Moderator: annasm
Aga-2 napisał(a):A ja jednak uważam, że hodowca Andre postąpił bardzo nieładnie sprzedając psa niezgodnego z wzorcem (czyli niehodowlanego) za cenę psa rokującego nadzieje hodowlane. Jeśli nawet wady nie widać było na pierwszy rzut oka, to jednak sierść wyrosła długa .............. To, że hodowca jej nie zauważył, kładę przez grzeczność na karb jego braku doświadczenia. Powinien jednak przyznać swój błąd i rozliczyć się z Olą. Takie jest moje zdanie. Szanujące się hodowle obniżają cenę szczeniąt, wobec których mają nawet cień podejrzeń, że odbiegną od doskonałości. Tak nakazuje uczciwość.
Natalia i Galwin napisał(a):Olu nie chodzi o to, że nie możesz się udzielać. Jak najbardziej możesz. Możesz zadawać pytania na każdy temat zwiazany z psami i z Andre.
Każdy pies który ma rodowód może ubiegać się o uprawnienia hodowlane, nawet jeżeli tylko on jeden z całego miotu jest zgodny ze wzorcem.
Ania Gd napisał(a):Różnicę sierści widać "na pierwszy rzut oka".
Hodowczyni po prostu nie chciała tego widzieć.
A niewiedza Kupującego nie jest usprawiedliwieniem do "nabijania w butelkę".
Ciekawa jestem ile osób w przyszłości zaryzykuje kupno szczenięcia z tej hodowli ?
.
Ewa z Dżoszem napisał(a):Może Andre i powinien wyrosnąć na wzorcowego DSPP jak twierdzisz - bo ma rodowód, ale we wzorcu są opisywane wady, czyli takie figle genetyki mogą się przytrafić.
Aga-2 napisał(a): hodowca Andre sam sobie strzelił w stopę, że do tej pory nie poszedł na kompromis z Olą. Jego hodowla już zyskała złą sławę.
Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości