Moderator: annasm
Ola napisał(a):a może jest jeszcze długowłosy DSPP? na jakimś psim forum przeczytałam kiedyś, że psy rasowe mogą by takie same, a wielorasowe są niepotarzalne. to jest pociecha, czy ANDRE jest jedyny w swoim rodzaju?
Ola napisał(a):Ale ja nie mówię o szczeniętach z rodowodem. To już przepadło. Mówię o kundelkach-mieszańcach.Znajoma mówiła mi, że to zależy od właściciela suczki. Że jak ktoś chce, aby Andre krył jego suczkę, Bo Andre się akurat bardzo temu komuś podoba, to przecież może. Tylko szczenięta będą kundelkami. A o świadomym kryciu mówiąc, miałam na myśli, że przyszłe szczenięta mają opiekunów, właścicieli. Nie będą kolejnymi psami na Paluchu. Chyba, że jest w Polsce przepis, że kryć mogą tylko reproduktory? Bo spotkałam się z opinią, że po Andre będą ładne pieski i ktoś już by takie chciał, oczywiście bez rodowodu-kundelki.
Ola napisał(a):W miocie, z którego wyszedł ANDRE ,były dwie wady, niebieskie oko i długa sierść. Hodowca wystawia ALPINĘ UNIQUE, przypuszczam, że dla uzyskania praw hodowlanych dla tej suczki. A co z genem berneńskim w tej rodzinie? AMARANDI DANTE też jest wystawiany, będzie może reproduktorem.
A rozumiem, nic o tym nie mówić, nie roztrząsać, to nie problem hodowców, tylko kupujących. Czy na tym forum jest drugi właściciel długowłosego DSPP? Jak często taka wada się pojawia? Oczywiście, osoby, których te sprawy nie interesują lub drażnią, odsyłam na strony galerii.
Cefreud napisał(a):Ewa-przywiozłaś psa z Hollandi.Na podstawie Twojego postu wnioskuję,że nie spełnił Twoich oczekiwań.Jedno jest pewne-Twój pies wygląda jak BPP i nikt nie ma co do tego wątpliwości.Na podstawie zdjęć Andre można miec ich sporo.
Nikt tu nie pisał o oczekiwaniach,że jego pies będzie championem.Raczej wspominał tylko argument,który sami powtarzamy tłukąć o różnicy rodowód i jego brak.Pies z rodowodem powinien wyrosnąć na typowego przedstawiciela swojej rasy!
Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości