Twoje wypowiedzi są dość ograniczone i monotonne… czego przykłady znajdziesz poniżej…
Co do wzorca, to na wstępie powiem tak… należy umieć go zinterpretować, a pomóc w tym mają
komentarze dotyczące jego. Taką pozycją, dotyczącą Berneńskich Psów Pasterskich (BPP)
mającą ułatwić ocenę oraz hodowlę BPP, jest książka Margaret Bartschi i Hansjoachima Spengler
(info o autorach poszukajcie sami) pt.
„Hunde sehen – züchten – erleben
Das Buch vom Berner Sennenhund”

Obrazek został zmniejszony.
W środowisku hodowców zwana jest skrótowo „Biblią BPP“…, w Polsce raczej nie wiele osób ją zna
ale na pewno znają ją w Klubie Molosów i proszę nie mylić tego Klubu z odłamem Brneńskim (jak czeskie Brno).
W książce generalnie jest omówione wszystko… ok. 800 str. makiem o BPP z rysunkami i fotkami,
jedyny zarzut jaki można poczynić to już nie do końca aktualna genetyka „Little-a“.
Jeśli któryś z forumowiczów choć raz przeczytał książki tu przytaczane jako warte uwagi,
zamiast się fotografować z autorami, to by już dawno dostrzegł, że wszystkie one zawierają
częściowe tłumaczenia „Biblii BPP”, a autorzy setnie dziękują za pozwolenie wykorzystania
fragmentów w swoich, jakże niepełnych opracowaniach…
Z książki można dowiedzieć się np. o budowie łopatki…, przeczytać o kryciu Nowofunlandem…
albo jak powinna wyglądać szata BPP…, szczególnie polecam zakreślony fragment…,
no i możliwości pomiarowe…

Mon04 jeśli masz zamiar podważyć tą pozycję to mogę posłużyć się samym wzorcem,
żeby nikt nie miał trudności w zrozumieniu, to tutaj jest polska wersja tego dokumentu:
proponuję przejść do wad wykluczających, do punktu:
krótki lub szorstki włos…
Jeśli chcecie to możecie poczytać też o charakterze…, kośćcu…, głowie…, uszach…, linii dolnej…,
linii górnej…, ustawieniu kończyn przednich i tylnych…, proporcjach…, stosunkach…,
popatrzeć na zdjęcia z wystawy (wszystkie dostępne)… i ogólnie zapoznać się ze wzorcem bo warto go znać…
Mon04 znawco…, powiedz jaki ma przydomek Twoja hodowla?, rozumiem, że Twoim guru jest meggy…?,
czy doszłaś już do etapu zakładania kolorowych kubraczków BPP…?,
myślisz że jesteś w stanie ocenić pracę w ringu…?, a może jesteś w stanie odpowiedzieć
jakie jest minimum bieli na przedpiersiu u BPP, na jakiej podstawie określasz,
że wymienione suki mają jej za mało…? Zanim zaczniesz z kimkolwiek polemikę to może najpierw
zapoznaj się z tematem o którym chciałabyś mówić…
Kilka osób włącznie z dorciaj (admin) zarzucają mi kłamstwo, chamstwo, itp…
Moja logika jest prosta…
Jeśli dorciaj ocenia negatwnie moje wypowiedzi, allam ocenia je jako chamstwo (allam moja wypowiedź
zdecydowanie jest faktem z mojego życia…), mon04 podobnie…
to one musiały posłużyć się jakimś wzorcem…, przypuszczam że „przeczytały” w moich wypowiedziach
o kumoterstwie i uznały je za atak bez pokrycia…
Zakładam, że osoby te oczywiście są grzeczne, ułożone i nic nie można im zarzucić…,
ot choćby dyskryminowania ludzi…
Przy takich założeniach wobec Tych osób, postaram się i ja być miły i grzeczny…
Powiem tak… jeśli moje wypowiedzi uraziły kogoś bo uważacie je za nieprawdziwe…
to jednoznacznie oznacza, że musieliście zweryfikować wypowiedzi meggy
i poznać wiarygodne źródła którymi się ona posługuje…
Oto wypowiedzi meggy:
Obrazek 1:

Obrazek 2:

Obrazek 3:

Obrazek 4:

dorzucę jeszcze jedną wypowiedź mon04 aby wszyscy mogli poznać barwność jej języka i bogatość wypowiedzi…

Teraz tak:
meggy twierdzi, że zna wyniki zawodów, zanim te się odbyły…
Po zawodach meggy twierdzi, że sędzia był z układów…, czyli mówi o grupie osób…
nikt nie reaguje, nie jest to chamstwem, tzn. info jest pewne…
czyli meggy należy do układu o którym pisze ona sama bo nikt inny o tym nie pisze…,
a dorciaj i allam musieli zweryfikować pozytywnie te wypowiedzi…
Wobec czego poproszę o źródła wiedzy meggy następujące osoby: samą meggy,
allam no i oczywiście dorciaj, pomogą mi one udowodnić to o czym myślicie,
że napisałem a wy przeczytaliście…
Jeśli nie ma takich źródeł nie ma tzn., że dorciaj i allam segregują ludzi… są chamskie…
i powinny się pokajać i przy czym dorciaj dodatkowo powinna podać się do dymisji,
a allam nauczyć rozpoznawać chamstwo i w ramach praktyk pokazać jak z nim walczy,
tu są watki:
Wątek wystawy krakowskiej:
http://www.szwajcary.com/viewtopic.php?f=159&t=6144&start=60
Wypowiedzi nt. sędziego:
http://www.szwajcary.com/viewtopic.php?f=61&t=6383
Jak będzie chciała może poszerzyć działania o wątek warszawskiej krajówki.
Osoby takie jak meggy i mon04 powinny zostać usunięte dożywotnio z forum za wyjątkowe
chamstwo prezentowane wielokrotnie!
Biedny Tomek…, zapalenie ucha miał…, pewnie to przeszkodziło mu w zdobyciu CWC…
hmm…, ale głową nie potrząsał na ringu… jego układ nerwowy nie reagował na tą niedogodność…?
Powinien zostać gruntownie przebadany biedaczek…, pomogę…
Pozdrawiam
Wasz BoBer