Jako komentarz do wątku rozmnażania psów (rasowych!) podam takie oto statystyki z Międzynarodowej Wystawy Psów Rasowych w Poznaniu w dniu 8 listopada 2009.
Berneński Pies Pasterski - Suki
klasa szczeniąt: 3
klasa młodzieży 14
klasa pośrednia 14
klasa otwarta 22
klasa championów 3
klasa weteranów 1
Łącznie bez championek i weteranek 53 suki! Myślę, że prawdziwy "wysyp" Bernów dopiero przed nami... Myślę też, że nie będzie to miało nic wspólnego z "poprawianiem" ani dobrem rasy.
A jeśli chodzi o edukację, to pisałem o tym już wielokrotnie w innych wątkach. Zaznaczałem tam, że w moim przekonaniu edukować należy już przedszkolaki! Chciałbym bardzo z Boną odwiedzać przedszkola, szkoły na każdym szczeblu i EDUKOWAĆ! Jednak brak mi potrzebnej wiedzy, a nie chciałbym improwizować. Pisałem w tej sprawie do Pani Alicji od Spartków i otrzymałem bardzo szczegółową "instrukcję przedszkolnych wizyt" za co bardzo Pani Alicji dziękuję

Przyznam jednak, że zabrakło mi odwagi, żeby pójść tak po prostu do przedszkola czy szkoły i zacząć edukować bez żadnego przygotowania i planu. Jeśli macie dla mnie jakieś dobre rady jak zacząć, to bardzo Was proszę ślijcie je do mnie

Moja córka jest w zerówce szkolnej i chciałbym odwiedzić z Boną jej klasę, tylko nie mam konkretnego planu działania, więc się powstrzymuję... Pomożecie?