Moderator: Halina
Szam napisał(a):AniRysTeam napisał(a):A moim zdaniem punkt 3 powinien mieć taką treść:
3.Wprowadzenie dodatkowych wymogów hodowlanych dla powyższych ras polegających na:
a) Wykluczeniu z hodowli osobników obciążonych ciężką dysplazją biodrową (HD) i łokciową (ED) będących przedstawicielami rasy Duży Szwajcarski Pies Pasterski:
o dopuszczalne HD-A/B/C gdzie osobniki z wynikiem HD- B i C mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu biodrowego (HD-A) oraz
o dopuszczalne ED-0/1/2 gdzie osobniki z wynikiem ED- 1 i 2 mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu łokciowego (ED-0).
b) Wykluczeniu z hodowli osobników obciążonych ciężką dysplazją biodrową (HD) i łokciową (ED) będących przedstawicielami rasy Berneński Pies Pasterski:
o dopuszczalne HD-A/B/C gdzie osobniki z wynikiem HD- B i C mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu biodrowego (HD-A) oraz
o dopuszczalne ED-0/1/2 gdzie osobniki z wynikiem ED- 1 i 2 mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu łokciowego (ED-0).
Popieram.
Olcia napisał(a):Jeśli chodzi o same podpisy - chętnie zabiorę wniosek na wystawę i pomolestuję wystawców, mogę też rozesłać wniosek i listę mailem do hodowców.
Problem tylko w tym, że podpisów od "małych" będzie niewiele ze względów oczywistych.
3. Wprowadzenie obowiązkowych badań w kierunku dysplazji biodrowej i łokciowej oraz postępującego zaniku siatkówki dla rasy entlebucher sennenhund.
4. c) Wykluczeniu z hodowli osobników obciążonych ciężką dysplazją biodrową (HD) i łokciową (ED) oraz chorych na postępujący zanik siatkówki (PRA-3/affected) będących przedstawicielami rasy entlebucher sennenhund:
- o dopuszczalne HD-A/B gdzie osobniki z wynikiem HD-B mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu biodrowego (HD-A) oraz
- o dopuszczalne ED-0/1 gdzie osobniki z wynikiem ED-1 mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu łokciowego (ED-0)
- o dopuszczenie PRA-1/2 gdzie osobniki z wynikiem PRA-2 mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od PRA (PRA-1)
Olcia napisał(a):Moja propozycja zapisu dla entli i appków jest następująca:3. Wprowadzenie obowiązkowych badań w kierunku dysplazji biodrowej i łokciowej oraz postępującego zaniku siatkówki dla rasy entlebucher sennenhund.
4. c) Wykluczeniu z hodowli osobników obciążonych ciężką dysplazją biodrową (HD) i łokciową (ED) oraz chorych na postępujący zanik siatkówki (PRA-3/affected) będących przedstawicielami rasy entlebucher sennenhund:
- o dopuszczalne HD-A/B gdzie osobniki z wynikiem HD-B mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu biodrowego (HD-A) oraz
- o dopuszczalne ED-0/1 gdzie osobniki z wynikiem ED-1 mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od dysplazji stawu łokciowego (ED-0)
- o dopuszczenie PRA-1/2 gdzie osobniki z wynikiem PRA-2 mogą być kojarzone jedynie z osobnikami całkowicie wolnymi od PRA (PRA-1)
Wolałabym jednak, aby wypowiedzieli się tu również hodowcy lub właściciele entli, bo nie chciałabym być jedyną wnioskującą o zmiany dla entli.
Busola napisał(a):to wszystko piękne, ale ...
Santa, myślę że badanie oczu jest nierealne![]()
Poza tym wniosek skupia się na badaniu stawów.
Co do HD - nie sądzę by przeszło dopuszczalne jedynie HD-B
Co do ED - takie wymogi musiałyby być uwzględnione we wszystkich rasach
a my tu debatujemy nad dopuszczeniem ED2
santa napisał(a):presja odpowiedzialnych hodowcow szwajcarow plus jakies akcje edukacyjne tez by sie przydaly.
Guard napisał(a):santa napisał(a):presja odpowiedzialnych hodowcow szwajcarow plus jakies akcje edukacyjne tez by sie przydaly.
Z tym dopuszczaniem psów tylko z HDA i ED0, to nie do końca dobry pomysł. I tak mamy bardzo wąską pulę genetyczną, a wykluczanie osobników z lekką dysplazją zminiejszy ilość osobników do zbyt małych rozmiarów, co może mieć gorsze skutki niż posiadanie psa z lekką dysplazją.
A inny problem, to co tu owijać w bawełnę - badania przy tak restrykcyjnych wymogach mogą być "miej wiarygodne", niż gdyby wymogi były bardziej liberalne.
Myślę, że w tym względzie możemy śmiało wzorować się na takich krajach jak Niemcy, Austria, Szwajcaria czy Słowenia. Nie powinno to być traktowane jako ślepe odwzorowanie.
Aga-2 napisał(a):Ja proponuję, żeby "małe" szwajcary miały oddzielny wniosek. Boję się, że jak coś u nich nie przejdzie, to wniosek w całości zostanie odrzucony i berneńczyki zostaną z tym co jest teraz.
Nie jestem za tym, żeby ograniczać rozród tylko do zwierząt z HD-A i HD-B oraz ED-0 i ED-1. Można by wylać w ten sposób dziecko z kąpielą. Nie wiadomo czy osobników bardzo cennych genetycznie pod innymi względami nie pozbylibyśmy się z hodowli. Przykładowo babka mojej Asty miała dysplazję HD-C, a żyła aż 11 lat. Z kolei nie słyszałam, żeby dysplazja wystąpiła wśród jej dzieci i w dalszych pokoleniach. Musimy pamiętać, że dysplazja nie jest dziedziczona w sposób prosty. Niektóre źródła podają również, że wystąpienie dysplazji może być w pewnym stopniu warunkowane przez środowisko. Nie ma możliwości przeprowadzenia badań genetycznych, więc nie dowiemy się czy dysplazja u danego osobnika jest nabyta, czy genetyczna. Dlatego ograniczanie populacji hodowlanej, a co za tym idzie puli genowej praktycznie w ciemno, jest dla mnie absolutnie nie do przyjęcia.
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości