Kulawizna (przednia łapa)+ pytanie o "ziołolecznictwo"

Moderator: Anirysova

Kulawizna (przednia łapa)+ pytanie o "ziołolecznictwo"

Postprzez Arden » 2011-04-02, 20:26

Problem dotyczy suni berneńczyka, Amber, prawie 3-lata.
Nim ukończyła rok, pojawiła się lekka kulawizna przednich łap - młodzieńcze zapalenie kości, na rtg stawy czyste. Kulawizna przeszła po tabletkach przeciwzapalnych (ale zabijcie - nie pamiętam jakich wtedy), chociaż walczyliśmy dłuższy czas.
Problem wrócił rok temu - na wiosnę, w tym takim przejściowym okresie. Wynik taki sam, chociaż wet twierdził, że zapalenie kości w tym wieku już występować nie powinno. Cóż, przeszło i to.
Problem wrócił znów w tym roku :(

Pies kuleje dobry miesiąc, na jedną przednią łapę, dwa razy zdarzyło się, że na obie. Ciężko mi powiedzieć na który staw, bo daje sobie zrobić wszystko i nie widać po niej bólu przy zginaniu "ręcznym" - ale obstawiam, że chyba łokieć. Dostała rimadyl - niestety problem wrócił po paru dniach.

Spotkał się ktoś z czymś takim? Czym może być spowodowana kulawizna, jeśli na zdjęciach nikt nic nie widzi?

I dalej...
Suka dostaje arthroblock, a od jakichś 3 tygodni także Inflamex (jukka i diabelski szpon).

I tutaj moje pytanie kolejne.
Jako że nie tylko pies u mnie ma takie problemy w rodzinie, a ja sama też ze stawami walczę, i u mnie dobre rezultaty odniósł preparat Rumalaya Forte, to zastanawiam się, czy mogę go podać bezpiecznie psu?
To preparat ziołowy, skład:
- Shallaki (Boswellia serrata)
- Guggul (Commiphora wightii)
- Java galangal (Alpinia galanga)
- Licorice (Glycyrrhiza glabra)
- Small caltrops (Tribulus terrestris)
- Gulancha tinospora (Tinospora cordifolia)
Boswellia pojawia się normalnie w preparatach chondroprotekcyjnych dla psów, ale reszta?

Ewentualnie, czy, z preparatów ziołowych, można podać np. koci pazur (vilcacorę) lub kurkumę? Jedno i drugie ma działanie przeciwzapalne.

Desperacko szukam czegoś, co zastąpi tabletki przeciwzapalne, bo poniekąd przez takie własnie środki straciłam poprzedniego psa i nie popełnię tego samego błędu drugi raz...

pozdrawiam,
Ewelina z Amberkiem
Arden

Ostrzeżeń: 0
psy: Amber

Re: Kulawizna (przednia łapa) + pytanie o "ziołolecznictwo"

Postprzez anula » 2011-04-02, 21:09

Gdzie chodzisz do weta? Polecam w Toruniu dra Krawczyka, wprawdzie ma koszmarnie dalekie terminy wizyt, ale warto spróbować (rejestracja tel. 782 312 823), ewentualnie dra Mikołajczaka http://www.lecznica.torun.pl/ albo w Ciechocinku dra Korzeniowskiego.
Nie znam się na ziołolecznictwie, ale nie podawałabym sama tych specyfików. Co sprawdza się u ludzi niekoniecznie jest nieszkodliwe dla zwierząt.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Arden » 2011-04-02, 21:43

Dr Mikołajczak po rtg, serii zastrzyków i po rimadylu nazwał nasz problem "idiopatycznym kuleniem u berneńczyka", tzn. "w sumie nie wiem czemu ale kuleje", potem zaoferował, że może ją otworzyć, bo moze jednak dysplazja, albo coś innego znajdzie. Nie, dzięki, ja postoję, wiem że jest dobrym chirurgiem ale... za bardzo lubi swoją pracę ;)

Dr Krawczyk to jedyny wet któremu ufam w Toruniu, tez dał leki przeciwzapalne i kazal podawac arthrostop lub jakiś odpowiednik, ne kroić. W tym roku jeszcze nie byliśmy, może faktycznie czas na to...
Arden

Postprzez anula » 2011-04-02, 21:57

Nasz wet nr 1 to właśnie M. Krawczyk, do Mikołajczaka jeździmy na RTG. Poza nimi w zasadzie uznajemy tylko dra Korzeniowskiego, reszty albo nie znam albo nie polecam (np. przy Bumarze :evil: ).
anula

Postprzez Arden » 2011-04-02, 22:06

Ja wiem, że w Toruniu "bida z nędzą" jeśli o wetów idzie. Sęk w tym, że Krawczyk rok temu też nam problemu nie rozwiązał - bo jakoś nie wierzę żeby to faktycznie było wracające co rok młodzieńcze zapalenie kości u dorosłego, bądź co bądź 3 letniego, psa...
Arden

Postprzez MB » 2011-04-02, 22:12

A tutaj ? http://www.klinika-wet.pl/nasza-kadra
Byłoby dobrze jednak znaleźć powód tej kulawizny.
No i jeszcze jak zwykle polecam www.abvet.cz - można przesłać zdjęcia do konsultacji.
MB

psy: Wania,Konrad,Fia, Solo['] Paiko['] Sasza[']

Postprzez Busola » 2011-04-02, 22:27

no kurcze nie chcę być złym prorokiem ,ale ...kulawizna ...idiopatyczna ? :-?
pomyślcie o innych badaniach, nie związanych ze stawami ... :roll:
Busola

Postprzez anula » 2011-04-02, 22:28

O tej klinice w Grudziądzu słyszałam już dość pochlebne opinie, jednak nigdy tam nie byliśmy, może warto spróbować.
anula

Postprzez Arden » 2011-04-02, 22:45

Busola napisał(a):no kurcze nie chcę być złym prorokiem ,ale ...kulawizna ...idiopatyczna ? :-?
pomyślcie o innych badaniach, nie związanych ze stawami ... :roll:
Tę "idiopatyczność" to ja rozumiem raczej jako przyznanie się dr M. do tego, że jednak nie ma pomysłu, na co psa leczyć. Dla mnie perfidnie staw, bo po przetrzymniu psa 2-3 dni w domu, kulawizna ustępuje, pojawia się po wysiłku. Raczej jak sugerowałam problemy neurologiczne, to obaj lekarze zaprzeczali, że na pewno nie.
Chyba że nie o neurologię tu idzie...
Arden

Postprzez iwona_k1 » 2011-04-02, 23:05

czy teraz miała prześwietlane łokcie ?
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Majszczur » 2011-04-02, 23:32

Uprzedzam potencjalne uwagi - nie stawiam diagnozy przez internet - opisuję przypadek mojej suki jedynie jako sugestię:
Jako szczeniak miała z pełnym przekonaniem zdiagnozowaną enostozę przez dwu niezależnych wetów (internistów) i na tąże enostozę przyjmowała leki.
Przebieg kulawizny i czas jej wystepowania do złudzenia podobny jak u Was.
W końcu trafiliśmy do ortopedy z prawdziwego zdarzenia i on oświecił nas, że suka cierpi z powodu zbagatelizowanej OCD (osteochondroza) stawu barkowego. W macaniu, naciąganiu i odwodzeniu łapy nie wykazywała oznak bólu, a w swobodnym chodzie utykała. Może spróbujcie badać w tym kierunku.
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez Cefreud » 2011-04-03, 07:33

a moze tak ja u Freuda-kulawizna na prawą przednią ,macanie łapy nie wykazało nic.,zdjęcia też.Okazało się,ze to zapalenie mięsnia w "pachwinie" , ale wyszło to w dotyku.U nas walczymy z dziadostwem już od 1 lutego
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez qbav » 2011-04-03, 20:31

przeciwzapalnie dzialaja tez podobno oklady z gorczycy. my do poszewki po poduszce wsypalismy 1kg gorczycy, do mikrofali na 3 minuty i mamy rewelacyjny termofor ;)
qbav

psy: Kuba + Betel & Birma

Postprzez Aga-2 » 2011-04-05, 12:11

Cefreud napisał(a):a moze tak ja u Freuda-kulawizna na prawą przednią ,macanie łapy nie wykazało nic.,zdjęcia też.Okazało się,ze to zapalenie mięsnia w "pachwinie" , ale wyszło to w dotyku.U nas walczymy z dziadostwem już od 1 lutego

Też pomyślałam o zapaleniu pochewki ścięgna mięśnia dwugłowego ramienia. Miejsce bolesne znajduje się pod pachą, nie w pachwinie :mrgreen: . Trzeba zrotować łapę u samej góry i tam macać jak najbliżej głowy kości ramieniowej. To częsta przypadłość psów ras dużych, a weterynarze jakby o tym schorzeniu zapominają :roll: Pomagają środki przeciwbólowe i ograniczenie ruchu, czyli generalnie czeka się aż samo przejdzie ;-) Można leczenie wspomagać rehabilitacją - w szczególności ultradźwięki z hydrokortyzonem są bardzo pomocne. Ultradźwięki rozbijają ewentualne zwapnienia, które mogły się pojawić na ścięgnach. Hydrokortyzon - wiadomo - działa przeciwzapalnie. Przy stosowaniu miejscowym i sporadycznym nie powinien dać skutków ubocznych. Do czasu kiedy miejsce jest ocieplone i bardzo bolesne można "pod pachę" wcierać żel chłodzący.
Aga-2
Moderator

Postprzez Arden » 2011-04-29, 20:23

Do dra Krawczyka umówiliśmy się na 17 maja - a rejestrowaliśmy się na początku kwietnia, ponad miesiąc czekania, dramat jakiś :shock: a mnie się wydawało, że prawie dwa lata temu przy sterylce młodej problemem było czekania do tego Pana przez tydzień ;)

Trochę się boję tego wszystkiego, co teraz wyjdzie... U nas raz jest gorzej, raz lepiej, ale jest tylko na naturalnych preparatach przeciwbólowych (po konsultacji...), więc uważam że i tak nie ma dramatu. Martwi mnie też to, że tyle to trwa, to czekanie, to że to kolejny "problemowy" pies u mnie w domu, to że nie wiem jakie będą koszta wszystkiego, czy dam radę... przerasta mnie to wszystko :( Przepraszam za marudzenie, ale otoczenie patrzy na mnie trochę jak na szaleńca ("No i co że kuleje? Nasz też kulał, ale potem go przejechało"), a tu wiem, że ktoś mnie zrozumie na pewno.

W środę mamy rtg u Mikołajczaka, bo niestety dr Krawczyk nie ma możliwości zrobienia rentgena. Czy u psów robi się usg stawu? Ale to i tak nie zastąpi rentgena w tym przypadku, prawda?
Arden

Postprzez Cefreud » 2011-04-30, 09:32

nie zastąpi.Zrób przy okazji też inne stawy.
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Arden » 2011-05-03, 21:13

Jutro rtg...
Prosiłabym o kciuki. Zaczęłam sobie wkręcać, że to na pewno nowotwór, i normalnie boję się tam jutro jechać :cry:
Arden

Postprzez Justynka » 2011-05-03, 22:30

Trzymamy kciuki.
:nonono: Wyrzucić takie czarne myśli z głowy!!!
Justynka

psy: Pako

Postprzez stmichal » 2011-05-03, 23:21

Troszeczkę spokoju, nie wpadaj w panikę. To szkodzi, trzeba mieć dobre myśli. Trzymamy kciuki, powodzenia.
stmichal

psy: Berneński Pies Pasterski Bary

Postprzez saba&mlis » 2011-05-04, 08:37

Kciuki zacisniete
saba&mlis
Moderator Działu

psy: Buba

Następna strona

Powrót do - Choroby układu kostnego i aparatu ruchowego (stawy)