Moderator: Anirysova
kerovynn napisał(a):A nam się inna heca trafiła. Wróciłyśmy z Esią w niedzielę z krótkich wakacji na wsi a w poniedziałek zauważyłam na prześcieradle Esi jasnoczerwone plamki. Zajrzałam jej na "podwozie" a tam obrzmiałe jak przy cieczce![]()
![]()
![]()
a przecież sterylka była . Telefon do weta - kazali dzień poobserwować podejrzewając wstępnie zapalenie pęcherza lub zapalenie kikuta macicy no i przemywać rivanolem. Następnego dnia nadal obrzmiałe ale sączyło się w kolorze białym. Wet kazał siusiu do badania przywieźć. Wyniki ogólnie były dobre poza niewłaściwym pH i obecnością kryształów szczawianu wapnia. Przyczyna to albo stan zapalny albo niedobór jakiegoś siarczanu (nie zapamiętałam - dziś dopytam). Pomóc ma preparat na zakwaszenie moczu. Właśnie zaraz jadę po niego do weta.
Po Esi nic nie widać, żeby cos jej dolegało, tyle ze wylizuje sie intensywniej.
Daria + Chila i Luna napisał(a):powuiedzial mi to czego wczesniej nie wiedzialam u psow duzych i olbrzymich po sterylce suki maja problemu z pęcherzem czesto i czesto nie trzymaja moczu;/ a jak to jest w praktyce tzn chcialabym wiedziec u ilu takie cos jest a u ilu nie ;/
ElzaMilicz napisał(a):Daria + Chila i Luna napisał(a):powuiedzial mi to czego wczesniej nie wiedzialam u psow duzych i olbrzymich po sterylce suki maja problemu z pęcherzem czesto i czesto nie trzymaja moczu;/ a jak to jest w praktyce tzn chcialabym wiedziec u ilu takie cos jest a u ilu nie ;/
Od porządnego weta nie usłyszysz czegoś takiego.
To brak precyzji w czasie zabiegu prowadzi to takich powikłań.
EwaM napisał(a):ElzaMilicz napisał(a):Daria + Chila i Luna napisał(a):powuiedzial mi to czego wczesniej nie wiedzialam u psow duzych i olbrzymich po sterylce suki maja problemu z pęcherzem czesto i czesto nie trzymaja moczu;/ a jak to jest w praktyce tzn chcialabym wiedziec u ilu takie cos jest a u ilu nie ;/
Od porządnego weta nie usłyszysz czegoś takiego.
To brak precyzji w czasie zabiegu prowadzi to takich powikłań.
Myślę,że PORZĄDNY wet. powinien informować o wszelkich możliwych powikłaniach,niezależnie od wiary w swoją precyzję
Daria + Chila i Luna napisał(a):własnie ( 2 dni temu ) bylam u mojego nowego weta
powuiedzial mi to czego wczesniej nie wiedzialam u psow duzych i olbrzymich po sterylce suki maja problemu z pęcherzem czesto i czesto nie trzymaja moczu;/ a jak to jest w praktyce tzn chcialabym wiedziec u ilu takie cos jest a u ilu nie ;/
Patogeneza nietrzymania moczu u suk
w następstwie sterylizacji nie została dotychczas
dokładnie wyjaśniona. Wiadomo,
że hormony płciowe są jednym
z wielu czynników wpływających na pracę
mięśniówki pęcherza moczowego i cewki
moczowej. Ich niedobór może nasilać objawy
niewydolności zwieracza pęcherza
moczowego i niewydolności cewki moczowej,
jednak nie ma jednoznacznych danych
o bezpośrednim wpływie braku hormonów
płciowych na nietrzymanie moczu
u suk (17). Wiadomo też, że nie ma
różnic w stężeniu estrogenów w surowicy
suk poddanych owariohisterektomii
i w surowicy suk z zachowaną zdolnością
do rozrodu, znajdujących się w fazie
anoestrus cyklu płciowego. Suzi Arnold
sugeruje, że czynnikiem, mogącym wywierać
istotny wpływ na powstawanie zaburzenia
może być, obserwowana po zabiegu
owariohisterektomii u suk, zmiana
stężenia gonadotropin w surowicy (4). Ta
sama autorka wykazała w swoich doświadczeniach
zaburzenie nietrzymania moczu
u 20,1% suk wysterylizowanych po pierwszej
cieczce, wśród których 75% stanowiły
samice, u których rozwinęło się ono w ciągu
3 lat od przeprowadzenia zabiegu (4).Stocklin-Gautschi i wsp. (18) wykazali
znacznie niższy odsetek (9,7%) odnotowanych
przypadków nietrzymania moczu, ale
w grupie suk pozbawionych chirurgicznie
jajników jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości
płciowej.
On the negative side, spaying female dogs
• if done before 1 year of age, significantly increases the risk of osteosarcoma (bone cancer); this is a
common cancer in larger breeds with a poor prognosis
• increases the risk of splenic hemangiosarcoma by a factor of 2.2 and cardiac hemangiosarcoma by
a factor of >5; this is a common cancer and major cause of death in some breeds
• triples the risk of hypothyroidism
• increases the risk of obesity by a factor of 1.6-2, a common health problem in dogs with many
associated health problems
• causes urinary “spay incontinence” in 4-20% of female dogs
• increases the risk of persistent or recurring urinary tract infections by a factor of 3-4
• increases the risk of recessed vulva, vaginal dermatitis, and vaginitis, especially for female dogs
spayed before puberty
• doubles the small risk (<1%) of urinary tract tumors
• increases the risk of orthopedic disorders
• increases the risk of adverse reactions to vaccinations
iwona_k1 napisał(a):Ja słyszałam,że nietrzymanie moczu dotyczy 20% suk powyżej 20 kg czyli duzych suk .
Anna Rozalska napisał(a):. Przy stanie zapalnym pęcherza może wystapić krew ale przede wszystkim pies siusia czesto i doslownie po kropelce. Ja bym poszła do weta z reklamacja,
Powrót do - Choroby układu płciowego i narządów rozrodczych
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości