CZEKAMY NA SZCZĘŚCIE :)

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

CZEKAMY NA SZCZĘŚCIE :)

Postprzez aZuzaa » 2010-05-05, 06:48

Witam Wszystkich Ciepło,
Mieszkamy w Warszawie mamy prawie 2 letnia córeczkę, a nasze dni od 30 kwietnia dłużą się i ciągną niemiłosiernie :D... bo wtedy to właśnie poznaliśmy Elmo i czekamy do 14tego maja kiedy to dołączy do naszej rodziny :) wertuje to forum i wertuje ale może coś przeoczyłam, bo tak się zastanawiam jak to z nauka sikania jest, czytałam ze Wasze pieski na komendę siusiu-siusiu, ale ciekawa jestem jak tak na prawdę wyglądają pierwsze 24 h w domku z bernusiem ? Pozdrawiam :)
aZuzaa

Ostrzeżeń: 0
psy: ELMO Ered Luin

Re: CZEKAMY NA SZCZĘŚCIE :)

Postprzez dorciaj » 2010-05-05, 07:05

Witaj Zuza :-)
Przede wszystkim gratulacje - nowego członka rodziny. Zdradź nam z jakiej hodowli będzie maleństwo ;-)

Co do siusiu - to ja mam trzy psy - gdzie najmłodszy niedawno skończył rok - żaden z nich nie robi siusiu na komendę ;-)
Ale Tobie zapewne chodzi o naukę czystości w domu - czyli o uczenie szczonka załatwiania się na dworze. Na początek musisz uzbroić sie w mocną dawkę cierpliwości i konsekwencji :mrgreen: . Kupcie podkłady dla szeniaków - za każdym razem jak zobaczysz, że mały sika to weź go na ręce i odnieś w miejsce w którym ma się załatwiać ;-) - po jakimś czasie załapie, że to jego WC :mrgreen:
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Postprzez aZuzaa » 2010-05-05, 07:21

Widziałam takie maty w necie, pewnie się pokuszę :) A hodowla to Ered Luin, Dorciaj ja tak się już malucha doczekać nie mogę !!! W sumie to początkowo przy temacie planowaliśmy inna rasę, ale bernusie są tak magiczne że dziś nie wyobrażam sobie innego psa :)
aZuzaa

Postprzez daria » 2010-05-05, 08:44

Witaj,fajnego będziesz miała szczonka,w Ered Luin dbają o psiaki całym sercem,z siusianiem to jest tak że po spaniu,zabawie,jedzeniu trzeba "wysadzać"szczonka na siusiu,generalnie nie taki diabeł straszny jak go malują.
A jak Wasz psiak się załatwi w przeznaczonym do tego miejscu to trzeba go baaaaaaaaaaardzo pochwalić :-D
Życzę samych szczęsliwych chwil z małym lejkiem :mrgreen:
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez anula » 2010-05-05, 08:46

Zuza macie własny ogródek? Jesli tak to ucz malucha załatwiać się od razu na dworze.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez aZuzaa » 2010-05-05, 09:11

Anula nie, mieszkamy w bloku ale mamy prawie 100m mieszkanie, jest winda wiec Elmo nie będzie się przemęczał, o i mamy duży park do okola bloku także myślę ze damy rade :) Daria o pochwałach i nagrodach wiem :) obecnie pochłaniam wszystkie książki o psach :) dobrze słyszeć z wybraliśmy dobra hodowle :)
aZuzaa

Postprzez Anna Rozalska » 2010-05-05, 09:16

My mieszkamy w bloku i Lamia była długo na kwarantannie bo aż 6 tygodni z racj zanieczyszczonych trawników, skwerków itd w Warszawie. Od poczatku załatwiała się na gazetach w jednym miejscu.Kupowałam też podkłady w aptece ale były drogie i poszłabym z torbami.Gdy mogłyśmy już wychodzić to na początku wychodziłam z nią co dwie godziny. Dziennie było to około 11 kursów od godz 6 rano. Za każde siku i q... była chwalona i nagradzana. Z czasem okres kiedy wytrzymywała dłużej zmniejszał się. Pamiętaj aby od pierwszych spacerów uczyć szczeniaka aby nie wąchał ani nie jadł świństw komendą. Fe
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Majszczur » 2010-05-05, 09:26

Gratulacje! wyczochrałam Elmo osobiście, jest boski - jak wszystkie klusie z Ered Luin z mamusią ArWenką na czele ;-)
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez aZuzaa » 2010-05-05, 09:32

oj klusek to z niego jest :) i ten noseczek piegowaty :)
aZuzaa

Postprzez JoannaW. » 2010-05-05, 10:06

Gratulacje ! Nowy członek rodziny i do tego szwajcar - będziecie zachwyceni ;-)

Co do nauki czystości - nasz maluch miał system: 3 godziny spania 1 godzina rozrabiania. W ciągu 7 dni nauczyliśmy go czystości, gdyż zaraz po przebudzeniu łapałam go na ręce i wynosiłam na dwór a jemu mówiłam żeby zrobił siku. Do dziś gdy się śpeiszę i chce żeby się szybko załatwił i mu mówię "siusiaj" to patrzy na mnie z politowaniem i zadziera nogę ;-) I tak choć nie planowałam go uczyć się załatwiać na komendę to samo tak jakoś wyszło ...
JoannaW.

psy: Ares - Appenzeller

Postprzez aZuzaa » 2010-05-05, 11:16

Wiecie co ja myślę że damy rade z tym siusianiem :) U nas to będzie chyba dość śmiesznie bo będziemy małą akurat uczyć siusiać do nocniczka i elmo będzie się tez przecież uczył także będzie wesoło.. Aaa własnie się dowiedziałam ze elmo już 7 kilo wazy a jeszcze 8 tyg nie ma :) i dziś po 15tej będziemy się z nim widzieć :)
aZuzaa

Postprzez daria » 2010-05-05, 12:15

:-D ja pamiętam jak odwiedzałam swoją klusię,bardzo miło to wspominam.
U mnie też było zrzucanie pampersa i nauka sikania suńki,wesoło było,mop miałam przyrośnięty do ręki
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Majszczur » 2010-05-05, 12:51

hehe to u mnie będzie podobnie - nocnik i dwa szczony - synek 2 latka i futrzana klucha :lol:
a po kwarantannie zapraszam na wspólne spacerki.
Majszczur

Postprzez aZuzaa » 2010-05-05, 13:21

Majszczur ja mysle to moze byc dobre dla obu Maleństw :) Moze szybciej naucza sie siusiac we wlasciwe miejsca na zasadzie zabawy i wspolzawodnictwa :)
aZuzaa

Postprzez SwissW » 2010-05-05, 13:51

Majszczur, czy dobrze zrozumialam, że bedziesz miała aż 2 berneńskie klusie z Ered Luin?

aZuzaa- Gratuluje wyboru hodowli ;-) Gdybym miała się zdecydować na berneńczyka (obecnie nie pozwalają mi na to warunki) to napewno kupiłabym szczonka z Ered Luin :-)
SwissW

psy: Bobi i Riko

Postprzez Majszczur » 2010-05-05, 15:17

:mrgreen: SwwissW mowa o dwóch szczonach - jednym ludzkim (synek 2 latka) i drugim berneńskim :lol: Moja psica z innej hodowli, ale
w EredLuin byłam kilkakrotnie na miziankach maluchów i są mega bombowe :-D

aZuzaa co do sikania w jedno miejsce - jestem pewna, że szczeniak szybciej załapie niż mój synek, totalnie antynocnikowy :lol:
Wrzuć po dzisiejszej wizycie jakąś fotkę Elmusia, ciekawa jestem jak urósł tłuścioszek.
Majszczur

Postprzez SwissW » 2010-05-05, 15:41

Kurcze, nie doczytałam co to za drugi "szczonek" :oops: :lol:
SwissW

psy: Bobi i Riko

Postprzez Madzia » 2010-05-05, 15:59

Witaj :-) Gratuluję przyszłego psiaka w rodzinie :)

A co do siusiu.. ja osobiście odradzam maty - lepiej od razu uczyć szczeniaka załatwiania się na dworze.
Tak jak Dorciaj mówię że jak widzisz że piesek coś się kręci, czy coś to od razu wiąść na ręce i lecieć na podwórko.
Szwajcary to bardzo mądre pieski, a ja ze swoim nie miałam kłopotów z nauką czystości .
Madzia

psy: Duży Pies Szwajcarski - Nero ; Ciapek (*)

Postprzez kerovynn » 2010-05-05, 18:39

Gratuluję nowego członka rodziny - oby czas wam zleciał jak najszybciej. Winda fajna sprawa - tylko trzeba dobrze uważać na jakim poziomie są czujniki ruchu, tak by psu drzwi się nie zamknęły przed nosem...
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez aZuzaa » 2010-05-05, 21:32

Obrazek

Obrazek

Oto Elmuś :) Nie dało rady mu zrobić lepszych fotek bo skakał jak szalony z rodzeństwem :)
aZuzaa

Następna strona

Powrót do Przedstawiamy się!