ZORN już za Tęczowym Mostem

Szczęśliwe zakończenia - czyli udane adopcje

Moderatorzy: Aga-2, Milla

Re: ZORN w nowym domu!!

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-26, 00:44

Myślę,że był dobry a hodowcy nie znam :-(
Mamy jeszcze inny problem :oops: śliskie podłogi;wiem,dla berneńczyka nie ma idealnych podłóg.Ursa jest przyzwyczajona a Zorn się troszkę slizga>ma teraz dużo więcej przestrzeni,schody,dużo chodzi i przybiera na wadze.Od wczoraj delikatniej stąpa na przednią łapę i przyznam szczerze ,że się martwię.Mam nadzieję,że to minie .Najgorsze jest zrywanie przy szczekaniu.Wczoraj na spacerku wszedł na kupkę odgarniętego sniegu i zbiegł zapadając się w śnieg.Skoki nie są mu obce,bo wcześniej przebywał w górnych partiach domu:kanapy,fotele,więć wskakiwał i zeskakiwał często.Teraz przebywa w dolnych bo u nas psiaki nie wskakują na łóżka.Myślalam o bucikach lub skarpwtkach antypoślizgowych ale znalazłam informację,że produkt niedostępny :-|.Co jeszcze mogę zrobić?
iwona_k1

Ostrzeżeń: 0
psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Guard » 2009-02-26, 08:27

My teraz mając w domu Scarlett, która ma dopiero pół roku położyliśmy na podłodze wykładzinę dywanową, żeby było dla niej bezpiecznie. Kupiliśmy możliwie najtańszą (5zł m2). Nie jest ładna, ale przemęczymy się jeszcze kilka miesięcy, aż maleństwo zacznie się poruszać spokojniej.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez Barbapapa » 2009-02-26, 11:22

Spróbuj zamiast obroży zakładać szelki, może pies nie będzie miał złych skojarzeń. W szkoleniu często uzywa się zamiennie obroży i szelek ( odpoczynek, praca)
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-26, 11:45

Guard napisał(a):My teraz mając w domu Scarlett, która ma dopiero pół roku położyliśmy na podłodze wykładzinę dywanową, żeby było dla niej bezpiecznie. Kupiliśmy możliwie najtańszą (5zł m2). Nie jest ładna, ale przemęczymy się jeszcze kilka miesięcy, aż maleństwo zacznie się poruszać spokojniej.

:roll: na dole są płytki i ogrzewanie podłogowe :roll: on generalnie porusza się spokojnie tylko zrywa się gwałtownie
iwona_k1

Postprzez Drixon » 2009-02-26, 11:47

może się nauczy i przyzwyczai do 'śliskiej' podłogi i będzie ostrozniejszy ... na jego szczęście nie ma gabarytów mojego Drixa... więc ryzyko kontuzji dużo mniejsze .. ale lepiej dmuchać na zimne
a tu takie butki znalazłam
http://tinook.com/?p=8.82.Buty-dla-psow.34678.LINDNER
i jeszcze takie wypaśne
http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=5202
Drixon

Postprzez Hekate » 2009-02-26, 12:10

Hekate

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-26, 12:33

Wczoraj w necie natknęlam się też na skarpetki bo to takie bardziej kapcie;póki co jadę do Smyka i kupię mu niemowlęce (-widziałam takie z podgumowanymi spodami-) na próbę i zobaczymy ja się zachowa;rozmiar podobny :-P
iwona_k1

Postprzez Brożkin » 2009-02-26, 19:32

iwona_k1 napisał(a):Czasem kiedy dobiegnie do samochodu przywiera do niego calym ciałem i nie da się odciągnąć.Wyrywa się jakby od tego zależało jego życie a gdy otworzy się drzwi wpada na oślep do środka.Jest przerażony.

Dokładnie tak zachował się jak go "przejmowaliśmy z Violą" Przytuli się do auta i miał przerażenie w oczach! Jak tylko otworzyliśmy drzwi wskoczył do środka i nagle zmienił się w psiaka, który wyglądał na szczęśliwego i chętnego do przejażdżki.
Obrazek
Fotka słaba, ale tak to wyglądało...

Barbapapa napisał(a):Spróbuj zamiast obroży zakładać szelki, może pies nie będzie miał złych skojarzeń.

On właśnie w szelkach chodził cały czas w domu :-(

ElzaMilicz napisał(a):Jeśli ten gość, o którym rozmawiałyśmy był dla Zorna dobry i nie z jego winy pies się tak zachowuje, to oznacza, że Zorn jest produktem klasycznego pseudo.
Jak dobrze, że do Was trafił. Czas uleczy rany.

Gość nie wyglądał na takiego, który znęcałby się nad psem, ale... Twierdził, że czasem wyprowadzał psa jego ojciec, a jak ten się zachowywał już nie wiemy.

No i jeszcze tyle mogę powiedzieć, że facet zeznawał, że Zorn nie potrafi chodzić na smyczy, bo się "zrywa" gwałtownie.
Czyli jednak coś w tym jest... Nie wiem na ile uciążliwy jest to problem, ale jeśli to jakieś "zakorzenione" zachowania czas może nie pomóc :-(
Ale poza tym Ty wiesz Iwona, że ja w Was wierzę i w Zorna i w ogóle w świetlaną przyszłość. Waszą oczywiście :lol:
Brożkin

psy: Bona, Tobi

Postprzez meggy » 2009-02-26, 20:35

Dopiero tu dotarlam super ! :mrgreen: zycze oby wszystko szczesliwie sie ulozylo :-D
Iwona masz sliczny dwupak :)
a co do skarpetek ,mysle ze je zje ;-) ,lepiej zainwestowac w tania wykladzine ,choc te drozsze skarpetki :-P sa czarujace
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez Alicja i Spartki » 2009-02-26, 23:32

I my też zyczymy aby wszystko ułożyło się szczęliwie,bedziemy trzymać kciuki :-D
Alicja i Spartki

psy: spartki w ilosci 10 szt
Hodowla: spartanska Osada

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-27, 01:19

Na tej fotce Zorn wygląda jak Dyzio marzyciel ale czasami jego oczy robia się okrągłae z przerażenia jakby widział potwora,szarpie się i wyrywa i trzeba na siłę odrywać go od samochodu i zachęcać do dalszego spaceru.PIsząc o zrywaniu nie miałam na myśli spacerów na smyczy.Chodziło mi o moment poderwania się- pisząc precyzyjniej - z pozycji leżącej i biegnięcie" na wariata" np do drzwi kiedy sunia podniesie alarm.Tu przemawia przeze mnie obawa o jego stawy.Co do spacerów na smyczy jego ciągnięcie nie jest aż takim problemem.On ciągnie do najbliżsżego drzewka lub płotu,żeby go obsiusiać.Ostatnio zdarza się ,że jak już się nawącha idzie bardzio grzecznie.Myślę,ze oswoi się ze spacerami tak jak oswoił się z jedzeniem ale trzeba czasu. :->
Swoją drogą ...zapomniałam już trochę jak on wyglądał :shock:
Skarpetki kupiłam w końcu w psim sklepie ale niestety za małe.Z wykładziną jak pisałamjest problem bo mamy grzejące podłogi :-|
Jutro mijają trzy tygodnie od kiedy Zorn jest u nas :-)
iwona_k1

Postprzez Natalia i Galwin » 2009-02-27, 09:10

Spokojnie oswoicie strachy wszystkie :-)
Filet jak do nas trafił nie umiał absolutnie nic, nawet wchodzić po schodach nie wspominając o spacerach, wogóle nie rozumiał o co chodzi. Ten pies nawet bał się przejść przez otwarte drzwi w mieszkaniu, kładł się przed nimi i bał się. Nie wiedział co to samochód, jak na ulicy mijaliśmy auta to z przerażeniem na nie szczekał. A dziś jest niesamowicie kontaktowym psiakiem który jest w pełno zsocjalizowany. Ze wszystkich strachów pozostał jeden - wjazd do garażu, taki pochyły jeśli wiecie o co mi chodzi. Panicznie się boi tego, jak coś takiego mijają na ulicy to przechodzą na drugą stronę, bo jego wpadniecie w panikę może skończyć się tragicznie (maleństwo wyrosło takie jak Galiwn i waży ok 60kg).

Spokojnie. Będzie dobrze :-) Już odnosi wielkie sukcesy.
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Dafne » 2009-02-27, 10:37

Może przycięcie włosków pod łapkami równo z poduszeczkami opuszków by pomogło?
Tak doradzała mi pani z salonu strzyżenia piesków, gdy skarżyłam się na poślizgi
Kluska.
Dafne

Postprzez Cefreud » 2009-02-27, 12:50

z poślizgami nie ma żartów.Ostatnio znajomych dalmatynka wystartowała do drzwi,poślizgnęła się i....biega już za TM
W trakcie poślizgu uderzyła nosem w drzwi :cry:
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez iwona_k1 » 2009-02-27, 21:24

O Boże!Włoski już wycięliśmy.W poniedziałek montujemy wykładzinę na schodach.Zorn dziś był badany.Ma bolesność w ok stawu łokciowego.Dostał zastrzyk.Może to trochę na wyrost bo jak chodzi to jest już lepiej ale dmuchamy na zimne.
iwona_k1

Postprzez iwona_k1 » 2009-03-09, 01:06

Minął Zornusiowi miesiąc u nas.Chłopak zmienia się nie do poznania.Wazy już 32 kg i jest super fajny.Sierść ma puszystą i kiedy idzie tak fajnie się porusza -jak miś.Czasem potrafi znienacka wskoczyć na kolanka jak nakolankowy yorczek.Powolutku odbudowuje mięśnie.Z biegunkami a raczej lużnumi kupkami poradziliśmy sobie.Metroniazol pomógł.Schody już oklejone.Z łapką też już całkiem dobrze.Z Ursą żyją dobrze.Czasem tylko przypomni jej kto tu rządzi ale to takie przekomażki.Nie mam fajnych super odlotowych fotek bo aparat kiepski :-( ale jutro postaram się coś wkleić.
Pozdrawiamy Ursa i Zorn...
iwona_k1

Postprzez Wydra » 2009-03-09, 01:14

Jak miło czytać takie wiadomości :lol:Teraz to już będzie tylko lepiej,a za rok już nie będziesz pamiętała o problemach ;-)
Wydra

Postprzez marzena » 2009-03-09, 01:26

Tak się cieszę z tych wieści :-D
marzena

Postprzez iwona_k1 » 2009-03-09, 02:31

Roma napisał(a):Jak miło czytać takie wiadomości :lol:Teraz to już będzie tylko lepiej,a za rok już nie będziesz pamiętała o problemach ;-)

Ja chyba już nie pamiętam :-P
iwona_k1

Postprzez Tess » 2009-03-09, 07:51

Super :mrgreen: :mrgreen: Mizianka dla dwupaczka poproszę!
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Już w nowych domach