Moderator: Halina
Busola napisał(a):ZOSTAWIAMY ED2 DOPUSZCZALNE CZY ZMIENIAMY NA ED1
inne pytanie dotyczące skojarzeń
CZY OSOBNIK Z ED1 POWINIEN BYĆ KOJARZONY Z INNYM OSOBNIKIEM Z ED1? - to wydaje mi się wątpliwe
Aga-2 napisał(a):Busola napisał(a):ZOSTAWIAMY ED2 DOPUSZCZALNE CZY ZMIENIAMY NA ED1
CZY OSOBNIK Z ED1 POWINIEN BYĆ KOJARZONY Z INNYM OSOBNIKIEM Z ED1? - to wydaje mi się wątpliwe
Ponieważ nie znamy tak naprawdę skali problemu łokciowego w Polsce, moim zdaniem będzie już sukcesem jeśli takie badania się w ogóle staną obowiązkowe. Może więc dopuścić ED2, jak bardziej liberalne kraje, a kojarzyć osobniki z ED1 i ED2 z ED0? Co Wy na to?
bernenska2010 napisał(a):jednak się podpisze bo wreszczie wiem o co chodzi :)
Zuzanda napisał(a):Aga-2 napisał(a):Busola napisał(a):ZOSTAWIAMY ED2 DOPUSZCZALNE CZY ZMIENIAMY NA ED1
Ponieważ nie znamy tak naprawdę skali problemu łokciowego w Polsce, moim zdaniem będzie już sukcesem jeśli takie badania się w ogóle staną obowiązkowe. Może więc dopuścić ED2, jak bardziej liberalne kraje, a kojarzyć osobniki z ED1 i ED2 z ED0? Co Wy na to?
Jestem za .
Dopuszczone ED2
ED2,ED1 kojarzymy z ED0
Cefreud napisał(a):ci hodowcy,którzy należą do klubów zagranicznych takiej petycji nie podpiszą.ja jednak zrobiła bym to tak,jak szwajcarzy.
AniRysTeam napisał(a):A moim zdaniem punkt 3 powinien mieć taką treść:
3.Wprowadzenie dodatkowych wymogów hodowlanych dla powyższych ras polegających na:
a) Wykluczeniu z hodowli osobników obciążonych ciężką dysplazją biodrową (HD) i łokciową (ED) będących przedstawicielami rasy Duży Szwajcarski Pies Pasterski:
o dopuszczalne HD-A/B/C gdzie osobniki z wynikiem HD- B i C mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu biodrowego (HD-A) oraz
o dopuszczalne ED-0/1/2 gdzie osobniki z wynikiem ED- 1 i 2 mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu łokciowego (ED-0).
b) Wykluczeniu z hodowli osobników obciążonych ciężką dysplazją biodrową (HD) i łokciową (ED) będących przedstawicielami rasy Berneński Pies Pasterski:
o dopuszczalne HD-A/B/C gdzie osobniki z wynikiem HD- B i C mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu biodrowego (HD-A) oraz
o dopuszczalne ED-0/1/2 gdzie osobniki z wynikiem ED- 1 i 2 mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu łokciowego (ED-0).
bernenska2010 napisał(a):ja jestem przeciw bo skoro za granicą takiej petycji nie podpiszą , to czemu Polacy mają podpisywać
Guard napisał(a):Skoro szykowany jest wniosek na dwie rasy łącznie, to nie mozna również uwzględnić w nim entlebucherów i badań dla tej rasy na HD?? Nie będę już pytała o PRA, bo to inny prblem, ale prześwietlenie na stawy można umieścić w jednym wniosku.
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości