Od kilku dni czytam to forum i wszystko co znajdę o Berneńczykach. Dzięki lekturze już dziś wiele się dowiedziałam i nauczyłam. Pierwsza i chyba najważniejsza decyzja to taka, że piesek będzie z dobrej hodowli - nie wiem jeszcze z której, ale na pewno nie zrobię tego co planowałam jeszcze kilka tygodni temu, czyli zakup szczeniaka bez rodowodu, a tym samym pewności, że jest zdrowy i zadbany.
Ale no właśnie. Zrodziła się myśl, żeby może wziąć od razu dwa pieski. Nie będą to moje pierwsze zwierzęta, obecnie mam doga niemieckiego i kotka

Na początek mam kilka pytań. Czy jeżeli zdecyduję się na dwa Berneńczyki na raz to mogą one być z jednego miotu - rodzeństwo? Czy lepiej żeby każdy pochodził od innego hodowcy? A może nie ma to znaczenia? A może lepiej jak będzie między nimi jakaś większa różnica wieku? Z tym, że czytałam tu na forum o próbach zdominowania jednego psa przez drugiego, o zazdrości gdy młody szczeniak pojawiał się w domu... Czy nie łatwiej jest jednak chować dwa maluchy razem?
Jeśli razem to czy np. każdy z nich powinien mieć swoją osobną budę czy np. mogą mieszkać razem w jednej dużej? Co będzie dla piesków lepsze? Bo podejrzewam, że jednak zestaw misek powinien być dla każdego indywidualny?
Myślałam o tym, żeby była to suczka i pies, jako, że nie chcę by była to suczka hodowlana i pies reproduktor to szuczkę bym wysterylizowała. Czy psa też wtedy wykastrować?
Czytałam, że pieski powinny przez jakiś czas mieszkać w domu zanim zacznie się je przyzwyczajać do spania w budzie. Do ilu miesięcy? Zapewne nie ma na to reguły, ale jakiś przybliżony wiek może jest?

Uh, no to chyba na początek tyle... choć na pewno nie wszystko :)
Z góry dziękuję za cierpliwość w czytaniu tego wypracowanka, a jeszcze bardziej za wszelkie rady i podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Gośka