Busola napisał(a):Gratulacje
a jak sie zdobywa tytuł championa w USA? U nas to jednak musi być jakiś odstęp od pierwszego do ostatniego CACa
Na pewno nie wszystko wiem, ale z tego co się dowiedziałam to tak pokrótce. W USA nie ma CAC-ów. Żeby pies uzyskał tytuł championa musi nazbierać jakąś liczbę punktów a ta liczba to - 15. Żeby taki punkt zdobyć należy wygrać wystawę, tzn. Pies musi być najlepszy z psów , suka najlepsza z suk. Nie wiem czy za zdobycie BOB-a są jeszcze dodatkowe punkty czy nie

. Sama punktacja wygląda różnie. Jeżeli wystawa jest słabo obsadzona to można dostać maksymalnie 1punkt. Jeżeli stawki są duże to maksymalną ilością punktów do zdobycia jest chyba 5 (tu też nie jestem pewna). To są tzw punkty major (czy jakoś tak- z tych dużych stawek). No i nie wystarczą same te małe punkty, trzeba mieć wygrane również z wystaw o większych stawkach - z punktami major.
Klasy wystawowe wogóe są inne niż w Europie. Nie za bardzo potrafię to ogarnąć. Klasą odpowiadającą chyba naszej klasie championów jest klasa Best of Breed. I w tej klasie mogą startować psy mające tytuł Ch.Am. Tak więc mimo wszystkich dotychczasowych tytułów Sotel mógł być wystawiany tylko w klasie otwartej. Tyle wiem, czy się gdzieś nie pomyliłam nie wiem