adi&aga napisał(a):Witam wszystkich!
To mój pierwszy wątek/post na tym forum, odnalazłem je dzięki zobaczeniu serii filmików fantastycznej entelki Negry na Youtube.
Normalnie pękamy z dumy
Adrian, bardzo mnie (i chyba nie tylko) cieszy, że z takim wyprzedzeniem myślicie o psie i konkretnej rasie.
To co napiszę nie ma na celu zniechęcenia, ale lepiej znać też te ciemniejsze strony entlików. Ja oczywiście mogę pisać tylko o swoich doświadczeniach, więc moja ocena jest bardzo subiektywna i osobnicza.
Po kolei.
Zastanawiamy się nad wzięciem suczki z hodowli Żorska Prima.
To chyba dobry wybór. Nie słyszałam negatywnych opinii na temat tej hodowli, przynajmniej jeśli chodzi o entle. Myślę, że jest godna polecenia - psy są badane, a mioty dobrze planowane. Plusem jest też odległość - będziecie mogli częściej niż raz pojechać do hodowli i już oswajać szczeniaka ze sobą. gdyby w tej hodowli nie było szczeniaków, to Quercus Niger (okolice Wrocławia chyba) spodziewa się szczeniąt lada chwila (
http://www.notescyrusa.net).
1.Jakich dokumentów wymagać od hodowcy? (umowy kupna, certyfikatów ?)
Przy zapisywaniu się na miot sprawdź wyniki badań, nawet jeśli nie są one wymagane, to dobry hodowca powinien je wykonać: na dysplazję i na PRA. Przy odbiorze psa powinieneś wymagać umowy kupna sprzedaży, metryki i książeczki zdrowia. Możesz poprosić o kopię karty miotu czy rodowodów rodziców.
2.Czy warto przed odbiorem zobaczyć szczeniaka jak dorasta? Bo rozumiem iż schemat jest taki, że najpierw odwiedza się hodowcę - zadatkuje się szczeniaka - po odpowiednim czasie odbiera się go. (szczeniak na początku ma tatuaż? pytam by hodowca nie wydał potem innego niż zadatkowany słyszałem o tego typu praktykach:) )
Tak! Przede wszystkim poznacie jego charakter (nawet jeśli się zmieni będzie mniej więcej wiadomo, który jest spokojny, a który zawadiaką, który jest strachliwy, a który dominujący) i z pomocą hodowcy dopasujecie szczeniaka do swoich wymagań/potrzeb.
Z reguły przy wyborze szczeniaka wpłaca się też zaliczkę.
W momencie odbioru psa, czyli w 8-9 tygodniu maluch powinien mieć tatuaż.
3. Jak ustrzec się przed wzięciem psa słabo z socjalizowanego który potem w domu i na spacerach jest niesamowicie przelękniony?!
Odwiedź hodowcę i porozmawiaj w jaki sposób szczenięta są socjalizowane. Im więcej bodźców mają, tym lepiej. Jeśli hodowla jest kojcowa, to zapytaj ile czasu szczeniaki spędzają w domu - im więcej tym lepiej. Wystrzegałabym się kupna psa, który w czasie, w którym powinien być poddawany intensywnej socjalizacji z otoczeniem (2-4 miesiąc), siedział w kojcu. Niektórzy wykonują tez test Campbella, ale nie wiem czy jest miarodajny (
http://www.psy24.pl/666-Test-Campbella- ... a-psa.html)
1.Jakiego typu badania, szczepienia mu przeprowadzić tzn czy są jakieś dodatkowe pod kątem rasy?
Szczeniaka poddaje się standardowym szczepieniom przeciwko wirusówkom i wściekliźnie zgodnie z zaleceniem weterynarza prowadzącego oraz odrobacza się przed szczepieniami.
Dla własnej satysfakcji możesz zbadać psa pod kątem dysplazji kiedy skończy 1,5 roku. Jeśli planujesz zostać hodowcą, to wykonaj dodatkowo test na PRA.
Generalnie entliki to zdrowa rasa i nie wymaga specjalnych badań czy traktowania medycznego.
2. Wyprawka standardowa jak dla każdego małego szczeniaczka?
Tak. Przyda się lekka obróżka i smycz (na początek polecam z taśmy), przytulne legowisko, trochę zabawek, miski, podkłady higieniczne do siusiania w domu (chyba, że od razu będziecie pędzisz z maluchem do ogródka

)
Jak pewnie większość z Was razem z żoną pracujemy 8-16 więc piesek byłby od poniedziałku-piątku 9 godzin sam, rano oczywiści go odpowiednio zmęczymy tak jak i w dalszej części dnia:) Aczkolwiek jak zachowują się wtedy wasze entle? Wyją, szczekają strasznie?
Moja Negra niestety miała/ma z tym problem. Trochę w tym mojej winy, bo za mało czasu poświęciłam jej na naukę zostawania samej. Wyła tylko kiedy nasłuchiwaliśmy pod drzwiami. Głównie skupiała się na niszczeniu - gryzła kable, plastiki, wydrapywała dziury w ścianach. Pomogła klatka kennelowa - najpierw ciągle otwarta, potem zamykana na krótko, aż w końcu zamykana na cały czas naszej nieobecności. Warunek - w środku musi być materacyk, inaczej Negra boi się tam wchodzić - ot, taki kaprys

W klatce najpierw je śniadanko, a potem przesypia cały dzień. Nie wyją ani nie szczeka - sąsiedzi się dziwili, że ja w ogóle mam psa.
Jednak jeśli chodzi o szczekanie (tak poza pytaniem), to muszę ostrzec, że entle są dość wokalne. Szczekaniem ostrzegają (np. na dźwięk domofonu), odstraszają intruzów (w ich mniemaniu), wołają przewodnika, który zginął im z oczu albo wymuszają na nas pewne zachowania (np. zabawę aportem, pracę, jakiś ruch). Do tego są głośne.
Strasznie się cieszymy na psiaka to taki nasz "pies marzenie" posiadający cechy idealne:) i nie ukrywajmy tego - dodatkowo jest piękny!
Oj tak :) Są piękne, piekelnie inteligentne i bardzo nastawione na pracę z człowiekiem.
Od siebie jeszcze dodam, że czasem zalety entli zmieniają się w ich wady. Nie musi tak być, ale może i warto się na to przygotować.
I na koniec polecam już zacząć rozglądać się za dobrym psim przedszkolem, stawiającym na socjalizację i budowanie więzi z przewodnikiem. Naprawdę warto.
Mam nadzieję, że już niedługo będziecie dumnymi i szczęśliwymi własnego entlika. Koniecznie się wtedy pochwalcie.
dopisek:Trochę powtarzam za Rudą, ale pisałyśmy w tym samym czasie.