Moderator: Halina
Katarzynka napisał(a):Znalazłam ciekawą stronkę opisującą wile ras. Zwróciłam przy niej uwagę na opis szwajcara, gdzie było wskazane że wolno się on uczy i średnio jest posłuszny, a co ciekawe ten sam portal wskazuje berneńczyka jako psa szybko się uczącego i bardzo posłusznego. Chciałabym sie zatem spytać, czy faktycznie w kwestii nauki jest aż taka różnica w tych rasach, czy to nijako błąd w druku, lub nieznajomość rasy?
Ota ta stronka http://www.psiaki.pl/rasy/rasa_info.php?ID=165
Pozdrawiam
Katarzynka napisał(a):Znalazłam ciekawą stronkę opisującą wile ras. Zwróciłam przy niej uwagę na opis szwajcara, gdzie było wskazane że wolno się on uczy i średnio jest posłuszny, a co ciekawe ten sam portal wskazuje berneńczyka jako psa szybko się uczącego i bardzo posłusznego. Chciałabym sie zatem spytać, czy faktycznie w kwestii nauki jest aż taka różnica w tych rasach, czy to nijako błąd w druku, lub nieznajomość rasy?
Ota ta stronka http://www.psiaki.pl/rasy/rasa_info.php?ID=165
Pozdrawiam
Anuta napisał(a):Zdecydowanie BPP ze względu na ich długą, jedwabistą sirść. Uwielbiam psy długowłose (bez wzgledu na rasę i nie rasę), a BPP do tego ma wspaniały charakter.
BASTARD napisał(a):A ja twierdze że one wcale wolniej się nie uczą, potrzebują tylko czasu do przemyślenia czy jest sens, lub satysfakcjonujące uzasadnienie do wykonania danego polecenia![]()
![]()
![]()
Guard napisał(a):No nie! Duży Szwajcar nie jest łysy.
kerovynn napisał(a):A z chorowitością " cos jest na rzeczy" - w wątku ZDROWIE jest zdecydowana przewaga berneńczyków![]()
![]()
Bardzo to smutne .....ale tak jest
MagdaMR napisał(a):A czy DSPP nie są jednak nieco twardsze niż BPP? Dziwna jest ta zależność róznic charakteru od długości włosa, a jednak obserwuje sie ją u wielu ras, które maja odmiany różniące się rodzajem szaty - np. owczarki belgijskie, owczarki szkockie, jamniki...
AT napisał(a):Magda mi się wydaje, że jeśli jest ta różnica między bernami a dużymi to wynika ona z tego, że berneńczyk jest popularną rasą a jak wiadomo popularność zazwyczaj ,,psuje" rasę a psychika w tym psuciu jest najczęściej na pierwszym miejscu
Cefreud napisał(a):marzenie ściętej głowy...
Im żadziej spotykana rasa, tym zdrowsza.I to mnie troche dziwi, bo skoro mało psów to powinna być zawężona pula genów, więc choróbska powinny się kumulować![]()
Powiem szczerze,że całkiem się w tym już pogubiłam...
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości