kreska napisał(a):W przypadku np. takiej glisty badanie kalu wykryje jej wystepowanie pod warunkiem ze glista wlasnie jajeczkuje, no i jeszcze do badania powinno sie dostarczac caly kal i to z trzech kolejnych dni i badania powtarzac czesciej niz co 3mies.wiec moze sie tak zdarzyc i zdarza sie ze, robiac takie badania wydaje Ci sie ze jest wszystko ok. a piesio ma "obcego"
![]()
Sorry, bez obrazy, ale robiłaś sobie, alko komuś z rodziny takie badania?
Nie?
To ile i jak często bierzesz tabletki na glisty. Przecież masz psa. NA PEWNO się zaraziłaś od niego.
Co do trucia obecnie dostepnymi srodkami na robale to maja 60% tolerancje czyli musisz 60x przekroczyc dawke zeby wywolac jakies skutki uboczne,
Hmm, ciekawe jak to liczysz? Jaki jest na to wzór matematyczny?
Daj psu 100 tabletek czegoś na robale i śpij spokojnie, przeżyje.
no i praktycznie wogle nie sa wchlaniane przez scianki jelit w zwiazku z czym nie przedostaja sie do organizmu![]()

Wiesz, cyjanek potasu też się nie wchłania przez ścianki jelit.
Nie zdąży...

Podsumowujac ten temat ...Ty uwazasz ze moja wiedza to horror...
NIE WIEDZA lecz zalecenia dla czytaczy tego forum.
Należało pisnąć choćby słówko o zrobieniu choć raz na rok badań.
Weterynarze (90%) też nie chcą ich robić bo to g...na robota, a znacznie łatwiej
jest sprzedać pigułki bez zawracania sobie głowy taką robotą i ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ.
Ich mogę nawet zrozumieć, to przecież jasne, ale nie nas tutaj...
Aaaaa, a nie jesteś przypadkiem weterynarzem...?...

... a ja uwazam ze stosujac sie do Twoich zalecen mozna doprowadzic do horroru w jelitach psa
NIE MOICH lecz lekarzy weterynarii, którzy mi to dokładnie wyłożyli jak w szkole.
Oczywiście musi to być ktoś komu zależy bardziej na zwierzętach niż na ...

Zanim to "odkryłem" kilku wetów proponowało mi (właściwie Koko) pigułki co 3 miesiące,
a na nieśmiałe pytanie o badania padało tylko:
- "Eeee, a po co?"
- "Kto by to robił."
- "NA PEWNO ma robale."
i parę innych wersji.

..na szczescie kazdy ma swoj rozum i bedzie mogl sie zapoznac z dwoma odmiennymi pogladami, pomyslec i moze podpytac jeszcze kogos o zdanie....
Tak jest - pluralizm, onegdaj modne słowo. Jak zwykle aktualne!