petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez bea » 2007-08-07, 21:08

Ania kochanie to nie chodzi o spór chodzi o to,by być jak najbardziej skutecznymi,na str zkwp znajdziesz regulaminy klubów ,tylko nie tych z władzami związkowymi tylko samowybieralnymi.Oczywiscie trzeba sprawdzic wszystkie możliwości,uważam ,ze powołanie czy Klubu czy innej formy np.Stowarzyszenia Klubu jest w granicach naszych mozliwości,jednak uważam ,ze jaka by to forma nie była musi byc uznana przez ZK ,bo tylko wtedy moze byc naprawde skuteczną.a przeciez o to nam chodzi. ;-)
bea

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Vel_Pan_Rekin » 2007-08-07, 21:18

My sie chetnie piszemy na stowarzyszenie i na klub.
a tak z ciekawosci - jest chyba Klub Molosa w Polsce, co?
Nie moglibysmytam stanowic sekcji?
Prawo tego nie wyklucza, jak jest z ZK?
Vel_Pan_Rekin

Postprzez bea » 2007-08-07, 21:24

Asia teoretycznie nalezymy własnie do tego Klubu Molosa i Szwajcarskich ras pasterskich mamy nawet klubówke,zobacz albo na www.molosy albo w zkwp kluby z wladzami związkowymi.Szefem klubu jest Pan.Jan Gajewski,a Margo jego sekretarzem,problem tkwi w tym ,ze my chyba chcemy drugiej formy Klubu patrz kluby z samowybieralnymi wladzami na str zkwp,gdyz możliwości tych sa zdecydowanie większe,to my sami okreslamy statut klubu jego władze i tak naprawde my decydujemy czym klub ma sie zajmowac
bea

Postprzez kreska » 2007-08-07, 21:43

bea napisał(a):Ania kochanie to nie chodzi o spór chodzi o to,by być jak najbardziej skutecznymi,na str zkwp znajdziesz regulaminy klubów ,tylko nie tych z władzami związkowymi tylko samowybieralnymi.

ale ja sie nie spieram ani nie oodbieram tej dyskusji jako spor tylko wlasnie probe znalezienia najlepszego rozwiazania ;-) wiem co daje stowarzyszenie dlatego przedstawiam jego plusy :-D
Poszukalam troche w miedzy czasie i nie ma probmeu z zalozeniem klubu w formie stowarzyszenia a ponizej przyklad z naszego "ogrodka" :-)
http://www.labrador.org.pl/regulamin.htm

pozdr...
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez bea » 2007-08-07, 22:40

A jak Zk patrzy na takie Stowarzyszenia Kluby,warto byłoby sie dowiedziec ,od np.labradorków jak im udaje sie współpraca z ZK,albo zapytac jeszcze margo co ZK mysli o takich formach,byc może jest to rozwiązanie najlepsze,ale pewno cos za cos,np,klubówki odpadaja,ale sa na pewno tez plusy.Trzeba rozważyc wszystkie za i przeciw.
bea

Postprzez kreska » 2007-08-08, 10:26

bea napisał(a):A jak Zk patrzy na takie Stowarzyszenia Kluby

Nie wiem jak patrzy ale labki maja w swoim regulaminie wspolprace z ZK, wiec mysle ze to przemysleli ;-)
bea napisał(a):warto byłoby sie dowiedziec ,od np.labradorków

Dzis napisalam do nich maila z zapytaniem dotyczacym wspolpracy z ZK i prosba o ogolna opinie dotyczaca plusow i minusow wynikajacych z zalozenia klubu stowarzyszenia, mam nadzieje ze odpisza :-)
Ale moze warto zapytac u zrodel, czyli bezposrednio w ZK ;-) kto ma "wtyki" w ZK;-) i jest chetny :?:

pozdr...

pozdr...
kreska

Postprzez Bernerin » 2007-08-08, 10:40

Dziewczyny, zeby zalozyc klub szwajcarow w ramach ZK MUSIMY miec conajmniej 100 czlonkow (raczej wiecej, bo wiadomo jak to jest, jak trzeba bedzie uiscic skladke ;-) ). Wiemy jak trudno zbiera sie deklaracje, wiec na dzien dzisiejszy klub to mzonka.

Za to by zalozyc stowarzyszenie potrzeba zaledwie 15 osob - chociaz i z tym byly problemy zeszlej jesieni :-/ Mimo wszystko, jesli optymizm i chec dzialania nie zawioda, jest to sprawa do zrealizowania.
Bernerin

psy: Kiss i Ronja (CKCS)

Postprzez bea » 2007-08-08, 11:08

Deklaracji jest prawie 100,jak składka bedzie niewielka,to i problem nie tak duzy.A jezeli chodzi o stowarzyszenie klub,wydaje sie mi sie pomysłem najbardziej kuszacym.Margo jest sekretarzem klubu molosa i ras szawjcarskich i jest naforum mozemy jej zapytac i tyle.Wysle jej wiadomośc na pw.dla mnie interesujace jest Ania jeszcze program dla zdrowia Aussi o którym przeczytałam na stronie naszzej Kasi Szam ,która w nim uczestniczy ,tak jak Duch Wrzosowisk
bea

Postprzez kreska » 2007-08-08, 12:00

bea napisał(a):dla mnie interesujace jest Ania jeszcze program dla zdrowia Aussi o którym przeczytałam na stronie naszzej Kasi Szam ,która w nim uczestniczy ,tak jak Duch Wrzosowisk

ujelam ten temat we wczesniejszym poscie dotyczacym zasad zakladania stowarzyszenia w czesci cele i mozliwosci....
> działania na rzecz badań naukowych służących hodowli BPP
Pisalam juz na forum ze "przerabialam" temat stowarzyszenia pod katem domowej hodowli tchorzofretek i musze przyznac ze w tym temacie bylo znacznie wiecej pracy do wykonania bo do niedawna fretki pochodzily jedynie z ferm futrzarskich :-( i kwestia zdrowia praktycznie nie istniala i rowniez malo ktory wet mial wiedze dotyczaca fretki. Na dzien dzisiejszy sa juz zarejestrowane domowe hodowle tchorzofretki oraz odbywaja sie wystawy rowniez miedzynarodowe ;-) a program zdrowotny obejmuje rowniez wspieranie wlascicieli/hodowcow w przeprowadzaniu sekscji zmarlych zwierzat w celu zdobycia wiedzy i wyeliminowania m.inn. wad genetycznych.
Moim zdaniem priorytetem na dzis, jest ustalenie odpowiedniej formy klub czy stowarzyszenie lub klub w formie stowarzyszenia. Jak ustalimy sobie forme to mozemy zaczac wspolnie uzgadniac cele/zadania i ogolnie pojeta organizacje ;-)

pozdr...
kreska

Postprzez kreska » 2007-08-08, 12:52

bea napisał(a):na str zkwp znajdziesz regulaminy klubów ,tylko nie tych z władzami związkowymi tylko samowybieralnymi.

Czytajac ten regulamin wynika ze klub nie moze miec osobowosci prawnej, czyli odpada nam mozliwosc pozyskiwania dotacji itp. :-( ogolne moje wrazenie po przeczytaniu jest takie ze klub dzialajacy na zasadach ZK jest wlasciwie bez wartosic i rzadzi nim wlasciwie ZK:(bo stwierdzenie w regulaminie ze mamy prawo do.....ale pod warunkiem ze ZK wyrazi zgode jest odbieraniem praw do samodzielnego dzialania.
A wartosc w postaci umozliwienia skladania wnioskow dotyczcych rasy do ZK jest znikoma bo jako czlonkowie ZK uprawnieni do glosowania mozemy to robic indywidualnie :roll: Przejrzalam strony klubowe innych ras ktore widnieja w ZK i na zadnej nie znalazlam nic szczegolnego/istotnego poza info o wystawach,hodowlach,reproduktorach itp., nasze forum jest znacznie bardziej wartosciowe :-D
Moze jednak priorytetem powino byc ustalenie celow czyli co chcemy osiagnac zakladajac jaka kolwiek organizacje :?: Moje cele znacznie odbiegaja od mozliwosci jakie daje klub wedlug regulaminu ZK :-(
Czekam cierpliwie na info od labkow ale nie ma ich na stronie ZK :roll:
pozdr...
kreska

Postprzez bea » 2007-08-08, 15:46

Ania ,Margo przysłała wiadomośc,wg niej Zk nie ma nic do Stowarzyszen klubów i,jako minusy widzi brak mozliwosci organizowania wystaw klubowych oraz brak wpływu na kwlifikacje hodowlane.Nie jest tak zle,członkowie stowarzyszenia moga narzucic sobie wyzsze obostrzenia dopuszczenia do hodowli,a wystawy specjalistyczne organizuje ju z Duch wrzosowisk.Czyli trzymalabym sie opcji Stowarzyszenia Klubu,bo daje chyba najszersze mozliwości.A o programie zdrowy aussi wspomniałam nie jako o programie zdrowotnym tylkjo jako jednej z form organizacji w której uczestnicza nasi forumowicze i moze tewarto cos u nich podpatrzeć.ps.Przed chwila kombajn zerwał linie telefoniczna i poszły dwa słupy beda je stawiac od nowa,a to moze znaczyc jedno,ze strace kontakt ;-) na jakis czas nieokreslony.Acha zadania podane przez Ciebie uważam za ok o to chodzi :-P
bea

Postprzez Kasia » 2007-08-08, 15:51

Ja tez podtrzymuje swoje zaangażowanie, chociaz po tylu próbach ugryzienia tematu mam wątpliwosci czy sie uda
Kasia

Postprzez saganka » 2007-08-08, 17:46

Czy do klubu moze nalezec osoba niezrzeszona w ZK? Bo jesli nie, to ja jednak jestem za stworzeniem stowarzyszenia, ktore byloby skupione przede wszystkim na pomocy i edukacji i w ktorym dzialac by mogly osoby niezwiazane z ZK. Oczywiscie nie mam nic przeciw klubowi. Wazne jest rowniez dla mnie to, ze jako stowarzyszenie mozemy pozyskiwac srodki na dzialalnosc, mamy osobowosc prawna. Bo do realizacji np. celow edukacyjnych, przypominam, potrzebne sa calkiem niemale fundusze. Watpie, zebysmy z wlasnych kieszenie byli w stanie az tyle zebrac. Chyba, ze jako Klub bedziemy sprzedawac gadgety...

A, i jeszcze jedno - mamy przed soba Klubowke w Warszawie, swietna okazje do spotkania i zalatwienia roznych rzeczy - zebranie brakujacych deklaracji klubowych, czy tez spotkanie osob zakladajacych stowarzyszenie (statut etc)
saganka

Postprzez kreska » 2007-08-08, 18:26

saganka napisał(a):Czy do klubu moze nalezec osoba niezrzeszona w ZK?

wedlug regulaminu ZK nie moze:(moga byc jedynie czlonkowie ZK w Polsce ktorzy zadeklarowali wole czlonkowstwa i maja oplacona skladke...ustanie czlonkowstwa w ZK jest jest tozsame z ustaniem czlonkowstwa w klubie, a zarzad klubu jestr zobowiazany do bierzacej kontroli przynaleznosci do ZK.
saganka napisał(a):Watpie, zebysmy z wlasnych kieszenie byli w stanie az tyle zebrac. Chyba, ze jako Klub bedziemy sprzedawac gadgety...

Wedlug regulaminu ZK jako klub nie mozemy posiadac osobowosci prawnej wiec nie mozemy prowadzic dzialalnosci "handlowej" ale moze sie myle, no to pytanie moglaby odpowiedziec ksiegowa ;-)
Mysle i knuje jak "pogodzic" wspolne interesy ;-) w nocy mi to najlepiej wychodzi wiec moze do jutra znajde jakies rozwiazanie :-D

pozdr...
A ile tych deklaracji na czlonka klubu jest juz zebranych :?:
kreska

Postprzez saganka » 2007-08-08, 18:54

A rozumiem, ze jako stowarzyszenie mozemy pozyskiwac fundusze ze sprzedazy roznych rzeczy??
saganka

Postprzez Barbapapa » 2007-08-08, 20:02

tak, ale powinny być wykorzystywane dla potrzeb Stowarzyszenia, zgodnie ze stutem.
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez saganka » 2007-08-08, 20:09

To oczywiste.
saganka

Postprzez Marta i Cera » 2007-08-09, 14:24

Jestem chętna do pomocy ale niestety tylko w domku.Wszelkie wyjazdy odpadają-przynajmniej narazie.
Marta i Cera

psy: Karolina Psy i My - Cera

Postprzez kreska » 2007-08-09, 17:42

Doatalam odpowiedz od Stowarzyszenia Klubu Lab....nie wiem co mam myslec w kwestii "osobowosci prawnej" bo w regulaminie ZK jest napisane ze nie moze miec a labki twierdza co innego i juz zglupialam :roll:
cyt. odp.:
Witam Pani Anno
Stowarzyszenie Klub Labradora jest stowarzyszeniem zwykłym,
nierejestrowalnym w sądzie. Takie rozwiązanie ma wiele zalet (bardzo
uproszczone procedury rejestracji stowarzyszenia, brak konieczności
prowadzenia ksiąg rachunkowych, brak obowiązku tworzenia struktur władz
stowarzyszenia, itd), ale ma również wady. Główną wadą takiego
rozwiązania w świetle Państwa planów współpracy z ZKwP jest brak
osobowości prawnej. To na starcie może przekreślić Państwa
stowarzyszenie jako partnera dla ZKwP. Stowarzyszenie rejestrowalne
byłoby przy takich Państwa planach lepszym rozwiązaniem, ale i tak moim
zdaniem nie gwarantującym chęci współpracy ze strony ZKwP.
Gwarancję na taką współpracę i możliwości pewnego wpływu na ZKwP daje
jedynie Klub Rasy, który można stworzyć w ramach struktur związku.
Środowisku właścicieli psów rasy labrador retriever, mimo bardzo
licznego stada psów tej rasy w Polsce, do dzisiaj nie udało się stworzyć
Klubu Rasy. Nie udało sie to również jeszcze szerszej grupie ludzi,
czyli właścicielom retrieverów (labrador, golden, fcr, ccr, itd).
Tak więc w odpowiedzi na Pani dalsze pytania muszę napisać, że przez
ponad 2 lata istnienia naszego stowarzyszenia nie współpracowaliśmy
z ZKwP. Sukcesy owszem, jakieś mamy. Na przykład we wprowadzeniu przez
Związek obowiazkowego RTG stawów biodrowych u retrieverów,
mamy jakiś swój wkład. Porażką było na przykład to, że obowiązek RTG
stawów nie objął stawów łokciowych. Ale te sukcesy i porażki
moglibyśmy mieć nie zakładając stowarzyszenia, bo optując za
wprowadzeniem obowiazku RTG stawów występowaliśmy poza jednym pismem,
które wystosowaliśmy w tej sprawie do ZKwP, jako indywidualne osoby
fizyczne, członkowie ZKwP. I tu ważna uwaga. Jeśli chcecie Państwo
jako stowarzyszenie współpracować ze ZKwP, to Wasi wszyscy członkowie
muszą być członkami ZKwP.
U nas tak nie jest, bo Stowarzyszenie Klub Labradora, jest organizacją
skupiającą miłośników rasy, co nie zawsze idzie w parze z członkowstwem
w ZKwP.
Gdyby miała Pani jeszcze jakieś pytania to służymy pomocą.
Serdecznie pozdrawiam

pozdr....
kreska

Postprzez saganka » 2007-08-09, 17:54

Hmmm, no to ja juz tez nie wiem... Zgluplam.... :-P
saganka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt