Entlebucher

Wszystko na temat hodowli oraz dyskusje na temat ras.

Moderator: annasm

Re: Entlebucher

Postprzez Anna Przybylak » 2010-05-29, 16:04

Nareszcie ktoś nas odwiedził .Was jest tak duuuużo i wasze strony tętnią życiem ,a u nas cieniutko ,cichutko.Tylko od czasu do czasu ktoś się odezwie .Pozdrawiam
obrazek
Obrazek został zmniejszony.
Anna Przybylak

Ostrzeżeń: 0
psy: Apek

Postprzez Olcia » 2010-05-29, 22:34

To ja pozwolę sobie wstawić zdjęcia Negry i Santy - panienek pastuszek:

obrazek
obrazek
obrazek
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez santa » 2010-05-29, 23:19

Dla mnie to co robie z Santa - wystawy, pasienie - to rowniez spelnienie marzen :-)

Cefreud napisał(a):żadko do Was zaglądam a tu tyle Championów,multi i innych...

Gratulacje dla małych! I ich właścicieli !

super, zapraszamy czesciej :mrgreen:

Ola swietne fotki wyszly :mrgreen:

ja zapraszam na nasza relacje z seminarium pasterskiego w Pastuszkowie :mrgreen:

viewtopic.php?f=124&t=5723&p=211772#p211772
santa

Postprzez Anna Przybylak » 2010-05-30, 20:52

Super zdjęcia !!!!!!
Anna Przybylak

psy: Apek

Postprzez J.&A. » 2010-05-31, 14:51

No psie piękności aż miło popatrzeć. :-D
Witam po dłuższej przerwie.
Wreszcie udało mi się te ciacha wyczyścić i nie wyrzuca mnie po dwóch sekundach od zalogowania się.
Lusi pupka urosła.
Staramy się trochę ją rozruszać ale, choroba, choć aura niezbyt sprzyjająca.
Gdyby mogła to by tylko wcinała (w wyszukiwaniu pożywienia oraz żebraniu może się pochwalić inteligencją naprawdę zdecydowanie ponad przeciętną) i rezydowała na kanapie.
J.&A.

psy: Entlebucher

Postprzez santa » 2010-05-31, 15:17

J.&A. napisał(a):No psie piękności aż miło popatrzeć. :-D
Witam po dłuższej przerwie.
Wreszcie udało mi się te ciacha wyczyścić i nie wyrzuca mnie po dwóch sekundach od zalogowania się.
Lusi pupka urosła.
Staramy się trochę ją rozruszać ale, choroba, choć aura niezbyt sprzyjająca.
Gdyby mogła to by tylko wcinała (w wyszukiwaniu pożywienia oraz żebraniu może się pochwalić inteligencją naprawdę zdecydowanie ponad przeciętną) i rezydowała na kanapie.

No nareszcie :-) Ale sie ciesze ze wrociliscie :mrgreen:

Santa musi isc na diete :oops: cialka przybylo, kondycji ubylo....

Ola kradne zdjecia dziewczyn na moja stronke ;-)
santa

Postprzez J.&A. » 2010-06-01, 15:17

Jakieś spotkanko na te rozrośnięte pupcie trzeba by zorganizować. :-D
Tylko nie wiem kiedy, wszystkie weekendy zajęta do połowy lipca ... :-(
Lusię interesuje w tej chwili w kolejności od najważniejszego:
1. konsumpcja
2. właściciele
3. miękkie wyrko
Uwielbia biegać za patykiem ale tylko wtedy gdy właściciel również biega, strasznie to męczące ufff. ;-)
Raz próbowałam upiec dwie pieczenie na jednym ogniu czyli poczytać sobie i wybiegać psa to usiadła obok ławki przy której sobie usiadłam z gazetką i czekała aż skończę.
J.&A.

Postprzez Agnieszka » 2010-06-01, 15:48

Hi Hi sama wiem jak rózne mogą być entle. Mam dwie sunie .Pumi biega non stop .żeby odpoczeła to musze ją zamknąć w kuchni , bo w pokoju ma pochowane swoje kamyki i z nimi dalej gania . Za to jej córcia Tośka dupsko ma grube i tez jest na diecie . Jestem stanowcza i nie uginam się i nic nie podżera więc kieeedyś schudnie .Nawet na wystawy jej nie zgłaszam , bo wiem co usłysze od sędziego.Ale Tośce bieganie za piłeczką nie w głowie . Ja jej rzuce ,a ona pobiegnie za nią do połowy drogi i zawraca ,bo jej sie nie chce :-/
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez Olcia » 2010-06-01, 16:15

Agnieszka napisał(a):Pumi biega non stop .żeby odpoczeła to musze ją zamknąć w kuchni , bo w pokoju ma pochowane swoje kamyki i z nimi dalej gania .
Skąd ja to znam? :lol:
Olcia

Postprzez santa » 2010-06-01, 22:33

Z Santy sie zrobil straszny kanapowiec :shock: jedyne co moze ja pobudzic to pilka lub patyk. Ostatnio calymi dniami spi - meteopatka sie z niej zrobila ;-)
ale jedziemy teraz na kilka dni na wies, wiec troche postaram sie ja rozruszac :-)
ostatnim razem ganiala bazanty na polach :->

spotkanie obowiazkowo :!: tylko jak tu sie zgrac razem :?:
santa

Postprzez J.&A. » 2010-06-02, 09:53

No to Luśka jest zdecydowanie "typem Tośki" hihihihi. Z patykiem biega jak właściciel biega z nią. Rzucanie też ją nudzi. Wraca w połowie drogi, nawet jej się nie chce dobiec czasem, ech.
I też meteopatka, naprawdę, już dawno to zauważyłam, że jak taki senny, smutny dzień to ona myk na kanapę i tylko podwoziem przewraca.
Chciałam zaproponować piątek na spotkanie, ale pewnie znakomita większość forumowiczów wyjeżdża ...
Chyba że ktoś będzie w Skaryszaku tak niezobowiązująco ...
J.&A.

Postprzez asiat » 2010-06-02, 22:02

Witamy-Sojer jest już z nami:) To bardzo spokojny i kochany piesek:) CUDEŃKO NASZE:) POZDRAWIAMY!
asiat

Postprzez Cefreud » 2010-06-07, 22:01

wczoraj na Błoniach "zaatakowałam" właścicielkę entla z przydomkiem Granitowy Pazur.Obiecała zaglądnąć na portal i stawić się na krakowskiego grila w październiku.
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Madzia » 2010-06-08, 20:38

Gdzie organizujecie jeszcze grile oprócz Krakowa?
Madzia

psy: Duży Pies Szwajcarski - Nero ; Ciapek (*)

Postprzez s600 » 2010-06-19, 13:50

Witam, kupiliśmy entelka z hodowli Astrid z Międzychodu. Piesek ma juz 7 miesięcy (kupiliśmy jak mial 6), na początku jak wiadomo wszystkiego sie bał i leżal pod stołem, później gdy się juz rozbrykał witał sie za każdym , na obcych w ogóle nie szczekał, po miesiącu piesek stał się strasznie nieznośny, ugryzł mnie lekko przy zabawie, szczeka na obcych, kopie dołki w ogrodach. Powiedzcie mi czy ta rasa tak ogólnie ma i czy mu przejdzie z czasem i nie będzie szczekał na obcych? Wiem że to psy obronne i pasterskie ale te szczekanie na moich przyjaciół trochę już mnie denerwuje. Pozdrawiam
s600

Postprzez Olcia » 2010-06-20, 10:06

s600, to nie są psy obronne, ale stróżujące - to znaczna różnica. Jeśli czytałeś coś o entlach przed zakupem, to powinieneś wiedzieć, że jedną z głównych cech entlebucherów jest nieufność w stosunku do obcych. Piesek powoli dorasta i budzą się w nim instynkty, również psa-stróża. Szczekając na obcych w domu robi to, do czego został stworzony. Możesz go uczyć innego sygnalizowania ich obecności, ale walka z instynktem może być długa i męcząca.
Co do gryzienia - trudno mi cokolwiek powiedzieć, bo nie znam okoliczności.
Jeśli chodzi o kopanie dołków - to jest sposób na nudę. Entlebuchery to niesamowicie energiczne i żywiołowe psy, które bardzo nie lubią się nudzić. Szczególnie młode psy. Jeśli nie mają zajęcia, same je sobie znajdują, żeby rozładować te pokłady energii.
Olcia

Postprzez s600 » 2010-06-20, 23:53

Wszystko rozumiem, wcześniej mieliśmy owczarka nizinnego polskiego i też był chyba psem stróżującym bo szczekał na obcych i wszyskich moich kolegów pogryzł. Z entlami też tak jest? Tez rzucają sie na obcych i gryzą? Boję sie z nim gdziekolwiek wyjść nie wiem czy brać kaganiec, jeszcze dwa tygodnie temu urwal mi sie ze smyczy i przybiegł do domu
s600

Postprzez Cez63 » 2010-06-21, 13:51

s600 witaj.
Dawno mnie tu na forum nie było ale ja też mam mojego psa z hodowli Od Astrid i jestem bardzo zadowolony.
Dino jak był mały próbował trochę podgryzać ale szybko go oduczyłem lekkim ale zdecydowanym pacnięciem płaską dłonią w nosek wraz ze zdecydowanym "NIE!" To nie ma boleć ale zniechęcić. Po jakimś czasie był spokój :)
Pozdrawiam
Cez63

psy: Dino - Entlebucher

Postprzez Cez63 » 2010-06-21, 13:53

O! Santa i Negra pięknie wyglądają na tych fotkach :)
Cez63

psy: Dino - Entlebucher

Postprzez asia78 » 2010-06-21, 15:49

s600 powinieneś zadbać o socjalizację swojego psa a nie izolować.
Moim zdaniem najlepiej będzie jak wybierzesz się na kurs PT do dobrej szkoły, gdzie pomogą Ci zrozumieć i dobrze wychować twojego psa.
Entlebucher powinien być wychowywany spokojnie, cicho i konsekwentnie. Najlepsze efekty uzyskuje się poprzez nawiązanie trwałej więzi z psem, a z entlem wystarczy regularnie popracować (posłuszeństwo) porzucać piłeczkę nauczyć sztuczek. Jeżeli nie wiesz jak to zrobić to jest dużo poradników na ten temat.
Dla mnie dziewczyny od Negry i Santy są wzorem w budowaniu takiej więzi. Nie słyszałam żeby Marta kiedykolwiek podniosła głos na Santę, a Santa jest na prawdę posłuszna.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Appenzeller i Entlebucher