Witam posiadam 9-cio miesięczną sunię berneńczyka,
Sprawa wygląda tak:
Uwielbia bawić się z innymi psami, chętnie chodzi na spacery, nie wykazuje agresji, w domu po prostu anioł, ale...
jak ide z nią na spacer i ktoś obcy chce ją pogłaskać to automatycznie włącza jej się wsteczny co miało miejsce również na wystawie w Jeleniej Górze gdy sędzina chciała ją obejrzeć Tequilla już nie tak gwałtownie ale jednak zrobiła krok w tył i niepewne spojrzenie. Najpierw wydało mi się to dziwne ponieważ gdy ją kupiłam była radosna i cieszyła się na widok praktycznie każdego człowieka. W okresie gdy miała ok. 4 miesiące została u mojego chłopaka na 2 tygodnie bo ja byłam na święta u rodziny za granicą, i pewnego dnia gdy dzwoniłam do chłopaka "jak tam moja piesia" usłyszałam, że wszystko ok tylko, że się zaczęła chować jak ktoś wchodzi przez frontowe drzwi. Dodam, że wcześniej nigdy takie sytuacje nie miały miejsca. Jestem przekonana, że ani mój chłopak ani pozostali domownicy nic złego jej nie zrobili co więcej poświęcali jej b. dużo uwagi :). Nie wiedząc co jest przyczyną takiego zachowania po powrocie zaobserwowałam, że moja psina wyjątkowo sie stresuje gdy przyjeżdża kuzynostwo mojego chłopaka-dzieci 5 i 9 lat. Co się okazało, ten 5-letni chłopczyk widziałam jak niedelikatnie(jak to niektóre dzieci potrafią ;/) bawi się z Tequilla a raczej Tequillą i wydaje mi się że własnie ten chłopczyk zrobił coś co w oczach Tequilli zaskutkowało ostrożnością wobec obcych.
Chciałabym się dowiedzieć jak zaradzić bojaźliwości mojej suni wobec obcych zwłaszcze, że jest jeszcze młodziutka miałam nadzieje, że może z tego wyrośnie ale nadzieja nadzieją więc postanowiłam działać.
Na wystawie Sędzina zasugerowała aby chodzić w zaludnione miejsca i prosić ludzi aby głaskali moją sunię jednak nie jestem pewna czy jeśli ona się cofa to czy ją zmuszać do dotyku obcego? Za każdym razem jak ktoś ją dotknie chwale ją i już tak bardzo się nie cofa ale czy są jeszcze inne sposoby aby pomóc jej w osiągnięciu pewności siebie?
Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam :)