Moderator: saba&mlis
errato napisał(a):
co mnie jednak bardziej irytuje w tym całym dokarmianiu, to fakt, że psa traktuje się jak śmietnik: okrawki tłuszczu z kurczaka (podczas gdy ja spędzam godziny przed kompem w poszukiwaniu karm bez odrobiny kurczaka ze wzgl. na alergię), kości z żeberek (bo szkoda wyrzucić, przecież coś tam jeszcze sobie z nich oskubie) czy np. (i to jest mój największy koszmar) tłuszcz ze smażenia kotletów (bo tak ładnie pachnie mięskiem). sama oceń...
ja mam zasadę, że czego już sami nie zjemy, tego psu nie dajemy, a moi teściowe są po prostu niereformowalni.
edit: zabrzmiało dwuznacznie, a mam na myśli wszelkie niejadalne resztki typu: skóra z kiełbasy, kości z kurczaka, zapleśniały ser itp.
Mocca napisał(a):Moja sunia ma 6 miesięcy dostaje rano 1/3 porcję suchej karmy, potem na drugie śniadanko płatki kukurydziane z jogurtem naturalnym, raz w tygodniu twarożek z żółtkiem, a pod wieczór gotowane mięso z warzywami i wypełniaczem. Podaję jej także tabletki ArthroFos na stawy.
Apetyt ma taki, że miska zawsze wylizana do czysta, nieraz mam wrażenie, że ona mogłaby pochłonąć każdą ilość amciu w misce i każdej porze, oj taki z niej łakomczuszek, ale to podobno u niej rodzinne-patrz tata Pan Pies
marieanne napisał(a):Zdecydowanie przetrzymanie powinno pomóc.
Jeśli to jest zdrowy pies i dostaje porcje żywieniowe zgodnie z dawkowaniem (nie wiem co dajesz, ale jakies tam ustalone ilości przecież są), to krzywda jej się żadna nie dzieje. A wstając, gdy ona urządza jatkę pod drzwiami tylko dajesz jej sygnał, że dobrze robi i to świetna metoda na pańcię.
U nas Bohun w pewnym momencie też wyczaił podobną okazję. Miał kilka dni biegunkę i oczywiście na kazde jego żądanie (uzasadnione przecież) się biegło na podwórko. Biegunka przeszła.... a królewicz potrafił 2-3 razy w nocy nas z łóżka wyciągnąć - oczywiście w celu wąchania krzaczków, tarzania sie w śniegu itd. W koncu powiedziałam, że koniec tego dobrego i nie było żadnego wstawania w nocy na spacery. I pieskowi przeszło, choć nie bez bogatych efektów dźwiękowychteraz budzi tylko w przypadkach uzasadnionych.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości