Pozwolę sobie się nie zgodzić z Anią

(która pewnie z przekory tak napisała

)berneńczyk nadaje się do budy jeśli oczywiście ma stały kontakt ze swoimi ludźmi i spędza się z nim wspólnie czas na spacerkach i zabawach a nie pozostawia się go samego sobie. ale ta zasada tyczy się wiekszości psów- zwierząt bądź co bądź stadnych- bez stada ,,dziczeją". jednak wydaje mi się że pierwsze dni(tygodnie, miesiące?) zanim nie poczuje się pewnie na nowym terenie, szczeniak powinien spędzić śpiąc blisko Was czyli w domku. istnieje pewne ryzyko, że się domownicy przyzwyczają i skończy się tak jak u mnie - pies do dziś nocuje w domu

oczywiście nie dlatego że nie chce spać w ogrodzie (coraz częściej ma dni że chętnie by tam na noc została) ale pani by za nią za bardzo tęskniła

więc teraz sobie słodko śpi koło sofki.
poczytaj na forum temat buda tam znajdziesz wypowiedzi forumowiczów na interesujący Cię temat.
w sumie tak na logikę to jaki pies się nadaje do mieszkania w ogrodzie jak nie berneńczyk? pekińczyk? 100 lat temu to raczej mało szwajcarów przed kominkiem się wylegiwało(tak myślę bo nie byłam 100 lat temu w Szwajcarii).