosła a po roku lub dwóch zagryzła sznaucerka.Być może chciała go tylko skarcić no ale gabaryty miała nieco większe i biedak nie wyszedl z opresji :-(
iwona_k1

Postprzez AT » 2009-02-19, 00:32

Iwonka poczytaj tą książkę moim zdaniem warto ;-) no i powtórzę - jak ja się wtrącam (tak jest gdy Mufka zetnie się z naszą sąsiadką bo Gandzia waży koło 10-12 kg i po prostu boje się, że jej Muflon zrobi krzywdę) to chryja zawsze szybko zaczyna się na nowo (a bywają dni, że Gandzia u nas pomieszkuje i te awantury nie są fajne ale jakoś nie mogę się przezwyciężyć żeby się w te bójki nie wtrącić :-/ ) jak się nie wtrącam bo pies waży mniej więcej tyle co Mufka to zawsze bójki kończą się szybko, bez draśnięcia jakiejkolwiek ze stron i problem więcej nie powraca...
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez Natalia i Galwin » 2009-02-19, 00:37

Ja jak się wtrącałam to bójki były często, jak przestałam się wtrącać to bójek nie ma. Czasem po mamroczą coś na siebie, wtedy krzyknę ostre fe i jest spokój.
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Barbapapa » 2009-02-21, 12:36

U mnie króluje ściera, jak który rzuci krzywym okiem, albo próbuje odepchnąć tego którego zawołałam,to ostrym głosem :paszła" i ściera , zawsze pomaga. W domu mam sielankę. Najważniejszy jest człowiek, psy i koty są traktowane na równo. Jęsli Anubek jest zbyt natarczywy w chęci otrzymania pieszczot jest oddelegowywany na stronę, a zajmuję sie Chivkiem, za chwilę (to ja podejmuję decyzję, nie pies) wołam i miziam obydwa i za chwilę dwa "wyrzucam".
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-21, 21:45

Stosunki powolutku się normują.Staramy się być konsekwentni,nie faworyzować i ignorować.To lekka masakra ale jakos dajemy radę ;-) .Dziś Zorn byl u Pani doktor.Waży już prawie 31 kg,czyli utrzymujemy normę 2 kg na tydzień.Wszystko -jesli chodzi o wydalanie zupełnie się unormowało.Zorn po prostu potrzebował trochę czasu :-> .Wychodzi na to ,że to zupełnie zdrowy pies.Dziś był na dłuuugim spacerku i prawie w ogóle się nie zmęczył. :roll:
iwona_k1

Postprzez anula » 2009-02-22, 00:03

No to są świetnie wiadomości :mrgreen: na wadze przybiera jak szczonek :-P
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Dafne » 2009-02-22, 15:13

A foteczki z historii przybierania na wadze przez Zorna to co?
Uprzejmie się dopraszam. :mrgreen:
Cieszę się z dobrych wieści i jestem pena podziwu dla Was.
Pozdrawiam i głaski dla duetu.
Dafne

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-22, 16:11

Foteczki dziś zamieszczę;ale pewnie Zornuś będzie też na fotkach w wątku spotkanie Katowice,bo właśnie wróciliśmy ;-)
iwona_k1

Postprzez Wydra » 2009-02-22, 16:16

Gratulacje la Was za wytrwałość i konsekwencję to są dwie cechy potrzebne do ułożenia psa.Mnie tego często brakuje nad czym ubolewam :cry:
Wydra

Postprzez Brożkin » 2009-02-22, 16:35

iwona_k1 napisał(a):Foteczki dziś zamieszczę;ale pewnie Zornuś będzie też na fotkach w wątku spotkanie Katowice,bo właśnie wróciliśmy ;-)

No proszę! I jak się Zornuś zachowywał? Nie był przerażony ilością kumpli w jednym miejscu? :-)

Bardzo się kiedy czytam jakieś dobre wiadomości z Sosnowca (nie z Bolesławca) ;-) Myślami często u Was goszczę :!:

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 2009-02-22, 20:27 przez Brożkin, łącznie edytowano 1 raz
Brożkin

psy: Bona, Tobi

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-22, 17:00

Tzn z Sosnowca? ;-) .Zorn nawet się spisywał dopóki zajety był sobą i swoimi zapachami było ok ale pózniej inne pieski zainteresowły się z Ursą w sposób wiadomy i Zorn dzielnie chciał o nią walczyć porywając się na dużo większych od siebie.Troszkę cała ta sytuacja go zestresowała ;a na koniec upatrzył sobie jeszcze "małego"Ozzika.No i wiadomo.Odłączyliśmy się od spacerku z myślą,że Ursię też trzeba wysterylizować i spotkaliśmy sunię bernenską Melę z jej Pańcią..dalej kontynuowaliśmy spacerek.Zorn był bardzo grzeczny kiedy Ursa była obok ale okazało się,że to Ursa ...jest zazdrosna o Zorna.Kurczę,one się już chyba polubiły.Dziś piły wodę prawie równocześnie z jednej miski :shock:
iwona_k1

Postprzez Drixon » 2009-02-22, 19:02

Iwonka czyżbyście spotkali Patrycję ? no czytając że to Ursia zazdrosna była to aż serce rośnie .... Jesteście świetnym Pańciostwem :->
Drixon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Już w nowych domach