instrukcja wystawiania?

Przygotowanie do wystaw. Słowniczek wystawowy. Ogólne dyskusje o wystawach.

Moderator: Aga-2

Re: instrukcja wystawiania?

Postprzez dorciaj » 2009-04-26, 14:52

Od jutra latamy w kółko i po przekątnych - to sąsiedzi będą mieli ze mnie ubaw :-P :mrgreen:

no i chyba się zdecydujemy na wystawy
:oops:

No i na smyczy latanie musimy sobie poćwiczyć bo mój świrus się ostatnio odzyczaił.
(ringówkę trzeba by kupić :-? )
dorciaj

Ostrzeżeń: 0
psy: Fito Piorun Aris

Postprzez marzena » 2009-04-26, 16:20

dorciaj napisał(a): noga (tzn. siad po prawej stronie przy nodze) - opanowane w 50% (tzn. raz siada, raz staje, ale przy nodze :-P )
- idziemy - tzn Fito idzie przy mojej prawej nodze - opanowane

i jak? nieźle co?

Wszystko wspaniale :-D Tylko LEWA noga powinna być :mrgreen:
marzena

Postprzez dorciaj » 2009-04-26, 16:33

No teraz to już wiem :oops: :mrgreen:
Poćwiczymy na lewej :-P
dorciaj

Postprzez AT » 2009-04-26, 19:03

Dorcia to, że do tej pory ćwiczyliście przy prawej nodze to nie jest takie złe ;-) rób sobie posłuszeństwo przy prawej nodze zwłaszcza jeśli starasz się z psem chodzić na kontakcie wzrokowym - a na wystawy wyluzowane bieganie przy lewej... w ten sposób jeśli ćwiczycie posłuszeństwo odpadnie Ci problem, że pies na wystawie będzie ,,nienaturalnie" biegał gapiąc się na Ciebie bo łatwo skuma (zwłaszcza jak dostanie różne komendy) że przy prawej się skupia na Pańci a przy lewej się naturalnie prezentuje ;-)
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez dorciaj » 2009-04-26, 21:54

No faktycznie to dobry pomysł :)
dorciaj

Postprzez AT » 2009-04-26, 22:08

marzena napisał(a):
dorciaj napisał(a): noga (tzn. siad po prawej stronie przy nodze) - opanowane w 50% (tzn. raz siada, raz staje, ale przy nodze :-P )
- idziemy - tzn Fito idzie przy mojej prawej nodze - opanowane

i jak? nieźle co?

Wszystko wspaniale :-D Tylko LEWA noga powinna być :mrgreen:

to ja jeszcze w kwestii formalnej (troszkę offowo) ;-) jeśli chcecie PT zdawać to regulamin dopuszcza możliwość robienia ćwiczeń przy prawej nodze ;-) ja trzymam kciuki zarówno za sukcesy wystawowe jak i szkoleniowe ;-) :-D
AT

Postprzez marzena » 2009-04-26, 22:44

:oops: Nie wiedzialam :-) U nas zawsze była lewa na moich (dwóch) kursach - ale ja to strasznie nieuważnym uczniem jestem :mrgreen:
marzena

Postprzez Busola » 2009-04-26, 23:00

jest dopuszczalna prawa noga, z tym ze wszelkie komendy i ćwiczenia wykonuje sie jak w lustrzanym odbiciu :-)
np. pies na komende "noga" obchodzi przedownika z lewej strony, tyłem i siada przy prawej :-)
powodzenia
sorki za off'a :oops:
Busola

Postprzez dorciaj » 2009-04-26, 23:00

Marzenko,
Asia, moim zdaniem, potwierdziła to co napisałaś, że przy lewej powinno być. :-P
Napisała, że dopuszcza się wykonywanie przy prawej. Czyli bardziej pożądane jest przy lewej.
Ja tak to zrozumiałam :oops:
dorciaj

Postprzez AT » 2009-04-26, 23:07

Marzenko bo zazwyczaj wszyscy robią przy lewej nodze ;-) (ja zresztą też, mi jest tak wygodniej) ale z egzaminu nikt Cię nie ma prawa wywalić za wykonywanie zadań przy prawej nodze tylko tak jak Ala napisała - ćwiczenia robi się w lustrzanym odbiciu w stosunku do tego jak są opisane w regulaminie ;-)
Natomiast na wystawie już raczej nie możliwe by było, żeby psy sobie biegały w którą i po której stronie chcą przewodnicy ;-) choć widowisko mogło by na tym zyskać ;-) :lol:
AT

Postprzez Busola » 2009-04-27, 07:59

wczoraj nasza grupa PT była królikiem doswiadczalnym podczas egzaminów na szkoleniowców: jeden z egzaminowanych kazał by psy sieziały przy LEWEJ nodze, na co sedzia spytał podchwytliwie czy tylko przy lewej ;-)
oczywiscie egzaminowany musiał sie wytłumaczyc i poprawic iz lewa noga nie jest obowiązkowa :-)

z regulaminu psa towarzyszącego:
... "mżliwe jest prowadzenie psa po prawej stronie przewodnika, a nie po lewej, tak jak jest to w opisie ćwie czeń, o ile przewodnik widzi taką konieczność. Opis ćwieczeń należy wówczas interpretowac jak w lustrzanym odbiciu."

wynika z tego że to TY decydujesz przy której nodze pies ma wykonywac cwiczenia :-)
Busola

Postprzez dorciaj » 2009-05-08, 07:13

Polecicie jakąś lekturę (najlepiej z obrazkami :-P ) ?
Ćwiczymy dzielnie cały czas.
Przerzuciliśmy się na lewą stronę :mrgreen:.
Biegamy wokół domu (odwrotnie do kierunku wskazówek zegara). Mąż się ze mnie nabija oczywiście bo po kilku okrążeniach o mało nie wyzionę ducha. Jak wyszkolę tą moją bestyjkę to chyba w maratonie pobiegnę bo to juz będzie wtedy pikuś. :-P
Dobre jest to, że po bieganiu Fito pozostaje w pozycji stojącej (więc na potrzeby ringu to rewelacja). Nie muszę chyba mówić, że ja po bieganiu to najchętniej połozyłabym sie na trawie :-P :mrgreen: :mrgreen:
dorciaj

Postprzez agusia » 2009-05-13, 18:57

Jako żem zielona w sprawie wystaw, to mam pytanie ;-) Czy na wystawie musi być właściciel psa, czy wystarczy opiekun, przewodnik, czy jak mnie tam nazwiecie??
agusia

psy: Omena Szumiąca Knieja

Postprzez annasm » 2009-05-13, 20:55

Starczy, tylko właściciel musi go zgłosić.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez agusia » 2009-05-13, 21:42

annasm napisał(a):Starczy, tylko właściciel musi go zgłosić.

To dobrze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
agusia

psy: Omena Szumiąca Knieja

Postprzez Olcia » 2010-02-15, 20:27

Muszę zapytać, bo nigdy nie zwróciłam na to uwagi - kiedy jest już po ocenie sędzie pokazuje dłonią kto które miejsce zajął. Zaczyna od pierwszego czy czwartego? Jeśli nie pokaże, to osoba idzie po opis i schodzi z ringu, a jeśli wskaże, to czeka na medal, tak?
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez Beata i Fiona » 2010-02-15, 20:39

zazwyczaj w dużych stawkach najpierw odsyła kilka piesków, i zostawia sobie tylko te najładniejsze,
później albo pokazuje lokatę na palcach, albo wskazuje ręką tabliczkę do której trzeba się udać ;-) praktycznie zawsze zaczyna od 4 lok.
aczkolwiek wszystko zależy od sędziego ;-) i czasami najpierw wskazuje 1 lok.

z kartami też różnie - widać czy sędzia czeka na karty i później wręcza je wystawcom, czy już woła następną klasę i po karty trzeba udać się samemu, czasami też odsyłają z ringu, i dopiero poza nim "osoba od kart" nam je przynosi ;-)

na szczęście sędziowie (no ... zdecydowana większość) wszystkie gesty i polecenia wydają bardzo czytelnie :-> (powiedziałabym łopatologicznie) zazwyczaj gestami, żeby zagraniczni też zrozumieli

w Polsce zawsze czekaliśmy na kartę na ringu, i ew. medal przynoszono razem z nią
za granicą (tam gdzie byliśmy) jeszcze nie dostaliśmy medalu ;-) tylko karty ocen, bez dyplomu + na Węgrzech wstążki, więc w Polsce jest o tyle fajnie że można dostać blaszkę ;-)
Beata i Fiona

psy: TREY, VARIA i KAGURA von Romanshof & YARA
Hodowla: von Romanshof

Postprzez dorciaj » 2010-02-15, 20:39

Ola każdy sędzia robi inaczej - ale wierz mi nie będziesz miała wątpliwości gdzie i kiedy stanąć ;-)

Ja pamiętam ostatnią klubówkę gdzie sędzia kazał nam w kółko biegać dobrych kilka razy. Po każdym okrążeniu przestawiał nas miejscami - i nie biegaliśmy zgodnie z numerkami (tak jak to jest zazwyczaj). Po tych kilku okrażeniach została nas czwórka (reszta sukcesywnie wychodziła z ringu z kartami oceny). Jak była ta czwórka to znowu nas wymieszał i kolejny raz wskazał, że mamy kółeczko zrobić - miałam już zadyszkę :lol: więc przez myśl przeszło mi pytanie: Ile jeszcze? :-P - No ale ruszyliśmy... zaraz zatrzymał nas na miejscach lokatowych ... czyli sami na nie wbiegliśmy bo wcześniejsze zamienianie miejscami było po prostu ustawianiem na lokatach :mrgreen:
(oj cieszyłam się wtedy jak dziecko :mrgreen: )
dorciaj

Postprzez Olcia » 2010-02-16, 00:59

Dziękuję za wyjaśnienie. Będę w takim razie liczyć na tę łopatologię stosowaną. ;-)
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez Madzia » 2010-03-18, 21:32

My trenujemy posłuszeństwo a w tym bieg i marsz przy nodze..
tylko czasem nie chce LENIUCHOWI się biegać... :-x
jak jeszcze zobaczy inne psy wokół siebie to już koniec :cry:
Madzia

psy: Duży Pies Szwajcarski - Nero ; Ciapek (*)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ABC wystaw