Karma vs wielkość qpy

Karma vs wielkość qpy

Postprzez kruszon » 2009-08-30, 19:06

Kruszon ma 4,5 miesiąca i je RC Giant Babydog (4xdziennie - w sumie dajemy troszkę mniej niż na opakowaniu, żeby zostało miejsce na smaczki :mrgreen: ) i w zasadzie wszystko jest ok. - sierść, skóra, samopoczucie, zapach, konsystencja i kolor qpy etc.
Jedyne co nas zaczęło zastanawiać to wielkość qpy - od jakiegoś czasu (a może od zawsze tylko nie zwróciliśmy uwagi :oops: ) rozmiar qpy jest chyba "ponadstandardowy" (format "duży facet" albo "dorosły bernardyn" :mrgreen: )
Pytanie czy to normalne czy nie? A jeżeli nie to czy to wina złej strawności karmy czy może być coś innego :shock: ?

Niedługo kończymy Babydog'a i w związku z tym powstaje pytanie czy pozostać przy RC (i kupić teraz Puppy) czy zmienić na coś innego? - pod uwagę bierzemy:
NUTRAM
ACANA
ORIJEN
HILL's

I co Wy na to :?:
kruszon

Ostrzeżeń: 0
psy: Kruszon

Re: Karma vs wielkość qpy

Postprzez Anna Rozalska » 2009-08-30, 19:42

To zależy ile razy dziennie robi taką gigantyczną qpę bo jesli 3 to ok. toż to przecież nie ratlerek.
Myślę, że lepiej zostać przy RC puppy jeśli piesek ją je ze smakiem.Nasza jak miała 9 tygodni i na kwaranntannie załatwiała się na gazetach to też się zastanawiałam gdzie ta qopa się mieści u takiego szczeniaka a była na jedzeniu mieszanym.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Guard » 2009-08-30, 19:43

Ja tradycyjne polecam Happy Dog. Dla malenstwa w tym wieku GR 23 Maxi Junior (Faza 2).
W telekarmie jest promocja dość atrakcyjna, bo za 2 worki (po 15kg) obecna cena to 239 złotych ( z dostawą).
Przy zmianie karmy na inną zalecam bardzo powolne przychodzenie na inną. Trzeba rozpocząć podawanie nowej karmy, jak ma się jeszcze wystarczającą ilość starej, aby wystarczyło na okres przejściowy.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez kruszon » 2009-08-30, 19:58

Anna Rozalska napisał(a):To zależy ile razy dziennie robi taką gigantyczną qpę bo jesli 3 to ok. toż to przecież nie ratlerek.
Myślę, że lepiej zostać przy RC puppy jeśli piesek ją je ze smakiem.Nasza jak miała 9 tygodni i na kwaranntannie załatwiała się na gazetach to też się zastanawiałam gdzie ta qopa się mieści u takiego szczeniaka a była na jedzeniu mieszanym.

Max. 3 x dzień, ale rozmiar jest naprawdę imponujący :mrgreen: - oczywiście nie wszystkie 3 są takie duże ale mimo to, tak jak napisałaś, zaczęło nas zastanawiać gdzie to się mieści :shock:
Raz (max 2x) na tydzień zdarza się rzadka...
Inne napotkane na trawnikach podczas spacerów :-P nie często bywają takie duże, a Kruszon waży dopiero ok. 25 kg...
kruszon

Postprzez iwona_k1 » 2009-08-30, 21:13

Dopiero.... :mrgreen: :lol:
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez AniaRe » 2009-08-30, 21:25

My mamy z RC specyficzne dośwaidczenia, nie wszytskie psy dobrze go znoszą, jeden z naszych młodych psów (Szyszka-znacie ja dobrze) na RC miała koszmarne problemy z czystościa, załatwiała sie co pół godziny po domu, sikała kilkadziesiąt razy diennie. Zmieniłyśmy jej karmę i problemy sie skończyły.
Dwa ine psy też żle znosza akurat RC, ja bym na Waszym miejscu sprawdziła, jak to u Kruszona wygląda na innej dobrej karmie. Ale zmieniajcie stopniowo.
AniaRe

Postprzez kruszon » 2009-08-30, 22:34

AniaRe napisał(a):My mamy z RC specyficzne dośwaidczenia, nie wszytskie psy dobrze go znoszą, jeden z naszych młodych psów (Szyszka-znacie ja dobrze) na RC miała koszmarne problemy z czystościa, załatwiała sie co pół godziny po domu, sikała kilkadziesiąt razy diennie. Zmieniłyśmy jej karmę i problemy sie skończyły.
Dwa ine psy też żle znosza akurat RC, ja bym na Waszym miejscu sprawdziła, jak to u Kruszona wygląda na innej dobrej karmie. Ale zmieniajcie stopniowo.

A co byś nam poleciła?
W tym tygodniu musimy zamówić kolejny worek.
Czy coś z tego wydaje Ci się ok?
NUTRAM
ACANA
ORIJEN
HILL's
kruszon

Postprzez Hekate » 2009-08-30, 22:38

Ja bym z tej grupy poleciła Acanę, Orijen też jest fajny, ale ogólnie nie jest polecany do szczeniat dużych ras ze względu na wysoki poziom białka. Co to Nutram i Hill'sa to po składzie wydają mi się karmami paszowymi :roll:
Hekate

Postprzez kruszon » 2009-08-30, 23:27

Hekate napisał(a):Ja bym z tej grupy poleciła Acanę, Orijen też jest fajny, ale ogólnie nie jest polecany do szczeniat dużych ras ze względu na wysoki poziom białka. Co to Nutram i Hill'sa to po składzie wydają mi się karmami paszowymi :roll:

Z tego co podaje producent to Acana 33% białka, a Orijen 42% a składików mięsnych odpowiednio 55 i 70%.
Jakoś mnie ciągnęło do tego Orijena (chyba to siła marketingu :mrgreen: - chociaż to ten sam producent co Acana), ale skoro nie polecana to trzeba to przemyśleć...
kruszon

Postprzez Kamil » 2009-08-30, 23:51

Mój po Acanie miał zawsze mega sranie :-P
Kamil

psy: Jantar i Atos

Postprzez Busola » 2009-08-31, 00:25

po hillsie tez qupki gigant :lol:
Busola

Postprzez annasm » 2009-08-31, 00:33

Jak chcecie mieć małe qupki to polecam dietę BARF -drobna sucha rozsypująca się. Różnica w wielkości między sucha karmą a Barfem co najmniej dwukrotna. Ale u szczeniaka to trzeba się dobrze nakombinować żeby dostał wszystkiego tyle ile trzeba.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez iwona_k1 » 2009-08-31, 00:56

Zwróć uwagę na skład karmy.To co zajmuje pierwszą pozycję w składzie stanowi też głowny skladnik karmy.Nastepnie zwróć uwagę ile razy dany składnik się powtarza w opisie pod rożnymi postaciami.To efekt sumowania skladników.Będziesz wiedział co wybrać ;-)
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Boyowa » 2009-08-31, 09:51

kruszon napisał(a):A co byś nam poleciła?
W tym tygodniu musimy zamówić kolejny worek.
Czy coś z tego wydaje Ci się ok?
NUTRAM
ACANA
ORIJEN
HILL's

Boy zajada sie Nutramem ;-) Dokładnie tym http://nutram.pl/Nutram,NUTRAM-Puppy-La ... a,136.html
Boyowa

psy: Beastie Boy Majowy Skarbiec

Postprzez Cefreud » 2009-08-31, 10:38

po RC Freud walił kupy prawie tak duże jak on sam.Najmniejsze kupska były po Koebersie,ale ostatnio miał po nim sraczkę.
Teraz je Bosh sensitive ale jestem średnio zadowolona(kupy przeciętne,ale i pęd do miski raczej znikomy).
Zachwycona byłam PREMIUM EDGE ale cena mnie troszkę odstrasza.
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez AniaRe » 2009-08-31, 11:08

Z tych karm co wymieniacia najlepsze doświadczenia mamy z Acaną i Orijenem :)
AniaRe

Postprzez kruszon » 2009-08-31, 11:48

annasm napisał(a):Jak chcecie mieć małe qupki to polecam dietę BARF -drobna sucha rozsypująca się. Różnica w wielkości między sucha karmą a Barfem co najmniej dwukrotna. Ale u szczeniaka to trzeba się dobrze nakombinować żeby dostał wszystkiego tyle ile trzeba.

Jak dla nas to qpy mogą być monstrualne - mamy spory ogród i kilka łopatek... :mrgreen:
Bardziej chodziło o to czy aby na pewno ta karma mu służy, skoro tyle wydala (może za mało przyswaja...?)
BARF to na razie dla nas wyższa szkoła jazdy i się nie podejmujemy żeby czegoś nie.... zepsuć.
kruszon

Postprzez kruszon » 2009-08-31, 11:54

AniaRe napisał(a):Z tych karm co wymieniacia najlepsze doświadczenia mamy z Acaną i Orijenem :)

No właśnie nam się też te dwie cały czas po głowie plątają... No i chyba jeden z tych producentów (niewielu), którzy jeszcze nie robią proszku do prania... :mrgreen:

Temat musimy jeszcze przemyśleć... Opcja 1 to zmiana na Acana lub Orijen. Opcja 2 to zakup RC Puppy i przejście na 3 razy zamiast 4 dziennie - może jak będą większe odstępy pomiędzy posiłkami to lepiej będzie trawił (teraz dajemy 7,12,17,21, a zastosujemy chyba 7,13,19)
kruszon

Postprzez Cefreud » 2009-08-31, 13:53

to nie chodzi o posiadanie saperki ale o przyswajanie.Im większa kupa tym większe prawdopodobieństwo,że większość jej składników jest wydalana a nie przyswajana
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez kruszon » 2009-08-31, 14:24

Cefreud napisał(a):to nie chodzi o posiadanie saperki ale o przyswajanie.Im większa kupa tym większe prawdopodobieństwo,że większość jej składników jest wydalana a nie przyswajana

Dokładnie o to nam chodziło :!:
kruszon

Następna strona

Powrót do Karmy suche