Moderator: annasm
brams napisał(a):Nasze szwajcary wychowują się z czernyszem, wyżłem i azjatką i doskonale się ze sobą bawią i porozumiewają (również zdjęcia w naszej galerii). Uwielbiają także zabawy z labradorami, owczarkami niemieckimi, kaukazami, innymi azjatami, berneńczykami, biglami...nie zauważyłam żeby miały jakieś szczególne antypatie.Najważniejsza jest po prostu socjalizacja z innymi psiakami
![]()
justyna79 napisał(a):(pusia ma 35cm w kłebie i 13 kilo a diorka ma 58 cm i 23 kilo)
magat napisał(a):Chyba nie skłamie jeśli powiem, że 10 lat to dla Swajcara bardzo słuszny wiek i niewiele z nich przekracza te granicę.
Guard napisał(a):magat napisał(a):Chyba nie skłamiem jeśli powiem, że 10 lat to dla Swajcara bardzo słuszny wiek i niewiele z nich przekracza te granicę.
Na forum amerykańskim czytałam kilka lat temu o szwajcarze żyjącym w USA, który dożył 13 lat i kilka miesięcy. Było to wielkie wydarzenie.
Zastanawiałam się w powiązaniu właśnie z długością życia barneńczyków i szwajcarów, czy słuszne jest krycie suk aż do ósmego roku życia? Czy to nie jest zbyt zaawansowany wiek dla tych ras na ciążę i macieżyństwo. Może należy im zapewnić spokojne lata i wygodną emeryturę, a nie męczyć szczeniakami do tego samego wieku, co rasy żyjące 13-15 lat.????
Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości