Appenzeller sennenhund

Wszystko na temat hodowli oraz dyskusje na temat ras.

Moderator: annasm

Re: Appenzeller sennenhund

Postprzez Sierra » 2011-11-16, 12:54

Do Poznania co prawda mamy hektar drogi, ale może kiedyś, kiedyś... przy okazji jakiejś wystawy? Jak tam Czandoriowe rodzeństwo, będziecie się wystawiać, macie takie plany? :-D

Tymczasem, pozdrawiamy z ucieszonym Harrym. Cieszącym się z długiego, listopadowego weekendu w stajni. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
(Więcej zdjęć, jak zwykle wrzuciłam do galerii Harleya, gdzie również jak zwykle, zapraszam serdecznie :-D )
Sierra

Ostrzeżeń: 0
psy: Harley

Postprzez Iguana » 2011-11-19, 13:35

Witam wszystkich jesienną porą :papa:

Ale ten czas pędzi już naszym Czndorowskim szczeniakom stuknęło <winko> 5 miesięcy <pies>
Ostatnio zostawiłam Amira ze swoim panem na 5 dni i już widziałam różnicę we wzroście.
Ale radość po moim i syna powrocie, nie do opisania. Potem tylko pilnował mnie czy czasem znowu gdzieś mu nie wyjadę <mysli> .

Ząbki lecą, nowe są piękne i groźnie kiedy trzeba <tak> , bo nie zawsze Amir jest miłym pieskiem.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu <papa>
Iguana

psy: Amir-apenzzeller
Hodowla: czandoria

Postprzez Mateusz_:) » 2011-11-27, 22:11

Witamy z Alwim

Dawno nikt nie pisal co tam slychac u rodzenstwa ?!
nasz Alwi z tygodnia na tydzien coraz ciezszy
a co do wystaw to wystarczy rejestracja
w Zwiazku Krynologicznym czy sa jeszcze jakies procedury

pozdrawiamy
Mateusz_:)

psy: ALWARO

Postprzez AnulaS » 2011-11-28, 08:26

Pozdrowienia od Leeviego, który też staje sie coraz większy i coraz bardziej cwany, np. próbuje kraść jedzenie ze stołu lub zagląda coraz głębiej do śmietnika. Tak więc pojawił sie następny problem wychowawczy ;-) .
Z tego co pamiętam nasz miot liczył 9 psiaków.
My niestety nie mamy szans na wystawach, bowiem mamy nieregularną łatkę (czy coś w tym rodzaju).

Pozdrowienia!!! <papa>
AnulaS

psy: Appenzeller Leevi

Postprzez Czela » 2011-11-28, 20:46

Wstaw zdjecie Leeviego. Jezeli ma na karku, to jest dopuszczalna u Appenzellera.
Duza lata u Bernenczyka, to wada.
Czela

psy: Irko* Appek, Bolto*, Bero* i Falk* (BPP)Rubin Land

Postprzez Mateusz_:) » 2011-11-29, 18:03

My rowniez zastanawiamy sie nad tym czy mamy szanse na wystawach z naszym Alwim jest bardzo podobny do swojego tatusia Alusia Championa jednak napewno nie sa identyczne dlatego tez sie zastanawiamy

Postprzez Anna Przybylak » 2011-11-29, 18:53

niema co się zastanawiać tylko wystawiać a co będzie to będzie <tak>
Anna Przybylak

psy: Apek

Postprzez Agnieszka » 2011-11-29, 18:58

Leevii ma łatkę na karku ,ale nie jest to wada wykluczająca z wystaw.Alwi natomiast to kopia Al Capone , nawet znaczenia na przednich łapkach i kolor paznokci mają identyczny:)Ruszajcie na wystawy i pokazujcie piękno Appenzellerów.
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez asia78 » 2011-11-29, 21:24

Nie przejmujcie się łatkami.
Nieraz okazywało się że nie umaszczenie jest najważniejsze, ale budowa psa i jego charakter.
Wystawiajcie śmiało.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez Olcia » 2011-11-30, 09:51

Kochane Małe Warszawskie i Podwarszawskie!
W najbliższą niedzielę (4.06)jest skromne spotkanie szwajcarkowe na Kępie Potockiej o 12.00.
Na razie swoją obecność potwierdziły trzy entliki. Serdecznie zapraszam pozostałe forumowe entlebuchery i appenzellery oraz ich właścicieli do współudziału w spacerku.
Proszę pisać PW do mnie, to wymienimy się numerami telefonów.
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez Mateusz_:) » 2011-11-30, 18:28

no my niestety mamy troche za daleko do Warszawy :( jestesmy z Wielkopolski
ale jak bedzie cos blizej to chetnie przyjedziemy :)

Postprzez Sierra » 2011-12-01, 14:13

Olcia strasznie żałuje, że dopiero teraz doczytałam o niedzieli. Kępa Potocka to przecież "podwórko" mojego M, więc i jesteśmy tam z Harleyem częstym gościem, ale akurat na tą niedzielę mamy już plany. Mam nadzieje, że będzie więcej takich inicjatyw, i małe czarne zaproszą jeszcze raz już nie małego i brązowego ;-)

Ad. wystaw, dopytuję się, bo zgłosiłam Harrego na XXII Zimową wystawę w Nowym Dworze Mazowieckim (10-11.12) i sama jestem ciekawa jak nas ocenią i co nam powiedzą/napiszą. Planów wystawowych jako takich nie mam, ale ponieważ to po sąsiedzku to uległam namowom i teraz ćwiczymy dzielnie. Zresztą, kiedy zadebiutować, jak nie teraz, skoro to jego ostatnia szansa na rozrabianie w klasie Baby ;>

I co do wzrostu/wagi to przedwczoraj ważyliśmy Harleya i okazało się, że waży już 20kg! I teraz w głowę zachodzimy, czy to dobrze czy źle, czy to normalna waga i czy rośnie "zdrowo", tj. nie za szybko, nie za wolno ;-)

Pozdrawiamy Ciepło :-D
Sierra

Postprzez Mateusz_:) » 2011-12-02, 18:25

My rowniez myslimy o wystawach zobaczymy w nowym roku gdzie beda organizowane :)

a co do wagi nasz Alwi mial tydzien temu 17 kg :( a rodzenstwo juz takie duze ? nie wiemy jaka wage powinien miec 6 miesieczny Appenzeller ?
Pani Agnieszko ? :) moze mala podpowiedz :)

Nasz Alwi sporo biega ma duzo ruchu a zjada tyle ile chce

pozdrawiamy z Alwim

Postprzez Sierra » 2011-12-03, 11:28

Mateusz_:) Nie przejmuj się akurat wymiarami Harrego, on od początku był trochę większy niż reszta miotu (przynajmniej wg słów p.Agnieszki ;-) ) ale może po prostu czekolada optycznie nie wyszczupla tak jak czerń? :lol:

Ponieważ teraz biega mniej niż latem czy jesienią (woli wylegiwać się "do góry kołami" przed kominkiem, lub na kanapie) i może się wyszaleć tylko z kumplem na Polach Mokotowskich czy ze mną w stajni, ze stajennymi kumpelami, to my bardzo pilnujemy ile je. W ramach przekąsek tylko warzywa lub owoce, a do michy tylko odważony Royal. Dostaje zgodnie z rozpiską (na 30kg szacowanej wagi psa dorosłego) i zastanawiamy się, czy chcąc nie chcąc nie będziemy musieli mu podnieść na 35kg, skoro już waży 20... :boszz:
Sierra

Postprzez Iguana » 2011-12-10, 00:05

Witajcie!

Oj widze że ruch się tu zrobił.
Nasz Amir ma 21kg ale nie jest spasiony tylko zgrabniutki od początku był grubej kości i mocnej budowy.
A jak karmicie swoje psiaki?
Bo ja Royalem dwa razy dziennie, niekiedy z ryżem lud drobiem, no i przkąski-nagrody.

My zaczęliśmy szkolenie naszego apka w Poznaniu, fajnie bo jest akurat w weekendy więc nie koliduje to z obowiązkami w ciągu tygodnia. I tak przez trzy miesiące ale już się nie mogę doczekać efektu ułożonego psa :]

Mam pytanie czy Wasze apki też robią takie niesamowite akrobacje podczas snu :radocha: , bo my to mam ubaw po pachy jak widzimy jego pozy jak śpi.

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu <papa> .

P.S. Napiszcie jak na spotkaniu niedzielnym było.
Iguana

psy: Amir-apenzzeller
Hodowla: czandoria

Postprzez Olcia » 2011-12-10, 12:56

Zapraszamy ponownie na spacer małych szwajcarów - niedziela, 11.12., godz. 12, Kępa Potocka (mostek od strony ul. Podleśnej).
Olcia

Postprzez Sierra » 2011-12-10, 14:43

Stało się! Harley - sędziom znany jako Aslan Czandoria ;) - zadebiutował na wystawie w Nowym Dworze Mazowieckim. Zdobył I lokatę i tytuł "Najlepsze Baby w rasie", ale tutaj nie ma się czym chwalić, bo był jedynym baby w owej rasie :D Z czego możemy być zadowoleni, to z oceny "wybitnie obiecujący" i z dobrego opisu. Ale naprawdę jesteśmy dumni z jego wzorowego zachowania: szczeniaka na medal!

Olcia, my na 90% będziemy tym razem z Harleyem. Mam nadzieję, że przygarniecie nie małe i czarne, a średnie i czekoladowe do zabawy? ;)
Sierra

Postprzez Olcia » 2011-12-10, 15:48

Sierra, przygarniemy wszystko z miłą chęcią.
No i gratuluję sukcesu! Bez względu na stawkę zwycięstwo cieszy tak samo :)
Olcia

Postprzez Czela » 2011-12-10, 20:58

Asia na wystawach appenzellerow nigdy nie zawiele.
Czasem bywa 2, a jak 3 to juz tlum. Liczy sie opis i ocena, oby jak najlepsza, bo to cieszy.
Powodzenia wszystkim appusiom. :-P
Czela

psy: Irko* Appek, Bolto*, Bero* i Falk* (BPP)Rubin Land

Postprzez Sierra » 2011-12-14, 11:37

Dzięki dziewczyny :-D Nie ukrywam, że u mnie w domu głośno mówi się o jeszcze jednej wystawie "potwierdzającej", to ten dobry wynik (mam na myśli ocenę i opis)to był tkz "dobry dzień sędziny" czy rzeczywiście psa warto dalej pokazywać.

I chyba znowu wybierzemy się do Nowego Dworu, tylko już na edycję wiosenną (30.03-01.04), i teraz zastanawiam się, do której grupy nas przypiszą: do szczeniąt czy już do wyższej. Harley jest - o ile dobrze pamiętam - z 16.06, czyli powinien jeszcze "łapać się" się w szczeniakach. Dobrze kombinuje?
Sierra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Appenzeller i Entlebucher