Dermazin-ma owszem szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego(obejmujące wiele szczepów i gatunków bakterii)ale bardziej nadaje się do zakażeń spowodowanych poparzeniami,ponieważ w swoim składzie zawiera jony srebrowe-przez co hamuje wzrost i namnażanie komórek bakteryjnych nie uszkadzając przy tym zdrowych tkanek
ale..
Braunovidon-jest środkiem dezynfekującym,przeznaczonym do stosowania w przypadku poparzeń,zakażonych owrzodzeń,odleżyn(a u Barego zakażenie spowodowane jest długotrwałym,przewlekłym drażnieniem z powodu rurki tracheostomijnej-i to nazywane jest też odleżyną-to samo jest u ludzi mających podobne problemy),ran trudno gojących się ze zmniejszoną tendencją do gojenia się lub całkowitym jej brakiem,przy owrzodzeniach,ropnych zmianach skóry,chorobach skóry pochodzenia bakteryjnego lub grzybiczego,przy wtórnych zakażeniach tym samym czynnikiem wcześniej zaleczonych-w związku z powyższym ma zdecydowanie szersze spektrum działania niż Dermazin.
Jest on w postaci maści i płynu
Ja osobiście stosowałam oba produkty(bo pracuje na intensywnej terapii)jednak Braunovidon zdecydowanie wygrywa nad Dermazinem bo ma większe spektrum działania,a Dermazin też jest dobry ale jednak bardziej w ranach pooparzeniowych

Bardzo się cieszę że macie możliwość załatwienia rurki "gadułki"-bo zdecydowanie zwiększy ona komfort życia Barego

Mam też nadzieję,że protezowanie nie będzie potrzebne-bo byłby to precedens na skalę światową

Spróbujcie Braunovidonu-jeżeli posiadacie możliwość załatwienia tej maści-jest to produkt firmy Braun(dużego dystrybutora i zaopatrzeniowca medycznego)-i od razu przepraszam za reklamę firmy,ale inaczej nie mogłam tego opisać
Pozdrawiam serdecznie i trzymam w dalszym ciągu kciuki za chłopaka