Moderator: annasm
Guard napisał(a):qbav napisał(a): a propos ojca, to Leonidasa ma w swoich rodowodach niemal 80-90% szwajcarow w Polsce ;)
no moze 75%, a 24% potomków ma w rodowodzie Bohuna i taki dobór hodowlany stosowany przez hodowców uważam za naganny. Kiedyś już o tym pisałam, ale pozostało to bez echa. "Trudne" tematy są niechętnie podejmowane przez forumowiczów.
Agnieszka napisał(a):Rozumiem Guard ,że krytykujesz nie tylko mnie , ale równiez hodowle Refugium .....A ja osobiscie bardzo cenię Panią Basie Wierzbicką i jest Ona dla mnie autorytetem .Jestem dumna , że mam Leonidasa w rodowodzie , bo poniekąd dzięki niemu mam Bohunka ,a uważam go za wyjątkowego psa ,przede wszystkim za jego charakter.Największą nagrodą dla Bohunka i mnie są zadowoleni klienci , którzy mają jego dzieci .Mają i wiedzą jakie są .To że Bohun daje szczeniaki z pięknymi głowami ,charakterem , ciemnym brazem doceniły równiez hodowle zagraniczne . Bohun ma zamówione krycia ze SZwecji , Słoweni i najprawdopodobniej suczka z Czech przyjedzie . Dlatego nie zaprzestane krycia tak dobrym reproduktorem.Tym bardziej dla kogoś widzimisie .
Nie pisz Guard , że "Trudne" tematy są niechętnie podejmowane przez forumowiczów."może poprostu nikt nie ma zamiaru z Tobą dyskutować , bo nie jesteś żadnym znawcą .
Guard napisał(a):qbav napisał(a): a propos ojca, to Leonidasa ma w swoich rodowodach niemal 80-90% szwajcarow w Polsce ;)
no moze 75%, a 24% potomków ma w rodowodzie Bohuna i taki dobór hodowlany stosowany przez hodowców uważam za naganny. Kiedyś już o tym pisałam, ale pozostało to bez echa. "Trudne" tematy są niechętnie podejmowane przez forumowiczów.
Szam napisał(a):Tak z ciekawosci, bo na stronie nie ma info czy Bohun jest przebadany na biodra i łokcie?? Czy wlasciciele duzych badaja psy, bo chyba nawet HD nie jest u nich obowiazkowe??
Monika.R.H. napisał(a):Witam
Jestem hodowca DSPP i zwracam sie do Pani Kingi, czytam to forum i czytam i zauwazylam pewna rzecz-niestety. Mianowicie ma Pani bardzo brzydka ceche tzn. obgaduje Pani innych hodowcow-konkurentow!!!(...)
Myslalam ze wszyscy tutaj jestesmy milosnikami psow, a tymczasem jest to towarzystwo wzajemnej adoracji(...)
Monika.R.H. napisał(a):Sa psy i suki, ktore prywatnie mi sie podobaja lub nie, ale nie wypowiadam sie publicznie, bo to moja ocena, a fachowcem nie jestem! A Pani jest fachowcem??? A moze jest Pani genetykiem??
BASTARD napisał(a):To Kuba załamujesz mnie,
bo jeżeli jest tak niewiele hodowców DSPP w Polsce a wielu z nich idzie na łatwizne to chyba duługo ta rasa nie przetrwa,
ja tam jestem jeszcze optymistką a może i naiwniakiem ale wierze że tak nie jest
Agnieszka napisał(a): Nie oburzam się też za krytyke.
Szam napisał(a):qbav napisał(a):moze choc nie musi, za genami nie dojdziesz .... bylismy juz swiadkami narodzin dlugowlosego szwajcara mimo iz wspolnych przodkow chyba nie mial ... a propos ojca, to Leonidasa ma w swoich rodowodach niemal 80-90% szwajcarow w Polsce ;)
Akurat tu tez byl inbreed:
http://www.andi-gsmd.pl/muzarod.html
http://www.andi-gsmd.pl/muzarod.html
Matki psa i suki to siostry.
Szam napisał(a):Zwracam honor, siostrami nie są miotowymi ale rodowod maja identyczny.
Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości