Moderator: Anirysova
Aga-2 napisał(a):ASTARTE Alpejski Sen HDA, ED0/0, OCD (-)(-)
Aga-2 napisał(a):Jako ciekawostkę nadmienię, że dr Ingarden poddawał w wątpliwość konieczność prześwietlenia większej ilości stawów, niż to jest wymagane przez ZK. Jeszcze samo prześwietlenie to może, chociaż jak nie ma objawów, to niekoniecznie, ale po co wpisywać do rodowodu? Gdybym nie za bardzo wiedziała, że tego chcę, to pewnie by mnie przekonał ;-)
Według teorii doktora Ingardena, wraz z dokonywaniem selekcji na doskonałe stawy, wyeliminowano z populacji berneńczyki długożyjące i średnia długość życia dramatycznie spadła... <mysli>
Drixon napisał(a):Aga-2 napisał(a):Jako ciekawostkę nadmienię, że dr Ingarden poddawał w wątpliwość konieczność prześwietlenia większej ilości stawów, niż to jest wymagane przez ZK. Jeszcze samo prześwietlenie to może, chociaż jak nie ma objawów, to niekoniecznie, ale po co wpisywać do rodowodu? Gdybym nie za bardzo wiedziała, że tego chcę, to pewnie by mnie przekonał![]()
Według teorii doktora Ingardena, wraz z dokonywaniem selekcji na doskonałe stawy, wyeliminowano z populacji berneńczyki długożyjące i średnia długość życia dramatycznie spadła...
nie sposób się z tym nie zgodzić, może kiedyś dla ratowania rasy coś się zmieni (byle było co ratować)
annasm napisał(a):Czy to oznacza że osobniki z dysplazją dłużej żyły niż te ze zdrowymi stawami? Na jakich przesłankach oparta jest ta teoria?
annasm napisał(a):Teoria ta miałaby sens gdyby eliminacja z hodowli psów z dysplazją zawężała by dramatycznie pulę genetyczną. Jaka jest statystycznie częstość dysplazji w populacji?
annasm napisał(a): A jaka jest częstość wyników wykluczających z hodowli u psów u których te badania były wykonywane tylko i wyłącznie z chęci dopuszczenia do rozrodu a nie z powodu objawów?
Barbapapa napisał(a):To i my się pochwalimy- uzyskanymi wczoraj wynikami prześwietleń i badań klinicznych Santtu:
budowa i osadzenie rzepek kolanowych (L i P) prawidłowe
stawy barkowe OCD 0/0
stawy łokciowe ED 0/0
stawy biodrowe HD "A"
Komplecik super.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości