W związku że zostałam poproszona o sposób przygotowania Altusiowego tortu zakładam nowy wątek
tort wątróbkowo-mięsno-maślany

Obrazek został zmniejszony.ciasto jak na ciasteczka wątróbkowe wg przepisu Romy
Roma napisał(a):Ciasteczka wątrobowe:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone.
ja zrobiłam z podwójnej ilości, tak by starczyło na 3 okrągłe placki. Aby było szybciej i prościej piekłam w okrągłej formie a jednocześnie na innym poziomie piekarnika piekłam na dużej metalowej blasze z której potem wyciełam 2 pozostałe placki. Reszta pozostała do dzielenia jako smaczki. Teraz myślę że spokojnie mogłam zrobić z pojedyńczej porcji i wyciąć z blaszki 3 mniejsze placki posługując się na wzór talerzykiem. Albo pokroić na 3 i byłby prostokątny tort. Tu pełna dowolność w zależności od fantazji no i jak duży tort chcemy otrzymać, u mnie na jednego psa wyszedł tort na pare dni

nadzienie:
duża puszka mięsnej karmy, najlepiej dobrze rozdrobnionej, coby dobrze na cieście sie rozłożyła tak jak masa w tradycyjnym torcie między warstwami ciasta
dekoracja:
kostka miękiego masła (Altuś za masełkiem przepada

)którym obsmarowujemy tort z brzegów i wierzchu (oczywiście smarujemy tak by ładnie pokryć nie trzeba wykorzystywać całości), dzieki niemu ładnie się przykleją psie ciasteczka z boków i wierzchu tu wykorzystałam kostki Gravy Bones z Pedigree (ładnie się błyszczą) ale tu też pełna dowolność w zależnosci co mamy pod ręką.
mimo że mieszanka wydaje się wybuchowa puki co Altek sraki nie dostał

wartości odżywczych, pewnie jak przy każdym cieście, mało