Moderator: Halina
właścicielka Florka napisał(a):Michale gratuluje cudnego i pojętnego psiaka :) Już mam kogo naśladować :)
Mojego Florka też będę wychowywać metodami pozytywnymi, jak tylko do mnie trafi za 7 tygodni hehe.
Dużo się nauczyłam od "zaklinacza psów", książka też jest świetna, polecam. Choć autor pisze przede wszystkim o psach z problemami, to pewne zasady można też odnieść do berneńczyków, choć z nimi jest po prostu łatwiej, bo są łagodne. Po prostu każdy pies potrzebuje reguł i wytycznych.
Życzę dalszego powodzenia :)
pozdrawiam
Ania
właścicielka Florka napisał(a): Psi przewodnik stada karci i dyscyplinuje swoje stado.
Barbel napisał(a):właścicielka Florka napisał(a): Psi przewodnik stada karci i dyscyplinuje swoje stado.
Aneczko - wcale nie karci i nie dyscyplinuje. Najlepszy przykład - moja Fatra - najmniejsza, najdrobniejsza kobyłka w stadzie, nie widziałam jej w starciu z którymkolwiek koniem, a przez 22 lata jej życia troche tego widziala. Ale to ona rządzi w stadzie, ona pierwsza idzie do stajni, ona pierwsza je. Inne konie sie tłuką, podgryzaja - ona zachowuje stoicki spokój.
Przewodnik po prostu ma u zwierzęcia szacunek, a wypracowuje go poprzez wskazywanie tego, czego od psa oczekuje, a nie karcenie, z kolei pies musi zapracować na uwagę przewodnika (dlatego najlepiej wychowane sa psy co niektorych bezdomnych).
Tytuł wątku ma troche "spróchniala" nazwe - teoria dominacji została obalona
Barbel napisał(a):właścicielka Florka napisał(a): Psi przewodnik stada karci i dyscyplinuje swoje stado.
Aneczko - wcale nie karci i nie dyscyplinuje. Najlepszy przykład - moja Fatra - najmniejsza, najdrobniejsza kobyłka w stadzie, nie widziałam jej w starciu z którymkolwiek koniem, a przez 22 lata jej życia troche tego widziala. Ale to ona rządzi w stadzie, ona pierwsza idzie do stajni, ona pierwsza je. Inne konie sie tłuką, podgryzaja - ona zachowuje stoicki spokój.
Przewodnik po prostu ma u zwierzęcia szacunek, a wypracowuje go poprzez wskazywanie tego, czego od psa oczekuje, a nie karcenie, z kolei pies musi zapracować na uwagę przewodnika (dlatego najlepiej wychowane sa psy co niektorych bezdomnych).
Tytuł wątku ma troche "spróchniala" nazwe - teoria dominacji została obalona
właścicielka Florka napisał(a): Przyjrzyj się bliżej zwierzęcemu światu, a zobaczysz że często są sytuacje kiedy przywódca, lub np matka musi reagować lub karcić swoje potomstwo. To szeroko rozumiane karcenie i dyscyplinowanie służy pożytkowi, a nie wyładowywaniu się na innym żywym stworzeniu.
.
właścicielka Florka napisał(a): "Karcenie - czyli wzmocnienie negatywne - ma mało wspólnego z trwałym efektem".
Jak "swoją" teorię Barbel odniesiesz do szczeniąt??
anjucha napisał(a):Proszę, nie dajcie sobą manipulować ludziom, którzy nie do końca wiedzą o czym mówią
anjucha napisał(a):
w każdym odcinku jest wyraźnie napisane aby NIE stosować podanych w odcinku metod bez konsultacji z odpowiednią osobą-treser czy psycholog, nie ważne-
każda inteligentna osoba, która chociaż mniej więcej wie jak działa telewizja nie będzie się z niej uczyć. Zaklinacz psów to jest hmm. nazwijmy to show.
na filmach WIELOKROTNIE jest pokazane to o czym mówisz. tyle, że trochę przesadzasz. Cesar nie kopie psów. to są szturchnięcia, tak samo jak ręką.
jedyne co widać w Twoim opisie to to, że nie oglądałaś zaklinacza psów lub robiłaś to bardzo zdawkowo,a o książkach chyba nie słyszałaś-tam są dokładne opisy wytłumaczenia itd.
jeżeli obroża elektryczna jest używana to jest o tym informacja.
Proszę, nie dajcie sobą manipulować ludziom, którzy nie do końca wiedzą o czym mówią
Aga-2 napisał(a):Wiecie co, AnieMacie szeroką wiedzę i praktyczną i teoretyczną. Większość z nas ma w najlepszym razie tylko wiedzę praktyczną i to w oparciu zaledwie o te kilka psów, które mieliśmy w przeszłości, lub mamy obecnie. Pewnie wszystkiego nie umiemy nazwać językiem fachowym, bo nawet jak się jakąś książkę kiedyś przeczytało, to się to słownictwo zapomniało w tri miga
![]()
Jeśli Właścicielka Florka miała ONka i sobie z nim dała radę, to jestem przekonana, że z bernem sobie tym bardziej poradzi. Pod warunkiem, że nie będzie od biedaka oczekiwała reakcji ONka![]()
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość