Tylko w jakich proporcjach i ile tego białka w gotowanym jest? Gotowane gotowanemu w zależności co się do gara wrzuci nierówne
Ogólne zapotrzebowanie psa dorosłego na białko pokarmowe to 4,5g/kg. Przy mniejszej aktywności wg innego źródła można zmniejszyć do 4 lub 3,5g/kg. Dodatkowo jakość białka (jego strawność) wpływa na potrzebną jego ilość. (dla spragnionych tabelek
link, dla psów starszych podany podział od 18-20%

)Idąc dalej organizm potrzebuje białko pokarmowe do dostarczenia niezbędnych aminokwasów, wykorzystywanych do syntezy białek, oraz jako żródło azotu do produkcji pozostałych aminokwasów oraz innych związków azotowych. Białka pełnią wiele funkcji w organizmie. Są podstawowym składnikiem budulcowym włosów, skóry, pazurów i tkanki łącznej. Wszystkie enzymy są zbudowane z białek, podobnie jak wiele hormonów. Białka znajdujące się we krwi pełnią ważną rolę jako elementy przenoszące inne substancje oraz przyczyniają się do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Także układy: immunologiczny i mięśniowo szkieletowy bazują na substancjach białkowych zapewniających właściwe im funkcjonowanie. Poziom białek w organizmie nieustannie się zmienia, jedne się rozpadają inne wytwarzają. Organizm ma możliwość wytworzenia nowych białek z aminokwasów pod warunkiem posiada wszystkie niezbędne do tego aminokwasy.
Wydaje mi się że ograniczenie tak mocne poziomu białek w żywieniu(13-15% ), zdrowemu psu (a tak opisuje Ania Orsona i Darwina) nie jest odpowiednie, jeżeli pies koleżanki miał tak fatalne badania krwi to oznacza to że jednak nie do końca wszystko w jego organiźmie pracuje tak jak powinno

I wtedy ograniczenie białka przyniosło poprawę.
W chorobach nerek dochodzi już się do kompromisu między odżywieniem właściwym organizmu, a nie obciążeniem go zbyt dużym poziomem powstałego w procesie ubocznym azotu.
Zresztą jako ogólną zasadę w postępowaniu żywieniowym przy psach z chorobami nerek jaką się spotkałam to taka, aby podawać w diecie taką ilość białka, która spowoduje złagodzenie objawów klinicznych i poprawi komfort życia psu, ale jednocześnie nie bedzie miała negatywnego wpływu na stopień odżywiania psa. Z sugerowanym poziomem białek w zakresie 12-28% białka w suchej masie (na workach karmy poziom % podany jest zależny z wilgotnością karmy), przy umiarkowanej lub łagodnej chorobie nerek.
"Stopień, w jakim ograniczona jest ilość białka, zależy od zaawansowania objawów klinicznych i stopnia upośledzenia funkcji nerek u danego psa. Ograniczenie białek zaleca się wówczas, gdy stężenie BUN przekracza 80 mg/dl, a stężenie kreatyniny w surowicy - 2,5 mg na 100ml. Powyższe zalecenia opracowano na podstawie wyników badań, które pokazały, że dla psów z dysfunkcją nerek mniejszego stopnia ograniczenie podawania białka nie jest korzystne. Celem zmniejszenia ilości białka w diecie jest utrzymanie stężenia BUN poniżej wartości 60 mg/dl, gdy jednocześnie dostarczana jest odpowiednia ilość białek niezbędnych do prawdłowego funkcjonowania i zdrowia tkanek."
BUN- azot mocznikowy we krwi
Ale tu nie chcę więcej sugerować bo specjalistą od chorób nerek nie jestem, jak i w tą kwestię bardziej nie wchodziłam, nie mam doświadczenia z chorym na nerki psem. Może inne badania podają inne normy

Co do żywienia, prosze mnie nie odbierać że jestem alfą i omegą, poprostu staram się pogłębiać wiedzę w tej dziedzinie (a im więcej czytam tym więcej mam pytań), ale widać chyba nie ma po co dzielić się tą wiedzą