My dopiero wróciliśmy, parę moich spostrzeżeń i wrażeń. Na początek jednak gratulacje. Największe oczywiście dla naszego przyjaciela Bostonka za zwycięstwo w psiej młodzieży! (brawo Ewo, Darku i Madziu). Gratulacje dla Meggy (serdeczne życzenia urodzinowe) i Jej Benka - śliczny, naprawdę śliczny pies. Gratulacje dla Deikowej Doliny za wczorajszą supremację.
Podziękowania za miłe spotkanie dla wszystkich, z którymi udało nam się wczoraj zamienić choć parę słów i jak zwykle podziękowania dla Beaty - Ona już wie za co

.
Wrażenia. Potwierdziło się, że stadion jest za mały, by organizować na nim wystawę międzynarodową. Ringi były astronomicznie...małe, a najlepiej to było widać gdy weszły nań suczki z młodzieży. Gdyby świeciło słońce, to ciężko byłoby z psem wyjść ze stadionu, bo nie przecisnęlibyśmy się między innymi wystawcami i zwiedzającymi. Pogoda jednak nie dopisała, dlatego ludzi zbyt wiele nie było. Przynajmniej od godz. 10 do 12.30. Przeszkadzał mocny wiatr, a raz powiało grozą gdy, gdy podczas wystawiania suczkowej młodzieży na ring wleciał ogromy parasol, po drodze potrącając Gamcię. Na szczęście skończyło się na strachu.
Sędziowanie. Tu interesują mnie opinię innych wystawiających, bo akurat ja jestem rozczarowany. I wcale nie oceną, bo to, że na ostatnich wystawach mieliśmy oceny. dokosnałe nie oznacza, że będzie tak na każdej. Chodzi mi o opis sędziego. Jak patrzę na swój to jestem lekko zdegustowany. Wymienione 6 cech psa, w tym jedna negatywna - "w biegu powinien być bardziej temperamentny". Co to oznacza, że jest mało temperamentny w ruchu? Za wolno z nim biegam? Jak się ocenia "temperamentność"? Gdzie miałbym ją rozwinąć? Na tych 7 metrach po przekątnej ringu? Decyzji sędziego absolutnie nie kwestionuję, ale życzyłbym sobie, by opis był bardziej dokładny, uzasadniający wystawianą ocenę. Tak jak to miało miejsce choćby na ostatniej krajowej w Lublinie, gdzie sędziowała Pani Małgorzaty Hałas, podając bardzo dkładny opis. Niestety w Warszawie tego mi zabrakło. A może to tłumacz nie ogarniał tematu i nie przekazał wszystkich uwag sędziego...?
Mam około setki zdjęć - młodzież psów i panienek, pośrednia i otwarta psów, porównanie psów. Ktoś zainteresowany wstawieniem choć paru na forum lub do swojego prywatnego archiwum?
Tomek