Sępił dzisiaj
Pokusiłam się o przeanalizowanie tzw. karm weterynaryjnych (RC), które miałby spożywać Bisz.
ROYAL CANIN Intestinal Gastro
Ryż, suszone mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, kukurydza, hydrolizowane białka zwierzęce, drożdże, proszek jajeczny, pulpa buraczana, olej sojowy, sole mineralne, włókno roślinne, olej rybny, fruktooligosacharydy (FOS), łuski i nasiona psyllium, hydrolizowane drożdże (źródło mannooligosacharydów), wyciąg z aksamitki wzniesionej (bogaty w luteinę).
ROYAL CANIN Intestinal Gastro Moderate Calorie
Ryż, suszone mięso drobiowe, kukurydza, hydrolizowane białka zwierzęce, tłuszcze zwierzęce, pulpa buraczana, proszek jajeczny, sole mineralne, włókno roślinne, drożdże, olej sojowy, olej rybny, fruktooligosacharydy (FOS), łuski i nasiona psyllium, hydrolizowane drożdże (źródło mannooligosacharydów), wyciąg z aksamitki wzniesionej (bogaty w luteinę).
RC Intestinal gastro JUNIOR (to tak gratis)
Ryż, suszone mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, kukurydza,
suszone białka wieprzowe, gluten pszenny**, hydrolizowane białka zwierzęce, pulpa buraczana, sole mineralne, proszek jajeczny, olej sojowy, olej rybny, drożdże, łuski i nasiona psyllium, fruktooligosacharydy (FOS), hydrolizowane drożdże (źródło mannooligosacharydów), wyciąg z aksamitki wzniesionej (bogaty w luteinę).
Skład jest identyczny. Różni się tylko kolejnością składników (zawartością?) oraz (teoretycznie) kalorycznością i ilością białka. Pytanie jeszcze co to za tłuszcze/białka zwierzęce (krowie, owcze, z trolla czy wszystkie razem), etc. Patrząc na skład dochodzę do wniosku, że równie dobrze mogę psu ugotować ryż z warzywami i mięsem, a na deser dorzucić jajco. Dodatkowo cena tej karmy powaliła mnie na łooopatki. Jakaś dziwna jestem. No chyba, że to jakaś specjalistyczna receptura, na której ja laik, się nie poznałam (może się nawrócę, ale to tylko może). Chociaż wątpię. Weterynaryjność do mnie nie przemawia.
I „ciekawostka”
Royal Canin Breed Labrador Retriever 30
mączka drobiowa, ryż, kukurydza, izolat białka roślinnego*, zwierzęce białko (hydrolizowane), jęczmień, tłuszcz zwierzęcy, lignoceluloza, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, olej rybny, olej sojowy, olej ogórecznikowy, fruktooligosacharydy, psyllium (nasiona i strąki), trifosforan sodu, tauryna, hydrolizat ze skorupiaków (źródło glukozaminy), polifenole (z winogron i zielonej herbaty), L-karnityna, ekstrakt z aksamitki (bogaty w luteinę), hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny)
*L.I.P.: wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej biologicznej wartości
Royal Canin Breed Golden Retriever 25
mączka drobiowa, ryż, kukurydza, pszenica, izolat białka roślinnego*, tłuszcz zwierzęcy, zwierzęce białko (hydrolizowane), lignoceluloza, pulpa buraczana, olej rybny, olej sojowy, olej ogórecznikowy, pomidory (bogate w likopen), psyllium (nasiona i strąki), fruktooligosacharydy, trifosforan sodu, tauryna, hydrolizat ze skorupiaków (bogaty w glukozaminę), L-karnityna, DL-metonina, ekstrakt z aksamitki (bogaty w luteinę), polifenole (z winogron i zielonej herbaty), hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny)
*L.I.P.: wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej biologicznej wartości
Labki lubią jęczmień i gluten kukurydziany, a goldeny pszenicę i pomidory. Pamiętajcie – nie karmcie labków pszenicą, ino jęczmieniem.
To wszystko przez stres.