Moderator: Anirysova
AT napisał(a):LUDZIE!
1.PSOWATE W NATURZE ROZMNAŻAJĄ SIĘ O WIELE MĄDRZEJ NIŻ RADZĄ NIEKTÓRZY WETERYNARZE ,,BIZNESMENI" - WCALE NIE KAŻDA SUKA RODZI, ROZMNAŻAJĄ SIĘ TYLKO OSOBNIKI ALFA, CO JAKOŚ PRZECZY TORII O TYM, ŻE KAŻDA SUKA MUSI MIEĆ MŁODE DLA ZDROWIA.
POLECAM SOBIE POOGLĄDAĆ W TV PROGRAMY PRZYRODNICZE (SĄ TAKIE POPULARNO-NAUKOWE, KTÓRYCH TREŚĆ MOŻE ZROZUMIEĆ NAWET DZIECKO, MOŻE DO WAS TEŻ BY DOTARŁO) ALBO POCZYTAĆ TROCHĘ O ROZMNAŻANIU ZWIERZĄT W NATURZE CHOĆBY W INTERNECIE http://glos.umk.pl/2007/12/wilk/ cytat z artykułu ,,Jednak prawo rozmnażania się w watasze mają tylko dwa dominujące osobniki - basior alfa i wadera alfa." - według Waszej teorii wychodzi na to, że reszta watahy to osobniki schorowane - aż dziwne, że jednak tak dobrze potrafią przeżyć w trudnych warunkach z tym słabym zdrowiem![]()
![]()
2. JEŚLI MACIE TYLE DOBRYCH DOMKÓW DLA BERNEŃCZYKÓW TO ZRÓBCIE COŚ DLA TYCH KTÓRE JUŻ SĄ NA TYM ŚWIECIE I SZUKAJĄ NOWYCH WŁAŚCICIELI - ZAPRASZAM DO WĄTKU ADOPCYJNEGO NA TYM FORUM, WYSYP BERNÓW DO ADOPCJI NAPRAWDĘ WIELKI TEGO LATA... http://www.szwajcary.com/viewforum.php?f=32 aktualnie domu szukają chyba 4 (sama się już w tym gubię tyle ich)
3. TOMY DLA ZDROWIA SWOJEGO PSA ZMIEŃ WETERYNARZA BO AKTUALNY JEST ALBO NIEDOUCZONY ALBO NASTAWIONY TYLKO NA KASĘ.
4. URODZENIE SZCZENIĄT CZĘSTO WZMAGA CIĄŻE UROJONE! JEDYNE LEKARSTWO NA TĘ PRZYPADŁOŚĆ TO STERYLIZACJA!
tak, duża czcionka w tym poście oznacza mój krzyk bo mi już ręce opadają - część osób na tym forum poświęca swój czas, pieniądze i energię na znalezienie domu berneńczykom (a właściwie w większości psom w typie berna, bo bez rodowodów), których nikt nie chce a część namnaża kolejne nieszczęścia po prostu ze zwykłej głupoty jak dla mnie... i tylko psów szkoda
manga napisał(a):Witam.
To nie sa zadne brednie i mity.
Jesli chodzi o obroze to mlody pies dopiero uczy sie chodzic na smyczy i ciagnie i powinno mu sie zakladac szelki aby nie uszkodzic mu kratani czasem jesli ktos ma zywotnego pieska zauwazyl zapewne ze jak sie go mocniej pociagnie to kaszle w specyficzny sposob!!!A o zadnych problemach od chodzenia w szelkach nie slyszalam pytalam takze wujka ktory jest weterynarzem i powiedzial ze to sa wlasnie mity!!!Tutaj jeszcze macie dowod:
"...Dobrym pomysłem jest kupno specjalnej smyczy z amortyzatorem. Ważne są również właściwie dopasowane szelki. Wykluczona jest obroża czy kolczatka. Szelki nie utrudniają oddychania i nie krępują ruchu w stawie barkowym..." Beata Pawłowska z Klubu Sportu Psich Zaprzęgów „GREY” , mistrzyni Europy.
Wiec jesli tak jak ja ma sie zamiar biegac z psiakiem to obroza jest wykluczona :)
Jesli chodzi o reszte spraw to nie bede z wami rozmawiac wybaczcie bo to i tak nigdzie nie prowadzi tylko do klotni:)Lepiej skoncentruje sie na poszukiwaniach mojego pupilka:)
Ja rozumiem ze wszyscy macie psy rodowodowe, ale bycie przeciwstawnym psom z domowych hodowli bo maja zle geny ,psychike itp a zachecanie do brania psow ze schornisk kiedy nie wiadomo jakiego sa pochodzenia czesto kim byli ich rodzice i wogole jakiej rasy psy zostaly wymieszane jest dla mnie niezrozumiale bo albo jestescie po jednej stronie albo po drugiej albo po trzeciej... to pozostawie bez komentarza!!!Jesli natomiast chodzi o rodowod to rzeczywiscie ja sama chce psa z rodowodem i wiem ze to jest pies ktory na pewno wyrosnie na pieska danej rasy bo wiemy kim byli jego przodkowie.Tym akcentem zakoncze denerwowanie was na tym forum bo jeszcze mnie nie polubicie i potem nikt mi nie sprzeda maluszka:D
pozdrawiam
manga napisał(a): Ja rozumiem ze wszyscy macie psy rodowodowe, ale bycie przeciwstawnym psom z domowych hodowli bo maja zle geny ,psychike itp a zachecanie do brania psow ze schornisk kiedy nie wiadomo jakiego sa pochodzenia czesto kim byli ich rodzice i wogole jakiej rasy psy zostaly wymieszane jest dla mnie niezrozumiale
Daria + Chila i Luna napisał(a):chodzi tylko mi o to, że z takimi ludzmi cieżko rozmawiać
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości