Aga 1-sze miejsce, to 1-sze,ale moze bys przy odrobinie czasu opisała jak wyglądają poszczególne konkurencje +ilustracja zdjęciowa.A to ze inni "wymiękli" i tak bali sie was,ze nie startowali

,ich strata.

.Bernusie ,górą!.Pan Adam Janowski człowiek,bardzo miły i autor najlepszej polskiej publikacji o berneńczykach napisal w niej-"...W Wielkiej Brytanii i Niemczech berneńczyki z powodzeniem biorą udział w pokazach psów towarzyszących (wedle programu Obedience),ale zaden z nich nie startował (a przynajmniej nie odniósł znaczących sukcesów) w zawodach w tej dyscyplinie.....Owszem,bez większych kłopotów zdadza egzamin PT na pograniczu oceny dobrej i dostatecznej,ale do rzeczywistej rywalizacji sa zbyt mało przydatne...''Miałam okazję ostro dyskutować na ten temat z P.Janowskim jeszcze przed publikacja jego książki pt"Berneński pies pasterski" przedstawiając mu jako przykład wyniki mojej suczki DORIS z Eskadronu(PT,z oceną doskonałą+dobry wynik w Mazowieckich Zawodach Psów Towarzyszących)i moje obserwacje podczas szkoleń bernów.Nie dał sie przekonac twierdząc ,ze Doriśka jest ewenementem potwierdzającym regułę. Ta ksiązka ,która jak pisałam jest najlepsza polska pozycją w temacie bernów stworzyła pewien mit o pluszowym berneńczyku.A Berneńczyk to nie tylko wielki przytulak i chodząca śliczność- to pies o niezwykłych cechach i umiejętnościach Myślę,ze powinniśmy obalić ten mit i stworzyć dział z wynikami egzaminów i osiągnięć w zawodach polskich bernów,bo bernuś polski potrafi wiele ,a jak pokazuje przykład Dżety i Agi potrafi BARDZO wiele

Gratulacje Aga i D!eta