(Doradzono mi berneńczyka, ale gdy zobaczyłam DSPP, to się zakochałam

Które cechy charakteru różnią, a które sa takie same u DSPP i Berneńczyka?
Moderator: annasm
lola122 napisał(a):A czy Szwajcara można żywić kluchami i mięsem? Bo mam mopsa, którego żywię właśnie tak, i shar peia też tak żywiłam, i nieźle się trzymały, ale nie wiem jak z takimi większymi rasami bo nigdy nie miałam, tylko jak byłam zupełnie malutka.
Kisses napisał(a):Guard lub ktos inny, może mi pomoże![]()
(Doradzono mi berneńczyka, ale gdy zobaczyłam DSPP, to się zakochałam)
Które cechy charakteru różnią, a które sa takie same u DSPP i Berneńczyka?
Guard napisał(a):Osobiście uważam , że dla tej rasy 300 metrów jest lepsze niż np. hektar.
Bożena od Pretora napisał(a):Ciężko jest odpowiedziec konkretnie na takie pytanie jak zareaguje gdy ktoś mnie napadnie-ponieważ pewnie większość z nas nie miała takiej sytuacji- i bardzo dobrze.
Wiem tylko że jak np . na spacerze ktos do nas chce podejść ,cos mówi, przy tym wymachuje rękami to Pretor juz przyjmuje postwę obrońcy, wychodzi do przodu/ jest na smyczy/, szczeka ostrzegawczo i w tym momencie ten ktos po prostu sie zatrzymuje profilaktycznie. Nie wiem jakby się zachował gdyby ktos nas zaatakował, ale wydaje mi się że raczej miałby małe szanse wygrac z Pretorem.
Właśnie po to, żeby uniknąć takich komentarzy napisałem, że nie oczekuję od Szwajcara agresji, a jedynie chcę się dowiedzieć, jaki jest. No ale cóż ...Guard napisał(a):Proponuję wybór innej rasy.
Guard napisał(a): NIGDY szwajcar nie powinien okazywać agresji i być agresorem. Nie można liczyc na to, że stanie się Twoim obrońcą, on raczej zastępuje dzwonek przy furtce.
Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości