Obraziłeś, obraziłeś, tylko łaskawie wybaczająca jestem (choc pewnie nie powinnam, bo w sumie mnie nie przeproszono)...
tomas - my tutaj rzadko głaszczemy po główkach, bardzo rzadko, wredne małpy z nas, a szczególnie, kiedy zauważamy, ze koś o cos pyta a odpowiedzi nie słyszy. Powyzej polecono ci sprawdzone przez forumowiczów miejsce szkolenia.
Po pierwsze - więź z psem bardzo długo sie buduje, no i jest to cos, co buduje sie poprzez codzienne przebywanie z psem - wspolne szwedanie się po obejsciu, wyjscia kilka razy dziennie poza obreb ogrodzenia, bieganie luzem podczas spacerów, wspólne zabawy, uczenie, towarzyszenie w zajeciach codziennych. Tradycyjne pojmowanie dobrostanu zwierzecia rzeczywiscie dotyczy duzego wybiegu na terenie posesji, odpowiedniej karmy, ocieplonej budy. Prócz tego należałoby zadbac również o potrzeby psychiczne zwierzaka. Kupiłeś mu towarzysza - super. Niestety pies nadal nie ma do ciebie zaufania, bo miał za mało czasu, by nad tym zaufaniem popracować. Badźcie wiecej razem, zapros go do mieszkania "na odwiedziny" by wiedział jak sprawnie poruszać sie po kafelkach/panelach/widział rodzine odpoczywającą, siadająca obok niego na poziomie ziemi, ludzi dajacych mu smakołyki z reki. Idźcie na szkolenie - nauczycie się siebie nawzajem.
Nie musisz tu pisac ile czasu poświeciłes na takie sprawy - po prostu pomyśl nad tym. Szwajcar w swojej ojczyźnie był psem towarzyszącym gospodarzom przy każdej ich czynności - a wiadomo - w gospodarstwie wiecznie jest cos do zrobienia na dworze. Szwajcar potrzebuje człowieka jak kania dżdżu.
Co innego np. taki kaukaz - ten to zostawał ze stadem sam i sam podejmował decyzje.*************************************************************************
Joni00 napisał(a): Poza tym tutaj dużo ludzi się źle rozumie.
Majszczór ale przynajmniej tak mi się wydaje każda istota ludzka musi się czasem załatwic
ps. Jeśli chcesz zrobic ź to musisz wcisnąc Shift +x

Joni00, jezeli wypowiadasz siew watku dla dorosłych, racz sie zachowywac jak dorosły!************************************************************************
Tu jeszcze dla tomiego artykul na temat wnetrostwa
http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=624 ,
Pierwszy lepszy, zeby nie było ze sie wymadrzam, bo jeszcze tych głupich zabraknie..