Jeszcze jedno zdjęcie mojego Bernusia

Galeria z ogólnym dostępem. Można się tu pochwalić swoją pociechą!

Moderator: Apcik

Jeszcze jedno zdjęcie mojego Bernusia

Postprzez joanna » 2007-05-14, 14:37

Obrazek

Berni nie ma rodowodu, kupiłam, a właściwie uratowałam go, bo mieszkał od urodzenia przez 3 m-ce w kojcu w stodole. Najprawdopodobniej ma dysplazję stawu biodrowego, mam nadzieję, że uda nam się go wyleczyć i będziemy się mogli jeszcze długo nim cieszyć:)
joanna

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Grażyna i Coffee » 2007-05-14, 14:59

Życzymy Tobie i Bernusiowi dużo wspólnych radości i tyle szczęścia ile on miał trafiając na Ciebie . Trzymamy kciuki za powodzenie zabiegu ( ? ). Informuj nas jak postępuje leczenie.
Pozdrowienia i czochranka :-D
Grażyna i Coffee

Postprzez Cefreud » 2007-05-14, 16:06

Trzymamy za Berniego!
I taka mała prosba-galerię zakłada sie raz dla danego psiaka.następne zdjęcia wklejaj najpierw klikając na odpowiedz :lol:
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Kasia » 2007-05-14, 23:26

to jeszcze "dokleję"tu poprzednie zdjęcie

Obrazek
Kasia

dziękuję Wam za miłe słowa:)

Postprzez joanna » 2007-05-15, 06:59

Obrazek
tak wyglądam teraz, a mam 6 m-cy
Obrazek
a w takiej pozycji najbardziej lubię wypoczywać:)
Obrazek
Obrazek

Choroba mojego Berniege jest na razie zdiagnozowana ustnie, w połowie czerwca otrzyma skierowanie na rtg i wtedy mamy nadzieję, że sie nie potwierdzi. Trzymajcie za nas kciuki:)
joanna

Postprzez Natalia i Galwin » 2007-05-15, 08:00

3mamy kciuki :!: Jak skierowanie :?: Nie możecie poprostu iść do specjalisty, który jest najbliżej Was i zrobić zdjęcie :?: W takich sytucjach jest bardzo ważny czas..
Powodzenia ;-) i czochrańce dla Berniego.
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Gość » 2007-05-15, 08:23

Lekarz, który zajmuje się Bernim zalecił aby jeszcze go poobserwować i najprawdopodobniej w połowie czerwca (tak jak już wspomniałam wcześniej ) skieruje go na rtg. Berni bardzo dziwnie biega, a właściwie skacze jak "zajączek" (tylne łapy), czasami lekko kuleje. Mam taka cichutką nadzieję, że to minie :cry:
Gość

Postprzez Cefreud » 2007-05-15, 09:31

z tego co piszesz wynika,ze ma ksiązkowe objawy.ja bym do czerwca nie czekała.Na zdjęciach widac ze ma francuza-wg.mojego weta czasem jest to skutek odciązania tyłu.
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez joanna » 2007-05-15, 10:43

mam pytanko, co znaczy, że "ma francuza"?
joanna

Postprzez STAWKA » 2007-05-15, 10:45

ale fajny szczenioczek ;-) pewnie nieźle rozrabia sądza po oczkach niewiniątka ;-)
a tak na marginesie to ja tez bym nie czekała na rtg ... jesli tylko masz jakies podejrzenia a z tego co piszesz to warto by było udac sie do specjalisty i jednak dla czystego sumienia i własnego spokoju wykonać zdjęcie rtg... ;-)
pozdrawiam
Aga
STAWKA

Postprzez Gość » 2007-05-15, 11:53

Postaram się jak najprędzej jechać z Bernusiem na prześwietlenie.
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Jak go przywieźliśmy miał 3 m-ce, był tak zastraszony, że nie wiedzieliśmy jak z nim postępować. Najgorsze było wychodzenie na powietrze, ponieważ bardzo bał się przestrzeni, zresztą on się wszystkiego bał. Teraz jest juz dużo lepiej, zaczyna interesować się innymi pieskami, ale nie lubi odchodzić zbyt daleko od domu, zresztą do niczego go nie zmuszamy. Za to w domu jest szaleństwo. Stara się przekonać do siebie króliczka Melę. Mela jest straszną indywidualistką i niestety nie toleruje Berniego wogóle.
Obrazek
Zdjęcie z pierwszego dnia pobytu w naszym domu, myślę, że wyraz oczu mówi sam za siebie..
Gość

Postprzez Natalia i Galwin » 2007-05-15, 12:08

Ale dysplazja nie jest jakąś wielką tragedią. Jeżeli trafisz na dobrego weta to na pewno będzie wszystko ok ;-) Z moim Galwinem było źle. Nie piszczał z bólu, ale ciągle siadał na spacerach, miał problemy ze wstawaniem, schodzeniem/wchodzeniem po schodach a teraz jest wszystko dobrze. Jest zupełnie normalnym psem.
Nie czekaj ze zrobieniem zdjęcia. Z operacją owszem, można czekać, ale nie ze zdjęciem. Bez zdjęcia nie możliwa jest odpowiednia diagnoza.
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez joanna » 2007-05-15, 12:45

Serdecznie dziękuję za słowa pocieszenia!
Jestem dobrej myśli, to przecież jeszcze szczeniaczek być może wszystko się ułoży.
joanna

Postprzez Ania Gd » 2007-05-15, 15:30

Ja u niego widzę przede wszystkim krzywicę
spowodowaną niedoborem wapna,
a poza tym jest ZDECYDOWANIE za chudy (niedożywiony).
Z czego on ma roznąć jak organizm nie ma żadnych zapasów.
To podskakiwanie może być skutkiem przykurczu mięśni na skutek gwałtownego wzrostu. Nie musi to być dysplazja.
Joanna - głowa do góry. Trochę więcej DOBREGO papusiu i będzie dobrze.
Ania Gd

Postprzez joanna » 2007-05-15, 20:14

Berni ma 6 m-cy i waży 31 kg. Jest karmiony karmą dla szczeniąt dużych ras Purina Dog Chow, czasami je twaróg i ugotowane na miękko jajko, owoce. Otrzymuje codziennie po 2 pastylki witaminy Wita-Vet i 1,5 tabletki preparatu ArthroFos. Jest pod stałą opieką lekarza.
Proszę mi napisac ile powinien ważyc 6 m-sięczny Berneńczyk.
joanna

Postprzez STAWKA » 2007-05-15, 21:04

wydaje mi sie jesli mogę wyrazic swoje skromne zdanie ze on poprostu , moze ma takie futro ... ja jak wykąpię Astora tez jest chudziutki ;-) a tak na marginesie to ile on wazy?? ok 30 kg??
STAWKA

psy: ...

Postprzez Ania Gd » 2007-05-15, 21:35

Joasiu
w przypadku szczenięcia ras olbrzymich
(a Berneńczyki jako przedstawiciele Molosów do takich należą),
sama sucha karma jako podstawa wyżywienia jest absolutnie niewystarczająca.
Nawet karma "dobrych" firm.
Sucha karma powinna stanowić 1 posiłek dziennie. A 6 miesięczny Bernuś powinien być karmiony min 3 razy dziennie.
A poza tym sucha karma bardzo podrażnia przewód pokarmowy psa, tym bardziej szczenięcia.
Szczeniak w okresie intensywnego wzrostu powinien dostawać np. galaretkę z kurzych łapek przynajmniej raz na 2 dni.
Codziennie powin dostawć : twaróg a nie tylko "czasami"; jogurt; jajko; trochę gotowanych warzyw; trochę gotowanego ryżu lub np.makaronu; trochę gotowanego mięsa i trochę surowego; surowe kości (najlepiej wołowe); itp.
Wiele cennych wskazówek na temat karminia znajdziesz w dziale "Żywienie".
Tylko producenci suchej karmy w reklamach zapewniają, że jest "całkowicie zbilansowana". A prawda jest taka, że na chwilę obecną nie znamy ilościowego zapotrzebowania organizmu na niektóre składniki i mikroelementy.
Propagowanie suchej karmy jest chwytem marketingowym producentów, którzy bardziej dbają o swój zarobek niż o zdrowie naszych psów.
Proszę Ci poczytaj wypowiedzi w dziale "Żywienie" i zastosuj je w praktyce.
"Twój pies będzie Ci wdzięczny". :mrgreen:

Gdzieś na Forum jest wykres wzrostu i wagi (ale nie mogę teraz go znaleźć).
Jednak nie można go stosować bezkrytycznie.
Trzeba pamiętać, że suczki są drobniejsze a psy większe;
różnica wzrostu między małą suczką a dużym psem może wynosić aż 12 cm; to dużo;
a różnica wagi może w tym przypadku przekroczyć 15 kg
(to jest 30% masy ciała drobnej suczki);
30% robi kolosalną różnicę.
Twój piesio patrząc z proporcji ciała wygląda na wysokiego jak na swoje 6 m-cy
i moim zdaniem 31 kg to za mało jak na niego.
Mierzyłaś go ? Ile on ma wzrostu ? Wiesz jak go mierzyć ?
Joasiu - u psa w wieku 6 miesięcy można bardzo, bardzo dużo poprawić.
Jeszcze jest czas. Zakasaj rękawy i do dzieła, a na pewno wyrośnie na pięknego psiaka.
Ania Gd

Postprzez joanna » 2007-05-16, 09:36

Bardzo wam dziękuję za cenne uwagi. Zaczynam działać!!!
Przyznam, że przed Bernusiem miałam kundelka i było całkiem inne wychowanie.
Na szczęście istnieje to forum, mam nadzieję, że za jakiś czas nie poznacie mojego pupila :lol:
joanna

Postprzez Ania Gd » 2007-05-16, 11:25

Aniu AniRyskowa
bardzo dziękuję

Może Admin Agata mogłaby ją wstawić gdzieś na główną stronę przy informacjach o Bernusiach? Jednak wiele osób wraca do tego tematu.

Joasiu
jak widzisz Twój bernuś z wagą 31 kg w wieku 6 miesięcy odpowiada rozwojowo bardzo, bardzo drobnej suczce, a nie "rosłemu" chłopakowi.
A weci już tak mają, że niemal każdemu mówią, że pies jest za gruby.
Kiedyś w poczekalni lecznicy zobaczyłam plakat z Bernusiem i informacją że waga dorosłego Berna to 35 kg. Wyszłam stamtąd jak najszybciej.
Joasia - do dziela. I życzę Ci powodzenia.
Widzisz jak to dobrze że wstawiłaś jego fotki.
Ania Gd

Postprzez Agata » 2007-05-16, 11:58

Ania mamy dział "rozwój szczeniaka", a w nim tabelki i wykresy :-)
http://www.szwajcary.com/portal.php?show=55
Agata

Następna strona

Powrót do Galeria psiaków