Witaj łoker
Gratuluję świetnego pomysłu z wyborem rasy

DSPP to psy, które wprost stworzone są do tego, by je kochać. U nas jest Nelly-obecnie ponad 2-letnia.....Cudowna dla rodziny, przyjaciół i znajomych, jak również dla nieznajomych wpuszczonych na podwórko/do domu

Wszyscy zaś poza ogrodzeniem to teoretyczni 'wrogowie'-należy ich oszczekać
Stróżowanie to jest to, co Nela lubi robić najbardziej na dworze, żadne kopanie w ogródku, zabawy piłeczką czy aportowanie jej nie kręci. Jeśli nie stróżuje lub nie przytula się z nami to śpi.
Co do warunków-duży ogród jest super w dzień, szczególnie latem....ale mój pies (obecnie psy) nie nocują na dworze, nawet jak nas nie ma w domu same na dworze nie przebywają. Po pierwsze-mieszkają w domu bo taki był nasz wybór i psy również cieszą się z niego. Po drugie-noc na dworze to ciągłe stróżowanie-pies wciąż jest czujny, wg mnie nie może spokojnie spać tylko nasłuchuje no i szczeka.
Wybór należy do Ciebie-mieszkanie w domu czy na dworze, natomiast pamiętaj, że łyse bardzo potrzebują człowieka i nie może być mowy o ciągłej izolacji od Was.
Co do tolerancji innych zwierząt-to może być cecha rasy lub osobnicza i kwestia wychowania, ale myślę, że DSPP nie powinien sprawić Ci kłopotów w kontaktach z innymi psami (a nawet kotami-'własne' koty bardzo ładnie traktują).
A jeśli chodzi o suplementy na stawy-my oczywiście stosujemy. Zdarzają się dni, kiedy wydaje mi się, że Nelly kuleje lub zbyt ciężko się podnosi-nie ukrywam, że myśl o ewentualnych problemach z aparatem ruchu potwornie mnie przeraża

Dlatego warto robić wszystko aby zapobiec chorobom stawów (preparaty, brak chodzenia po schodach, w okresie wzrostu mało obciążeń-biegania, wysiłku itd)
Jeśli masz więcej pytań-czytaj, a co nie znajdziesz dopytaj