Witam i proszę o pomoc...

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Witam i proszę o pomoc...

Postprzez zuza » 2010-06-14, 14:24

Witam wszystkich:)

Wraz z mężem planujemy w najbliższym czasie (w przeciągu miesiąca) kupić sunię berneńczyka. Absolutnie i bezwarunkowo zakochaliśmy się w tej rasie i mamy już upatrzoną hodowlę (Berneńskie Ranczo) - będę jednak baaaardzo wdzięczna za wszelkie rady i opinie dot. hodowli - może ktoś z Was słyszał o Berneńskim Ranczu? Dużo sie naczytałam i nasłuchałam o chorobach, które dziesiątkują tę rasę i chciałabym w miarę możliwości zminimalizować to ryzyko biorąc szczeniaczka z dobrej hodowli..polecicie coś?
Wiem, że powinniśmy przepytać hodowcę w jakim wieku i w wyniku jakiej choroby odeszli dziadkowie i dalsza rdzina szczeniaków, prawda jest jednak taka, że nie znam się na hodowli i genetyce więc nie jestem w stanie ocenić poziomu ryzyka jeżeli ktoś mi mówi, że "babcia odeszła na nowotór w wieku 7 lat, ale dziadek żył 13.."

Będę Wam baaardzo wdzieczna za wszelką pomoc i porady..
zuza

Ostrzeżeń: 0

Re: Witam i proszę o pomoc...

Postprzez Anirysova » 2010-06-14, 17:27

Hodowlę Berneńskie Ranczo mogę z całego serca polecić :-)
Nasza Harmonia jest z tej hodowli, jest nie tylko piękna, ale ma także wspaniały charakter, no i zdrowa zdrowa (odpukać w niemalowane) :-D
(ale chwalipięta) :mrgreen:
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Barbapapa » 2010-06-14, 22:40

Witam ponownie ;-) Ja mam Anubisa ( Dublin Berneńskie Ranczo) i jest to super pies!
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez Cefreud » 2010-06-15, 12:51

jak cały miot D z Berneńskiego :-)
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Powrót do Przedstawiamy się!