Podłoga

Moderator: Anirysova

Podłoga

Postprzez Bożena od Pretora » 2007-08-24, 13:36

Powiedźcie mi jak u Was jest z podłogami. My mamy w mieszkaniu panele podłogowe i dywany .Widzę że Pretor jak wstaje to ślizgają mu sie łapy na podłodze. Na dywanikach tez czasami . Ostatnio zastanawiałam się czy nie zaszkodzi mu to na stawy i wogóle na łapy takie wstawanie z poślizgiem. Bo to przecież duża masa psa. Jak jest u Was?
Bożena od Pretora

Ostrzeżeń: 0
psy: Pretor[*] Ramzes

Postprzez Kasia » 2007-08-24, 13:47

Bożenka u nas gres i panele - Boskowi to pomaga przy kładzeniu sie - ślizgiem jest w pozycji lezacej.Jak był mały mieszkalismy w pokoju z wykładziną i więcej było problemów z nią (zaczepiał sie) niz teraz z podłogą.
Jak pojawi sie u nas szczonek planuje jednak rozłozenie chodniczków.
Kasia

Postprzez inbloom » 2007-08-24, 14:01

gdy tylko zauważyłam, że Bosmanowi rozjeżdżają się łapska zaciągnęłam męża do "wykładzinolandii" i teraz mam prawie cały dom w wykładzinie ;-) i nie zdejmuję jej - mimo, że już nie jest pierwszej czystości przy psie i 2 kotach - bo ma posłużyć w odchowaniu jeszcze jednego szczonka :mrgreen:
inbloom

psy: Bosman(*) Chaber (*) Felu

Postprzez kreska » 2007-08-24, 16:13

Ja slyszalam od weta ze rodzaj podloza po jakim pies sie porusza w wieku "ksztaltowania" ma wplyw na sposob pozniejszego poruszania sie oraz na kondycje stawow :roll: u mnie podloga glownie jest drewniana a Lata porusza sie dosc wasko, byc moze powodem tego jest podloga a moze ten tym tak ma ;-) ale staram sie zeby wiekszosc czasu chodzila po mniej sliskim podlozu dla dobra jej i podlogi ;-) w calym domu na parkiecie sa slady "startu" i "chamowan" ktore odbywaja sie przy uzyciu wyciagnietych pazurow :roll: nawet sie zastanawialam czy nie kupic jej do chodzenia po domu takich skarpetek dla dzieci ze stoperami na podeszwach ;-) :mrgreen:
pozdr...
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez Guard » 2007-08-24, 16:52

My chcąc zapobiec nieprzewidzianym poślizgom to zanim przywieźlismy nasze pieski, kupiliśmy do pokoju, gdzie są panele wykładzinę dywanową i przez dwa lata, aż dorosły mieliśmy ją na podłodze. Później znów mogłam podziwiać swoją podłogę, aż do teraz. Spodziewając się szczeniaczków, znów przykryliśmy salon wykładzinom, aby maluszki nie miały problemów z poruszaniem się na śliskich panelach. W pozostałej części domu, gdzie psy mają dostęp są płytki. Na piętro nie wchodzą, bo wstawiliśmy przy schodach płotek. Myślę, że jeżeli Pretor nie miał nigdy problemów ze stawami, to teraz, jak już ma je dobrze ukształtowane i obudowane solidnymi mięśniami nic nie powinno się stać.
Ostatnio edytowano 2007-08-24, 20:56 przez Guard, łącznie edytowano 1 raz
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez Bożena od Pretora » 2007-08-24, 18:07

No tak jak był mały i jak dorastał też mielismy wszędzie wykładzinę. Stawy są zdrowe więc chyba nie mam sie co martwić :-) Dzięki za odpowiedzi.
Bożena od Pretora

psy: Pretor[*] Ramzes

Postprzez Barbapapa » 2007-08-27, 17:57

Ja wymieniałam drewnianą podłogę na płytki terakotowe antypoślizgowe- efekt uboczny posiadania BPP
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Powrót do - Choroby układu kostnego i aparatu ruchowego (stawy)