asia78 napisał(a):santa napisał(a):ja rowniez bede :)
ale niestety oczywiscie tylko rekreacyjnie

A właściwie dlaczego nie zgłosisz Santy?
Jeżeli nie wyrobiłaś jej rodowodu, no to do lipca rzeczywiście nie zdążysz, ale poza tym nic nie stoi na przeszkodzie.
Wiesz Asia zastanawialam sie nad tym pare razy, santa rodowod ma wiec to nie problem ale... sama nie wiem.
tzn. po pierwsze nie wiem czy jej dysplazja nie wplywa na sposob poruszania sie. moze nam sie wydaje ze nic po niej nie widac, bo jest calkowice sprawna i nie kuleje, ale moze sedzia od razu zauwazy jakas nieprawidlowosc (?)
po drugie nie wiem czy to jest etyczne... to tak jakby troche robic sedziego w jajo.
glowna idea wystaw jest w koncu wybor najlepszych reprezentantow rasy do dalszej hodowli, wiadomo wiele osob traktuje to jako hobby i nie ma planow rozmnazania swoich psow. wystawia sie i super psy zgodne z wzorcem i te troche mniej wzorcowe. ale co innego wystawiac psa chorego, ktorego w dodatku dyskwalifikuje to z dalszej potencjalnej hodowli...
bardzo mnie to kusi, w koncu od poczatku mialam takie plany i o tym marzylam ale mam takie poczucie ze skoro jest chora to to nie ma sensu... a bardzo jestem ciekawa jaki dostala by opis (min. z tego wzgledu ze jak na entla wydaje sie raczej smukla)...
a tak malo czasu zostalo zeby to przemyslec, widze ze termin do 19.06.