Majszczur napisał(a):a czy osobnik przodujący w licytacji, lub drugi w kolejności może liczyć na ten przepis jako gratisik <tu oczka kota ze Shreka> ... albo może wystaw go na oddzielnej aukcji![]()
oczka kota ze Shreka...hm... wymiekam

To się nazywa Chrupiące talarki
Skladniki:
10 dag suszonych grzybów
4 kromki bułki pszennej
3 łyżki śmietany kremówki
1 duża cebula
2 jajka na twardo
4 łyżki masła
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka tartej bułki
2 jaja, sól,pieprz
Grzyby umyć, zalać wodą, odstawić na całą noc. Rano ugotować, odcedzić, osączyć.
Bułkę (kromki) namoczyć w śmietanie. Cebule drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z grzybami i odciśniętą bułką. Dodać posiekane jaja na twardo, orzechy i żółtka. przyprawić solą i pieprzem.
Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z masą grzybową. Całość posypać 2 łyżkami tartej bułki, dokładnie wymieszać. Formować małe talarki, panierować w pozostałej bułce. Smażyć na stopionym maśle. Najlepiej podawać z surówką ze szpinaku, czerwonej cebuli i pomidora.
Smacznego
