Kasia prosze Cię bardzo
Do sushi stosuje się japoński ryż (europejski jest mniej kleisty, zupełnie inaczej smakuje i ma wielkie ziarna, w porównaniu z tym japońskim).
Ryż przygotowuje się tak (to proporcje na 500 gr):
-dokładnie myjesz
-zalewasz zimną wodą i zostawiasz na 30 min
-odsączasz ryż, zalewasz 2.5 szklankami wody i gotujesz pod przykryciem.
Od momentu zagotowania gotujesz 3 min na dużym ogniu, a następnie 10 min na minimalnym ogniu
- wyłączasz ogień i zostawiasz na 15 minut pod przykryciem
W tym czasie przygotowujesz zaprawę: 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli
(tylko tutaj nie jestem pewna, czy zaprawe stosuje się do każdego rodzaju ryżu-one mają różne stopnie słodkości). W każdym razie chyba na każdym opakowaniu będzie dokładnie napisane jak przyrządzić i o zaprawie też powinni wspomnieć.
Wkładasz ryż do miski, skraplasz zaprawa i delikatnie mieszasz a później przykrywasz wilgotną scierką
Po kilku minutach ryż gotowy. Na specjalną bambusową matkę do zwijania maków (
FOTO ) kładziesz glona (

) na to kładziesz ryż (zostawiasz sobie tylko margines po przeciwległej stronie), na to ja kładłam surowego paluszka krabowego, kawałek łososia, trochę sałaty i powinno być awokado (które jednak nabyłam skapcaniałe). Później zawijasz w taką podłużnią rolkę przy pomocy matki (tylko na początku trzymaj glona z matką, żeby Ci się od razu nie zwijał do środka). Na koniec mocno ściśnij te rolkę matką (tylko bez przesady, żeby bokami nie wyleciało) przez kilka-kilkanaście sekund i gotowe. Później bierzesz tę rolkę i bardzo ostrym nozem kroisz co ok 2.5 cm
Tutaj jest sklep internetowy, w którym można sobie zamówić wszystko do sushi:
http://www.masala.com.pl/
Ja akurat najbardziej lubię te futomaki z krabem, łososiem, awokado i sałatą ale są przeróżne kombinacje, np z tuńczykiem i rybą maślaną w środku, krewetka, majonez i awokado, węgorz, łosoć, majonez i mango, rzepa, mango, awokado i sałata. W sumie można tam do środka wsadzić wszystko co się lubi