Moderator: Anirysova
E.Ś. napisał(a):.....Poruszając wątek inbreedowania - powinna byc widoczna informacja ( dużymi , czerwonymi literami) :
NIE DLA KAŻDEGO...
i powinny byc zadane właśnie moje pytania, i nie tylko...
Pozdrawiam Ewelina
JanaPu napisał(a):Co se týká krytí u nás. Majitel chovné fenky si musí vyžádat krycí list, na kterém si sám navrhne krycí psi, kteří se mu líbí pro jeho fenku a které mu musí poradce chovu odsouhlasit, nebo si nechá krycí psy určit od poradce klubu. Zkušenější chovatelé, kteří mají za sebou již několik vrhů nebo ti, kteří chtějí krýt v zahraničí, dostanou tak zvané "volné krycí listy". Poradci hodnotí vhodnost spojení fenky s navrhovaným psem nejen po stránce příbuznosti, ale vad, které by se mohly u potomku vyskytnout (například u fenky, která má HD C/C nedoporučí krytí jiným psem než který má HD A/A...). Každý krycí list platí na chovatelský rok, kdy může být fenka nakryta. Po krytí se vyplněný krycí list odesílá na klub do 7 dní. Po narození vrhu do 4 týdnů se informace o vrhu posílá znovu na klub.
Krytí příbuzných fen a psů není povoleno a neprojde odsouhlasením poradců chovu - jak jsem psala, není žádoucí ani příbuznost ve 3. a 4. pokolení.
Ben napisał(a):Dla jasności to również jest czeska strona http://www.deabei.com/
kontakt: http://www.deabei.com/bb_cz/kontakt.htm
Widać nie tylko w berneńczykach gdzie indziej jest inaczej
Drogi Boberze...
chciałam Cię poinformowac, że na zadane przezemnie pytania ( dla mnie tendencyjne) znam odpowiedz !i nie ośmieszaj się - tłumacząc je pod moim imieniem
Martan piszesz że Hodowla na linię jest kontrowersyjną metodą hodowania…
Ania Gd napisał(a):Aga i Ewelina
Może uzyskałybyście konkretne odpowiedzi gdybyście zwróciły się imiennie do konkretnych osób ?
JanaPu napisał(a):Majitel chovné fenky si musí vyžádat krycí list, na kterém si sám navrhne krycí psi, kteří se mu líbí pro jeho fenku a které mu musí poradce chovu odsouhlasit, nebo si nechá krycí psy určit od poradce klubu.
Właściciel suki hodowlanej musi pobrać kartę krycia na której sam proponuje reproduktory którymi chciałby kryć. Doradca hodowlany (poradca chovu - http://www.kssp.cz/chov-poradci.html ) musi zakceptowć wybór hodowcy. Jeżeli hodowca nie zaproponował reproduktora to proponuje mu go doradca
Zkušenější chovatelé, kteří mají za sebou již několik vrhů nebo ti, kteří chtějí krýt v zahraničí, dostanou tak zvané "volné krycí listy".
Bardziej doświadczeni hodowcy, którzy mają za sobą już kilka miotów, lub też chcą kryć psem z zagranicy
otrzymują tak zwaną wolną (otwartą?) kartę krycia
Poradci hodnotí vhodnost spojení fenky s navrhovaným psem nejen po stránce příbuznosti, ale vad, které by se
mohly u potomku vyskytnout (například u fenky, která má HD C/C nedoporučí krytí jiným psem než který má HD A/A...).
Doradca ocenia wartość planowanego miotu nie tylko pod kątem pokrewieństwa, ale też wad, które mogą wystąpić u potomków ( np jeżeli suka ma HD C/C zgodzi się tylko na krycie psem, który ma HD A/A
Každý krycí list platí na chovatelský rok, kdy může být fenka nakryta.
Karta krycia ważna jest przez rok
Po krytí se vyplněný krycí list odesílá na klub do 7 dní. Po narození vrhu do 4 týdnů se informace o vrhu posílá znovu na klub.
Po kryciu wypełniona kartę krycia odsyła się do klubu w terminie do 7 dni. Informację o urodzeniu szczeniaków przesyła się do klubu terminie do 4 tygodni od narodzin.
Krytí příbuzných fen a psů není povoleno a neprojde odsouhlasením poradců chovu - jak jsem psala, není žádoucí ani příbuznost ve 3. a 4. pokolení.
Na krycie spokrewnionych zwierząt doradca hodowlany nie wyrazi zgody - jak pisałam nie jest możliwe pokrewieństwo nawet 3 lub 4 pokoleniu
Aga-2 napisał(a):Ania Gd napisał(a):Aga i Ewelina
Może uzyskałybyście konkretne odpowiedzi gdybyście zwróciły się imiennie do konkretnych osób ?
Widzisz, Aniu, tak właśnie zrobiłam, jak radzisz. Moje pytanie właśnie do Ciebie "wisiało" na tym wątku parę ładnych dni, a potem je Tess wykasowała.....![]()
Tess napisał(a):Bober - forum nie jest narzędziem. Jeśli chodzi o promocję - istotnie służy promocji i popularyzacji ras szwajcarskich. Ne obrażaj proszę pozostałych forumowiczów. Zgodnie z regulaminem otrzymujesz pierwsze ostrzeżenie.
forum to głównie tablica reklamowa, już nie ważne czego, szczeniaczków,hodowli,swoich psów, własnej ogromnej wiedzy, zaspokojenie frustracji z życia realnego i setki innych rzeczy. Ja nie oburzam się na to, tak jest i trzeba to przyjąć z całym inwentarzem dobrodziejstwa.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości