Nie ma sensu się powtarzać, bo wszystko zostało juz powiedziane na różne sposoby, więc pozwolę sobie zacytować zdania, które wg mnie najtrafniej odpowiadają na pytanie gdzie powinien mieszkać pies (pytanie tytułowe niefortunnie zadane, bo nie zawsze bezwzględnie w domu

)
Najważniejsze:Natalia i Galwin napisał(a): Moim zdaniem pies powinien mieć wybór - jeżeli wybierze podwórko ok, jeżeli wybierze dom też ok. Ale nawet jeżeli wybierze podwórko powinien mieć "prawo" wejść do domu.
Z powodów socjalnych (mieszkam w bloku) nie dałam swoim psom/kotom wyboru nad czym boleję, ale jeśli kiedykolwiek będę mieć chałupkę żarliwie będę zachęcać pupila żeby wybrał dom

jeśli jednak pies wybrałby podwórko, żeby czuć się usatysfakcjonowaną chyba postąpię według schematu
dorciaj napisał(a): Tak sobie myślę, że Fito i Aris to
chętnie by mieszkali na dworze - ba nawet bardzo chętnie - pod warunkiem, że ze mną
Busola napisał(a):włos w zupie??
bez tego włosa by zupa tak nie smakowała
z łzą w oku sięgnęłam do mojego pierwszego posta na forum gdzie podzieliłam się z Wami żałobą po Bertusi (*), z tamtąd cytuję
Majszczur napisał(a): tak bardzo mi brakuje Twojej sierści w rosole
Pies jest moim przyjacielem, dobrze mi (i jemu mam nadzieję też) gdy jest blisko mnie.
Zdrowa przyjaźń i miłość opiera się na uszanowaniu potrzeb i na kompromisach, skoro mój pies MUSI mieszkać ze mną w mieszkaniu w bloku, staram się zapewniać mu maksimum atrakcji na spacerach i wyjazdach.
Jeśli wybrałby wolny wybieg na przydomowej posesji tak samo chciałabym i starałabym się zapewnić mu sporo zabaw i spacerów poza nią, bo
Madzia_94 napisał(a): po co komu pies który cały dzień siedzi sam na dworze ?!
edit: oczywiście to działa w obydwie strony "po co komu pies, który cały dzień siedzi sam(otny) w domu"
Jeśli ktoś tego nie akceptuje znaczy, że nie szanuje żywego stworzenia i traktuje je jako dodatek do majątku
Taka osoba do "ozdoby" mieszkania powinna raczej kupić pluszową maskotkę, a do ogrodu ceramicznego krasnala lub sarenkę - ceramicznych bernusi/szwajcarów jeszcze nie widziałam